Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 20:02

Τα παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματά τους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Τα παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματά τους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη και η παιδαγωγός Κυριακή Γκότση

Της Μαρίας Νίκα 
Μέσα από το παιχνίδι, τη φαντασία, τη ζωγραφική, τις χειροτεχνίες και τις αφηγήσεις ιστοριών, τα παιδιά μαθαίνουν τα δικαιώματά τους και εκπαιδεύονται να τα ξεχωρίζουν από τις υποχρεώσεις τους. Αυτό πραγματεύεται το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ξεκινά τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και θα διαρκέσει έως τις 27 του μήνα...

Πρόκειται την καλοκαιρινή δράση με τίτλο «Μαθαίνω τα δικαιώματά μου» που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών (μαθητές της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄Τάξης του Δημοτικού). Στόχος, όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, είναι τα παιδιά να κατανοήσουν με δημιουργικό τρόπο ότι είναι κάτοχοι δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Επιμελήτρια, συντονίστρια και εμψυχώτρια του προγράμματος είναι η παιδαγωγός Κυριακή Γκότση, δασκάλα η οποία πραγματοποιεί τη δράση αυτή στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της. Όπως ανέφερε χθες, στη διάρκεια του μήνα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τρία τμήματα. Τα παιδιά θα χωριστούν ανά 10 και θα γίνονται δύο συναντήσεις την εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα:
- A’ Τμήμα: Δευτέρα και Τετάρτη, 10:00 έως 11:30 
- Β΄ Τμήμα: Τρίτη και Πέμπτη, 9:00 έως 10:30
- Γ΄ Τμήμα: Τρίτη και Πέμπτη, 11:00 έως 12:30
Για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα χρειάζεται η προεγγραφή. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 697 9181246 (κ. Κυριακή Γκότση) ή 27210 96818 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Τα παιδιά μέσα από ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, ζωγραφική, χειροτεχνίες, παιχνίδια ρόλων, διήγηση και δημιουργία ιστοριών, καθώς και δημιουργία κολάζ, θα μπορέσουν να μάθουν τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις αρχές και τις κατηγορίες των Δικαιωμάτων. Θα καταλάβουν, επιπλέον, τις διαφορετικές έννοιες «δικαίωμα» - «επιθυμία» - «υποχρέωση» και θα κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση των δικαιωμάτων και τη σημασία της εφαρμογής τους. Επίσης, θα ενημερωθούν για οργανισμούς και πρόσωπα που υπερασπίζονται τα Δικαιώματα. Τέλος, θα προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε υποθετικές καταστάσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων, με στόχο την εφαρμογή πρακτικών/δράσεων για την υπεράσπιση και εφαρμογή τους.