Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 20:07

Αναβιώνει το Σάββατο στην Αρχαία Μεσσήνη το Αρχαίο Πένταθλο

Κώστας Γεωργακόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Σταμάτης Φριτζίλας και Παναγιώτα Τσιάλα Κώστας Γεωργακόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Σταμάτης Φριτζίλας και Παναγιώτα Τσιάλα

ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αγώνες αρχαίου πεντάθλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, από μαθητές μέλη αθλητικών σωματείων της Πελοποννήσου, στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Είναι μια έμπνευση του Συλλόγου Ολυμπιάδα Καλαμάτας και συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας) και ο Δήμος Μεσσήνης, ενώ την εκδήλωση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υποστηρίζει επίσης το Σωματείο Διάζωμα. Σκοπός είναι η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί, να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να αναδείξει την Αρχαία Μεσσήνη όχι μόνο ως διεθνές πολιτιστικό μνημείο αλλά και ευρύτερα τη Μεσσηνία ως προορισμό αθλητικού τουρισμού. Κάλεσμα στον κόσμο να παρακολουθήσει την αναβίωση του αρχαίου πεντάθλου απεύθυναν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών…

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι σκοπός είναι να τεθούν φέτος οι βάσεις επάνω στις οποίες θα δομηθεί η διεθνής αναβίωση του αρχαίου πεντάθλου, εκδήλωση που θα πλαισιώνεται με διάφορες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και με ημερίδες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναδεικνύεται και η καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος Μεσσήνης, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους φορείς για την πραγματοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων όπως η αναβίωση του αρχαίου πένταθλου. Ο Κώστας Γεωργακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, καθηγητή Πέτρο Θέμελη, υπογραμμίζοντας την προσφορά του για την ανάδειξη της.
Στη συνέντευξη Τύπου την Εφορεία Αρχαιοτήτων εκπροσώπησε ο Σταμάτης Φριτζίλας, που αναφέρθηκε στους αγώνες αρχαίου πεντάθλου, μετέφερε τους χαιρετισμούς της προϊσταμένης Ευαγγελίας Μηλίτση και ευχήθηκε η εκδήλωση να καθιερωθεί.
Η προπονήτρια του Συλλόγου Ολυμπιάδα Καλαμάτας, Παναγιώτα Τσιάλα, η οποία είχε και την ιδέα για την αναβίωση του αρχαίου πεντάθλου, ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης. Σημείωσε ότι στους αγώνες θα λάβουν μέρος περίπου 250 μαθητές από 11 αθλητικά σωματεία της Πελοποννήσου. Ανέφερε ακόμη ότι την αναβίωση του αρχαίου πεντάθλου θα παρακολουθήσει και η Εθνική Ομάδα Πάλης.
Σημειώνεται ότι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης για την παρακολούθηση των αγώνων (και όχι για περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο) θα είναι ελεύθερη. Η ώρα προσέλευσης του κοινού είναι στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί.
Στ.Μ.