Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 16:52

Σταθερή χρηματοδότηση προωθεί για το Φεστιβάλ Χορού ο Αλέξης Χαρίτσης

Σταθερή χρηματοδότηση προωθεί για το Φεστιβάλ Χορού ο Αλέξης Χαρίτσης

Αναστασία Μπελογιάννη, Μαρία Βλαζάκη, Παναγιώτης Νίκας, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Κασιούμη

ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προγραμματισμό για μακροχρόνια χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πρότεινε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που θα λάβει χώρα 14 με 23 Ιουλίου. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ θα καλέσει σε συνεργασία Δήμο Καλαμάτας και Υπουργείο Πολιτισμού... 

Ο Καλαματιανός αν. υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου, εθνική με διεθνές στίγμα, άρα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

DSC06209.JPG"Για να μπορέσει το φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει, να διευρύνει και να ενισχύσει την παρουσία του, νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο προγραμματισμό" ανέφερε, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό σε βάθος τριετίας τουλάχιστον, έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη καλύτερη οργάνωση.
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, η γεν. γραμματέας Μαρία Βλαζάκη (η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δεν παρέστη τελικά καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό) εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη στήριξη του ΥΠ.ΠΟ. στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτση και την κυβέρνηση για την καλή συνεργασία, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη για την εργώδη προσπάθειά της, όπως τη χαρακτήρισε, όσον αφορά την κατάρτιση του φετινού προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και στους δημιουργούς της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως στην τέως καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις χορηγίες, οι οποίες φέτος είναι περισσότερες από πέρυσι.

DSC06218.JPGΣχετικά με τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, ο κ. Νίκας είπε ότι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας είναι ολοκληρωμένο, ωστόσο αναφέρθηκε και σε "κάποια προβλήματα" που υπάρχουν στη σκηνή, τα οποία όμως, πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται.
Ικανοποιημένη από τη δουλειά που έχει γίνει έως τώρα εμφανίστηκε και η κα Κασιούμη, επισημαίνοντας ότι φέτος είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της (πέρυσι είχε αναλάβει λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ) για την κατάρτιση του προγράμματος. Και η ίδια ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς και τις Πρεσβείες της Ισπανίας, του Ισραήλ και της Γαλλίας που στηρίζουν φέτος παραστάσεις. Όσο για το κόστος, θα είναι στα ίδια επίπεδα με την περσινή διοργάνωση, δηλαδή 400.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται κατά 60% από το Δήμο Καλαμάτας και 40% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο τέλος της συνέντευξης η κα Κασιούμη ρωτήθηκε για μελλοντικές δράσεις του φεστιβάλ, ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί η σύμβασή της ως καλλιτεχνικής διυθύντριας λήγει τον Ιούλιο. Λίγο αργότερα όμως ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι ο Δήμος επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με την κα Κασιούμη και μετά τον Ιούλιο, με ανανέωση της σύμβασής της.
Χαιρετισμό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου απηύθυνε και η πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης "Φάρις" Αναστασία Μπελογιάννη, ενώ παρόντες στην αίθουσα ήταν η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο ερευνητής παραδοσιακών χορών και συνεργάτης του Λυκείου των Ελληνίδων Λευτέρης Δρανδάκης, η επί χρόνια χορηγός του Φεστιβάλ Τούλα Ανδριοπούλου κ.ά. 
Μαρία Νίκα