Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 17:46

Την Παρασκευή είδαν όλοι σινεμά στην Καλαμάτα

Την Παρασκευή είδαν όλοι σινεμά στην Καλαμάτα

Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Παπαευσταθίου, Ιάσων Τριανταφυλλίδης

Της Μαρίας Νίκα 
Σινεμά για ανθρώπους χωρίς ακοή και όραση; Κι όμως η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας διοργάνωσε μία τέτοια προβολή την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης εκδήλωσης ήταν η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, ο Σύλλογος «Διαφοροζώ» και ο Δήμος Καλαμάτας...

Άνθρωποι με προβλήματα ακοής ή όρασης μπόρεσαν να παρακολουθήσουν - κάποιοι ίσως για πρώτη φορά - την αγαπημένη ελληνική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μια ζωή την έχουμε», με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν, χάρη στις τεχνικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο φιλμ, με πρωτοβουλία και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Δηλαδή υποτιτλισμός (SDH) για κωφούς και βαρήκοους, καθώς και ακουστική περιγραφή (AD) στα σημεία που δεν υπάρχουν διάλογοι, για τυφλούς και γενικά ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η προβολή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Cinema4All» (Σινεμά για όλους) και η πλατεία απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο μετατράπηκε για ένα βράδυ σε θερινό σινεμά, με μια τεράστια κινηματογραφική οθόνη να έχει στηθεί λίγο πιο κάτω από το σιντριβάνι.

Το καλωσόρισμα έγινε από τον Βασίλη Παπαευσταθίου εκ μέρους της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης, ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του αθλητή τέννις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη από το Σύλλογο «Διαφοροζώ», ενώ προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής, η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, λέκτορας και ερευνήτρια στο πεδίο της Οπτικοακουστικής Προσβασιμότητας και των Τεχνολογιών Μετάφρασης στο University College London και το Imperial College London, ο Θανάσης Παπαντωνόπουλος, παραγωγός προσβάσιμου προγράμματος και πιστοποιημένος ακουστικός περιγραφέας, ο Στάθης Καμβασινός, εκπρόσωπος της Φίνος Φιλμ και ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, ειδικός στις ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα για τον οποίο έχει γράψει και βιβλίο.

Στη νοηματική γλώσσα μετέφρασε η διερμηνέας Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση