Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 10:43

Εκδηλώσεις στο Μέγαρο ετοιμάζει το Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Καλαμάτας

Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος, Ρούλα Πουλάκου, Θωμάς Παλάντζας, Ξένια Γεωργάρα, Κώστας Σιάχος, Ηλίας Παρθένιος Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος, Ρούλα Πουλάκου, Θωμάς Παλάντζας, Ξένια Γεωργάρα, Κώστας Σιάχος, Ηλίας Παρθένιος

ΜΟΛΙΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ 
Η προβολή και προώθηση του χορού είναι οι βασικοί στόχοι του Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα. Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, το Διοικητικό του Συμβούλιο μίλησε για το νεοϊδρυθέν τμήμα και ανακοίνωσε την πρώτη δράση, ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 28 και 29 Απριλίου στο Μέγαρο Χορού της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29 Απριλίου)...

Το σχήμα που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του Θωμάς Παλάντζας, αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, που ιδρύθηκε το 1973 και έχει ως έδρα του το Παρίσι, ενώ στεγάζεται στα γραφεία της Unesco. Ο κ. Παλάντζας έκανε λόγο για μια οργάνωση μη κυβερνητικού-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για ανθρώπους –κυρίως δασκάλους χορού και χορευτές– που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό σκοπό. Την αναβάθμιση και προώθηση του χορού σε όλες του τις μορφές στην πόλη της Καλαμάτας, αναγνωρίζοντάς τον ως τέχνη, ως παιδευτικό μέσο αγωγής και ως αντικείμενο έρευνας. Άλλοι σκοποί είναι η επίσημη εκπροσώπηση του χορού στην πόλη και η διατήρηση, ενίσχυση και διάδοση διεθνώς του χαρακτηρισμού που προσδίδεται στην Καλαμάτα ως πόλης του χορού.

«Ένα όραμα που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, να μπορούμε να είμαστε ενωμένοι σαν δάσκαλοι σε πρώτη φάση, σαν σχολές σε δεύτερη, γίνεται πραγματικότητα με την ίδρυση του τμήματος. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο που ασχολείται με το χορό και έχει ενδιαφέρον σε αυτό που ξεκινάμε δυναμικά, να συμμετάσχει. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται στην πόλη της Καλαμάτας και αφορά το χορό, όπως το Φεστιβάλ, όπου μπορούμε να συνδράμουμε με οποιαδήποτε εθελοντική προσπάθεια» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος.

Η ταμίας Ξένια Γεωργάρα επισήμανε ότι το Τμήμα ως μη κερδοσκοπικό δεν χρεώνει για τις υπηρεσίες του παρέχει, είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία ή οικονομικά συμφέροντα, και όσοι συμμετέχουν σε αυτό έχουν κοινό στόχο την προβολή του χορού, τον οποίο αγαπούν όπως επίσης τη μουσική και την τέχνη γενικότερα.

Από το χώρο της μουσικής ο δεύτερος αντιπρόεδρος Κώστας Σιάχος, μίλησε για τη βαθιά σχέση του χορού με τη μουσική και την αρχέγονη προσπάθεια του ανθρώπου να εκφραστεί μέσα από το ρυθμό, τη μουσική και την κίνηση.

Στη σύνδεση του χορού με την τεχνολογία, από το χώρο της οποίας προέρχεται ο ίδιος, αναφέρθηκε ο γεν. γραμματέας του Τμήματος Ηλίας Παρθένιος. Η τέχνη είπε, εμπνέει την τεχνολογία και το αντίστροφο, ενώ κάλεσε όποιον αγαπά το χορό και θέλει να προσφέρει στην κοινή αυτή προσπάθεια να συμμετάσχει.

Από τα ιδρυτικά στελέχη και η Ρούλα Πουλάκου μίλησε για ένα ανοιχτό τμήμα και όχι κάποια κλειστή ομάδα που απευθύνεται σε μία ελίτ ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνται ή τους αρέσει ο χορός. Κάλεσε λοιπόν οποιονδήποτε θέλει, χορευτή, δάσκαλο χορού, χορευτικό σωματείο, αθλητικό φορέα ή πολιτιστικό σύλλογο, να γίνει μέλος, ώστε να διευρυνθούν οι δράσεις του τμήματος και να αυξηθούν οι άνθρωποί του.

Μαρία Νίκα