Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 15:42

“Εισαγωγή στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία” από την Νάντια Σερεμετάκη

“Εισαγωγή στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία” από την Νάντια Σερεμετάκη

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ 
«Εισαγωγή στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία» έχει τίτλο το νέο βιβλίο της ερευνήτριας - ανθρωπολόγου Νάντιας Σερεμετάκη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις «Πεδίο», ενώ μόλις εκδόθηκε και στα αγγλικά από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Cambridge Scholars Publishing...

 Το βιβλίο αποτελεί ένα περιεκτικό πρώτο µέρος µιας µαθητείας στην Πολιτισµική Ανθρωπολογία, στο πλαίσιο της διεπιστηµονικής προσέγγισης. Στόχος του είναι να εµπλέξει τους νεαρούς µελετητές και σπουδαστές σε έναν κριτικό διάλογο µε τις παλαιότερες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις στις πολιτισµικές-ιστορικές σπουδές· ειδικότερα δε, να εισαγάγει τους επίδοξους ανθρωπολόγους, καθώς και τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τις ανθρώπινες κουλτούρες, σε βασικές εθνογραφικές αρχές, θεωρητικές και µεθοδολογικές, ώστε να εµβαθύνουν στην ιδιαίτερη πολιτισµική ανθρωπολογική άποψη και προοπτική.

Οι αντιπροσωπευτικές µελέτες διακεκριµένων ερευνητών πεδίου και στοχαστών, οι οποίες αναλύονται εδώ, περιλαµβάνουν ένα ευρύ φάσµα πολιτισµικών και κοινωνικών ανθρωπολόγων, εθνολόγων, ιστορικών, φιλοσόφων, λαογράφων, εθνοµουσικολόγων, κοινωνιογλωσσολόγων, κριτικών λογοτεχνίας, ποιητών και φωτογράφων/εικαστικών. Μέσα από τις εθνογραφικές επιτόπιες ή/και θεωρητικές µελέτες τους, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε διάφορα µέρη και κουλτούρες του πλανήτη.

Μικρό βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα-Νάντια Σερεμετάκη είναι ανθρωπολόγος με 25ετή ερευνητική - συγγραφική και διδακτική πορεία στην Πολιτισμική, Κοινωνική και Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη όπου έζησε και εργάστηκε επί δύο δεκαετίες. Το διεπιστημονικό συγγραφικό έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές, καινοτόμο και διαχρονικό. Διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών αλλά και στην Συγκριτική Λογοτεχνία και τις Καλές Τέχνες από το 1992.
Έχει διδάξει σε γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ από το 2009 διδάσκει και στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας). Από το 1996 έως το 1999 ήταν δημιουργός και διευθύντρια του Τομέα Λόγου της ΔΕΠΑ Καλαμάτας, καταρτίζοντας ένα τριετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτιστικών - παιδαγωγικών εκδηλώσεων και σχετικών ερευνών.
Έχει λάβει διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Άλλα βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά:
«Η Τελευταία Λέξη στης Ευρώπης τα Άκρα - Δι-Αίσθηση, Θάνατος, Γυναίκες». Λιβάνης 1994, 4η έκδοση 2008.
«Παλιννόστηση Αισθήσεων: Αντίληψη και Μνήμη ως Υλική Κουλτούρα στη Σύγχρονη Εποχή». Λιβάνης 1997, 3η έκδοση 2008.
«Διασχίζοντας το Σώμα: Πολιτισμός, Ιστορία και Φύλο στην Ελλάδα». Λιβάνης 1997, 2η έκδοση 2008.
«Έλα στον έρωτα» (Ποίηση). Λιβάνης 1999.

Ακολουθούν φωτογραφίες