Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 10:03

Όλα έτοιμα για τον Μαραθώνιο Γαλλοφωνίας στην Καλαμάτα

Συλβί Ντυφρέν, Αριστείδης Μουτζούρης, Νινέτα Σωτηράκη, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κάλλια Ταβουλάρη Συλβί Ντυφρέν, Αριστείδης Μουτζούρης, Νινέτα Σωτηράκη, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κάλλια Ταβουλάρη

Της Μαρίας Νίκα 
Ο σχεδιασμός ήταν να γίνει στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, όμως τελικά η συμμετοχή αποδείχτηκε τόσο μεγάλη ώστε επιλέχθηκε το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου. Ο λόγος για το Μαθαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί, για πρώτη φορά και στην Καλαμάτα, ταυτόχρονα με αρκετές ακόμη πόλεις της Ελλάδας...

Μαθητές και καθηγητές της γαλλικής γλώσσας, άνθρωποι που μιλούν και αγαπούν τα γαλλικά, περισσότεροι από 140 αναγνώστες, θα βρεθούν στο Πνευματικό Κέντρο για να διαβάσουν αποσπάσματα από τις «Ασκήσεις ύφους» του Ρεϊμόν Κενώ (Exercices de Style / Raymond Queneau), μια «παιχνιδιάρικη» ιστορία με ωραίες εκπλήξεις, πρόταση της καθηγήτριας Γαλλικών Κάλλιας Ταβουλάρη, όπως αναφέρθηκε χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Στο πρωτότυπο αυτό και διασκεδαστικό βιβλίο, ο Κενώ περιγράφει ένα ασήμαντο επεισόδιο της καθημερινότητας με 99 διαφορετικούς τρόπους! Σε κάποιο Παρισινό λεωφορείο, μιαν ώρα αιχμής, ένας αντιπαθητικός νεαρός ξεκινά καβγά με το διπλανό του «δι' ασήμαντον αφορμήν». Με έναν ανεξάντλητο καταιγισμό απολαυστικών ευρημάτων, ο Κενώ, ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς του αιώνα μας, παρουσιάζει 99 παραλλαγές του επεισοδίου, όπως: την παραλλαγή σε Θεατρικό, και σε Δεκαπεντασύλλαβο, τη Φιλοσοφική, τη Μάγκικη, την Οσφρητική, την Κρυπτογραφική, τη Σημειολογική, τη Βοτανική, τη Γεωμετρική, τη Χωριάτικη και την (εντελώς) Αναπάντεχη.

Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου θα διαβαστούν και μερικά αποσπάσματα του βιβλίου στα ελληνικά, ενώ όπως σημείωσε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, θα υπάρχει ταυτόχρονη προβολή του γαλλικού και του ελληνικού κειμένου.

Για γιορτή επικοινωνίας μίλησε η καθηγήτρια Γαλλικών Ευρυδίκη Εξαρχάκου, ενώ η συνάδελφός της Συλβί Ντιφρέν πρόσθεσε: «Πράγματι, δεν κάνουμε διαγωνισμό για να δείξουμε ποιος είναι καλύτερος. Όταν το πρότεινα στα παιδιά της τάξης μου (Τρίτη Δημοτικού), αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον και πιο “αδύναμοι” μαθητές. Και έκαναν μια τόσο όμορφη προσπάθεια που με εξέπληξαν».

Την ανάγνωση στον αυριανό μαραθώνιο θα ξεκινήσει ο πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης, ενώ στη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν συμβάλει:

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Νινέτα Σωτηράκη

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας: Αθηνά Αμανατίδου

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Ουρανία Σκλήκα

Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, Σχολείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, 1ο - 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας: Sylvie Dufrèsne

11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Μαρία - Ελένη Δημάκου

1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης: Ελισσάβετ Σταθοπούλου

Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη»: Κάλλια Ταβουλάρη

Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Saint-Exupéry»: Ευρυδίκη Εξαρχάκου

Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Ma cour de français»: Ειρήνη Κυριακού

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ταγκαλάκης - Πιπεράκη: Βασιλική Κουρή

Ο μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Χορηγός είναι το Makers Coffee Shop, την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο Άρης Κορομηλάς, ενώ το βίντεο προώθησης έφτιαξε ο Βασίλης Πουλόπουλος.