Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 10:47

Κώστας Παπαδημητρίου: “Μπορούμε να φτιάξουμε τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο!”

Κώστας Παπαδημητρίου: “Μπορούμε να φτιάξουμε τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο!”

Της Μαρίας Νίκα 
«Παράγουμε εξαιρετικά λαχανικά, ελιές, τυριά, παστό… Μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες σαλάτες παγκοσμίως. Η σαλάτα σήμερα, πέρα από το σημαντικό ρόλο που έχει στο φαγητό, πολλές φορές αποτελεί κύριο γεύμα. Είναι γαστρονομική απόλαυση»…

Ο επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου άνοιξε χθες την ενότητα της γαστρονομίας, με την οποία ολοκληρώθηκε το 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, στο Elite City Resort

Η εταιρεία του, Kalamata Papadimitriou, με βασικά προϊόντα το πασίγνωστο βαλσαμικό ξύδι, την κρέμα βαλσαμικού και τη μουστάρδα, καλύπτει το 65% της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, με εξαγωγές και σε 35 χώρες, ενώ προμηθεύει με ατομικές συσκευασίες ελαιόλαδου και ξυδιού αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, για τα γεύματα των επιβατών τους. Το βαλσαμικό ξύδι του ήταν το πρώτο που κατάφερε να «σπάσει» την αυτοκρατορία των Ιταλών σε Ελλάδα και Κύπρο. «Δεν υπάρχουν άλλα κράτη στον κόσμο όπου το ντόπιο ξύδι να πουλάει περισσότερο από το ιταλικό» παρατήρησε χθες.

Ξεκινώντας από τη μαύρη σταφίδα, προϊόν που η οικογενειακή του επιχείρηση εμπορεύεται από το 1939 στην Καλαμάτα, μίλησε για την ιστορία της, το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην οικονομία της Μεσσηνίας και της χώρας, τα λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα το θρεπτικότατο αυτό ξηρό φρούτο, που είναι «φουλ στα αντιοξειδωτικά», να χάσει τη δύναμή του, αλλά και την απόφαση που πήρε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση, μετά τις σπουδές του στη Φυσική, να καινοτομήσει, παράγοντας και άλλα προϊόντα από τη σταφίδα. Έτσι βγήκε το βαλσαμικό ξύδι, μια συνταγή από τα ομηρικά χρόνια, καθώς από τότε υπήρχε η σταφίδα την οποία οι αρχαίοι έβαζαν στο κρασί τους για να γίνει πιο δυνατό.

Το βαλσαμικό ξύδι Papadimitriou είναι ίσως το μόνο εντελώς μονοποικιλιακό παγκοσμίως (παράγεται από καθαρά 100% μαύρη ξηρή κορινθιακή σταφίδα), το οποίο έχει μεν τα χαρακτηριστικά της σταφίδας, είναι γλυκό αλλά όχι τόσο γλυκό ώστε να «σβήνει» τη γεύση του φαγητού. Αυτό, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδημητρίου, ήταν που άρεσε στους Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι το αγάπησαν και το επιλέγουν. Επίσης, το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου θειικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και στα βιολογικά κρασιά.
Η παραγωγή νέων προϊόντων συνεχίστηκε με το λευκό βαλσαμικό ξύδι, το βαλσαμικό με μέλι, το βιολογικό, το βιολογικό με μέλι, αλλά και αυτό με το ξηρό μεσσηνιακό σύκο. Επίσης, βγήκε η μουστάρδα με διάφορες γεύσεις, βασισμένη στο βαλσαμικό ξύδι και η κρέμα βαλσαμικού (συμπυκνωμένο βαλσαμικό) επίσης σε ποικιλία γεύσεων όπως αυτή με το ρόδι από καλλιέργειες της Μεσσηνίας.

Με βάση λοιπόν όλη αυτή την εμπειρία, ο Κώστας Παπαδημητρίου επέμεινε χθες στο 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας: «Πιστεύω απόλυτα ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη γαστρονομία σε σχέση με τον τουρισμό. Και τα κτήρια είναι απαραίτητα στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά η γαστρονομία θέλει λιγότερες επενδύσεις…».