Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 14:04

Ανατίναξη του Ιούδα και αερόστατα στη Ράχη, σαΐτες σε επιτάφιους

Από την ανατίναξη του Ιούδα, από το μπουλούκι του Τσικούρη, στην Αιθαία, η οποία όμως γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα (φωτογραφία Χρήστου Ζερίτη) Από την ανατίναξη του Ιούδα, από το μπουλούκι του Τσικούρη, στην Αιθαία, η οποία όμως γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα (φωτογραφία Χρήστου Ζερίτη)

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τα λαϊκά έθιμα της ανατίναξης του Ιούδα και της απογείωσης αερόστατων, στη Ράχη, καθώς και της ρίψης σαϊτών την ώρα που θα περνάει η πομπή με τον επιτάφιο, σε διάφορες συνοικίες της πόλης, στον Αβραμόγιαννη, στη Φυτειά, στον Αγιάννη τον Πρόδρομο, στον Αγιάννη Χρυσόστομο, στον Αγιο-Δημήτρη Αρκάδων θα αναβιώσουν το βράδυ στην Καλαμάτα. Κάλεσμα στον κόσμο να παρακολουθήσει τα έθιμα απεύθυνε χθες η πρόεδρος της Φάρις, δημοτική σύμβουλος Αναστασία Μπελογιάννη, ενώ σχετική ενημερωτική ανακοίνωση έχει βγάλει ο Σύλλογος Σαϊτολόγων…

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σύλλογο Σαϊτολόγων, το βράδυ στον Αβραμόγιαννη θα γίνει και φέτος η ανατίναξη του Ιούδα, από την «ομάδα ειδικών κατασκευών» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ράχη». Ο Ιούδας «δεν καίγεται απλά, μα ανατινάζεται τελετουργικά, μέσα σε ορυμαγδό κρότων από βαρελότα, μέσα σε σύννεφα καπνού μπαρούτης και συνοδευόμενος από δεκάδες αερόστατα μικρά, μεγάλα και τεράστια».
Σε ό,τι αφορά τους επιτάφιους και τη ρίψη σαϊτών, το βράδυ τα μπουλούκια «Κρυφό Σχολειό», «Επίλεκτοι», «Νικηταράς» και «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές» θα ρίξουν στην πλατεία του Αβραμόγιαννη στους επιτάφιους Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. Το μπουλούκι «Παραδοσιακή Φυτειά» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο των Ταξιαρχών μπροστά από το 3ο Δημοτικό σχολείο. Τα μπουλούκια του Αγίου Σίδερη «Πρωτοπόροι» και «Αγία Λαύρα» θα ρίξουν σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην οδό Ευαγγελισμού. Το μπουλούκι «Κούγκι» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγιάννη Πρόδρομου στην πλατεία της εκκλησίας. Το «μπουλούκι της Φυτειάς» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων στο ύψος της παιδικής χαράς στην οδό Π. Καίσαρη.
Στ.Μ.