Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 12:34

Μεγάλη χορευτική γιορτή στην Καλαμάτα από το τοπικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού

Μεγάλη χορευτική γιορτή στην Καλαμάτα από το τοπικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 
Χώρος επικοινωνίας έγινε χθες το βράδυ το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.  Επικοινωνίας μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική, την ποίηση. Ήταν η μεγάλη εκδήλωση για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία διοργανώθηκε από το νεοσύστατο Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO. Στην ωραία αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Έλληνας Άλκης Ράφτης. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με πολλές εκδηλώσεις και δωρεάν μαθήματα, μέχρι τις εφτά το απόγευμα, στο Μέγαρο Χορού, από σχολές χορού της περιοχής…

XOROS-TMHMA-KALAMATAS-MEGARO-29-04-17.jpgΗ έναρξη της εκδήλωσης χθες το βράδυ έγινε από τον πρόεδρο του Τμήματος Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Θωμά Παλάντζα. Αναφέρθηκε στο σκοπό του Τμήματος, που είναι κυρίως η διάδοση του χορού ως μέσου επικοινωνίας και ως συστατικού πολιτιστικού στοιχείου, διάδοση που τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει και μέσα από τα σχολεία. Ο κ. Παλάντζας ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, για την παραχώρηση του Μεγάρου Χορού για το διήμερο των εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για άνθρωπο που αγαπάει το χορό και που θα υποστηρίξει το Τμήμα Καλαμάτας στις προσπάθειές του.
RAFTHS-ALKHS-29-04-17.jpg
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO, Άλκης Ράφτης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας συνεχάρη τους ανθρώπους των σχολών χορού για την πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν το Τμήμα Καλαμάτας. Τόνισε ότι η Καλαμάτα είναι η πόλη του χορού, κάτι που σημείωσε ότι έχει ως αφετηρία τη Σχολή Χορού της Φάρις και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι το Μέγαρο Χορού θα είναι πάντα στη διάθεση του Τμήματος Καλαμάτας, ενώ μίλησε επαινετικά για την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Κατερίνα Κασιούμη.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Άλκης Ράφτης, ευχήθηκε στο Τμήμα Καλαμάτας καλή επιτυχία όπως και η δραστηριότητά του να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες πόλεις της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι το Διεθνές Συμβούλιο Χορού είναι η ανώτερη οργάνωση για όλες τις μορφές χορού σε όλο τον κόσμο, ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου κάθε χρόνο επισκέπτεται και μια διαφορετική χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιλογή του να επισκεφθεί φέτος την Καλαμάτα υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του τοπικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού της Φάρις και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Κατερίνα Κασιούμη, μίλησε κυρίως για το Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι είναι μια διοργάνωση διεθνώς καταξιωμένη η οποία αναδεικνύει την πόλη ως τόπο επικοινωνίας καλλιτεχνών του σύγχρονου χορού από όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι θα έχει διάρκεια δέκα ημερών, θα συμμετέχουν πολλές ξένες ομάδες, θα λάβουν μέρος σημαντικά ελληνικά σχήματα, ενώ θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σεμινάρια. Τέλος, η κ. Κασιούμη υπογράμμισε τη σημαντικότητα της Σχολής Χορού της Φάρις, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικής σημασίας ο ρόλος της και για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, διότι, όπως ανέφερε, το να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός φορέας πίσω από μια τέτοια διοργάνωση δίνει σε αυτή μεγαλύτερο βάθος.
PALANTZAS-THOMAS-29-04-17.jpg
Ο πρόεδρος του Τμήματος Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO Θωμάς Παλάντζας
Πριν ξεκινήσει το καλλιτεχνικό μέρος της χθεσινής βραδιάς η Σταυρούλα Λαγού μίλησε για το χορό ως μέσο έκφρασης και ταξίδεψε το κοινό στην ιστορία του χορού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Νίκος Μπανταβάνος μίλησε για τον παραδοσιακό χορό στην εκπαίδευση, ενώ ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες μαθητών των σχολείων του Νομού κατά τη συγγραφή έκθεσης με θέμα «Ο χορός ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ψυχοσωματικής υγείας και πολυπολιτισμικότητας».
Την παράσταση της βραδιάς σκηνοθέτησαν ο Κώστας Χαλκιάς και η Όλγα Αλεξανδροπούλου.
Στ.Μ.

Το πρόγραμμα σήμερα συνεχίζεται ως εξής:
11.00 - 12.00
Φουαγιέ
Χορός και παραμύθι
«Mommy and Me»
Κατερίνα Αγγελοπούλου
«Απόλλων και Άρτεμις»

12.00 - 13.00 
Studio
Zumbakids
Κωνσταντίνα Κουβελάκη
Κατερίνα Χαραλάμπους

13.00 - 14.00
Κεντρική Σκηνή
Yoga
Μπέτυ Παπαδοπούλου

---------------

Φουαγιέ
Latin
Γιώργος Νικολακόπουλος

---------------

Studio
Παραδοσιακοί χοροί
Ξένια Γεωργάρα

14.00 - 15.00
Προαύλιο
Λαϊκοί χοροί
Αμαλία Αγγελοπούλου
«Απόλλων και Άρτεμις»

---------------

Studio
Latin Jazz Fusion
Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος
«Mi Alegria Dance Club»

15.00 - 16.00
Κεντρική Σκηνή
«Rock n΄ Roll»
Βασίλης Κουλουκάκος
Σταυρούλα Λαγού
«Viva la danza»

---------------

Φουαγιέ
Breakdance
BboyZoob
«Just Dance»

---------------

Studio
Σύγχρονος χορός
Ναυσικά Πέππα - Τριαντάρη
«Dance Studio»

16.00 - 17.00
Κεντρική Σκηνή
Yoga
Χρύσα Αναγνωστοπούλου

---------------

Φουαγιέ
Παραδοσιακοί χοροί
Νίκος Μπανταβάνος

---------------

Studio
Tango Argentino
Θωμάς Παλάντζας
Πολυξένη Πιζάνια

17.00 - 18.00
Κεντρική Σκηνή
Oriental
Λίνα Καλαποθάκη
«Fame Dance Academy»

---------------

Φουαγιέ
Zumba Fitness Masterclass
Κωνσταντίνα Κουβελάκη
Κατερίνα Χαραλάμπους

---------------

Studio
«Steps on Broadway»
Jazz musical
Μαρία Λαδά
«Dance Studio»

18.00 - 19.00
Κεντρική Σκηνή
Παραδοσιακοί Χοροί
Ρούλα Πουλάκου

-----------------

Φουαγιέ
Salsa
Μαρία Σκαφιδά
Πάνος Ξυπόλιτος
«Vive Balando»

-----------------

Studio
Yoga
Χριστίνα Μασλάρσκα