Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 14:03

Το ΜΕΘ μας “ταξιδεύει” στην Πόλη με τη “Λωξάντρα”

Το ΜΕΘ μας “ταξιδεύει” στην Πόλη με τη “Λωξάντρα”

Της Μαρίας Νίκα 
Πρεμιέρα με τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου κάνει την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Κάστρο της Καλαμάτας το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Μια μεγάλη παραγωγή, με την οποία το ιστορικό σχήμα γιορτάζει τη συμπλήρωση 40 χρόνων συνεχούς καλλιτεχνικής δημιουργίας...

Έξι μήνες κράτησε η προετοιμασία για τη «Λωξάντρα», σε θεατρική μεταφορά Άκη Δήμου, όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΜΕΘ Γιώργος Παντελόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο πέρα από την αξία του ως καλλιτεχνική δημιουργία, «μιλάει» στην ψυχή.

Ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της παράστασης και γνωστό ηθοποιό Περικλή Αλμπάνη, τον σκηνογράφο Βενετσάνο Μπαλόπουλο για τα σκηνικά, αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή με τον Μεσσήνιο πρόεδρό της Σάκη Θεοδωρόπουλο, για την παραχώρηση των κοστουμιών της παράστασης. Επίσης τη βοηθό σκηνοθέτη Μύλη Παπαβασιλείου και τους 35 ερασιτέχνες ηθοποιούς του ΜΕΘ.

Ο Γιώργος Παντελόπουλος αναφέρθηκε στο ενωμένο και συμπαγές Δ.Σ. του σχήματος, αλλά και στο στόχο του να συνεχίσει δυναμικά την παρουσία του στα θεατρικά πράγματα της Μεσσηνίας, ενώ στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Θεόδωρο Σινάνη, προκάτοχό του και πρόεδρο του ΜΕΘ για 35 ολόκληρα χρόνια.

Ευτυχής για την πορεία του Μεσσηνιακού Θεάτρου δήλωσε ο ακούραστος και αεικίνητος 89χρονος σήμερα Θεόδωρος Σινάνης. Θυμήθηκε τα χρόνια που ιδρύθηκε το ΜΕΘ, μετά τη χούντα, όπου στην Καλαμάτα δεν υπήρχε τίποτα θεατρικό. «Έτσι γεννήθηκε αυτό το μωράκι (το ΜΕΘ), το οποίο μέσα από κόπους, αγωνίες, στεναχώριες, αλλά και ροδοπέταλα χαράς έφερνε στο κοινό μια παράσταση που την χειροκροτούσε».

Και ο Θεόδωρος Σινάνης μίλησε για την άριστη συνεργασία των ανθρώπων που αποτελούν το ΜΕΘ ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παντελόπουλο με τα θερμότερα λόγια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα οδηγήσει με επιτυχία το θεατρικό σχήμα για άλλα 40 χρόνια. Και πρόσθεσε: «Νοιαζόμαστε για το ΜΕΘ όσο δε νοιαζόμαστε πολλές φορές για τη δουλειά μας. Αυτό που κάνουμε είναι ιερό πράγμα, δεν είναι για πλάκα. Στο θέατρο καταθέτουμε την ψυχή μας. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια στο ΜΕΘ έκανα όλες τις δουλειές. Και όσο υπάρχω, θα είμαι επιστρατευμένος».

Για την τρίτη συνεργασία του με το Μεσσηνιακό Θέατρο μίλησε ο Περικλής Αλμπάνης - η πρώτη ήταν το 1982 όταν συμμετείχε σε παράστασή του ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιθυμία των μελών του ΜΕΘ να προσφέρουν αλλά και στην άψογη επικοινωνία μεταξύ τους, ενώ για τη «Λωξάντρα» είπε ότι είναι ένα έργο που πραγματεύεται την αγάπη. «Άμα αγαπάς ο κόσμος είναι μικρός, στην παλάμη σου χωρεί» λέει η ηρωίδα του έργου. «Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο μύθο της Λωξάντρας, στο σύμβολο» παρατήρησε ο σκηνοθέτης.

Για τη συμμετοχή τους στην παράσταση μίλησαν επίσης οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Γεωργία Λαζάρου, Ολυμπία Βενιζελέα και Πέτρος Κλάδης. Παίζουν ακόμη: Αδαμοπούλου Βανέσσα, Αλεξίου Κώστας, Αναγνωστοπούλου Λούλα, Βέλλης Λεωνίδας, Βίγκος Τρύφωνας, Γιαννακοπούλου Ελένη, Γκιουλέας Γιώργος, Γκολώνης Δημήτρης, Δημητρακοπούλου Νατάσσα, Δουλάμης Λίνος, Δούση Σοφία, Εξηνταβελώνη Σταυρούλα, Ζαχαροπούλου Γιώτα, Λαζάρου Μαρία, Λιακουνάκου Βενετία, Λυκούση Μαρία, Μάκαρη Μελιάννα, Μάλαμα Βίνα, Μπούνας Αντώνης, Ξυδέας Δημήτρης, Παναγοπούλου Έλενα, Παπαβασιλείου Μύλη, Σεβαστέλη Βασιλική, Σιψά Χρυσούλα, Σπυρακόπουλος Παναγιώτης, Σπυροπούλου Δώρα, Τσαούση Ελένη, Τσαούση Ζωή, Τσοπάνη Αθηνά.
Συμμετέχουν οι μικροί: Δημόπουλος Γεράσιμος, Λυμπεροπούλου Νικολέττα, Στυλιανόπουλος Στέλιος-Δημοσθένης.

Μουσικοί: Χρήστος Λαδάς σαντούρι, Ελένη Περτσελάκη βιολί, Βασίλης Κόνιαρης σάζι, Έλις Μέτα κρουστά.


Καραγκιοζοπαίχτης: Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος 

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιάννης Αγγελόπουλος
Επιμέλεια φροντιστηρίου: Μαρία Λυκούση, Λούλα Αναγνωστοπούλου 
Φωτισμοί - ηχητικά: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Χειρισμός φωτισμών: Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος
Φωτογράφιση: Λεωνίδας Μακρής

Υπεύθυνη διαδικτύου: Καίτη Αντώναρου

Ηχογράφηση: Γιώργος Κλείδωνας

Βίντεο: Θανάσης Πουλόπουλος

Επιδιόρθωση κοστουμιών: Όλγα Λάκκα
 
 

Παραστάσεις: Πέμπτη 6 έως Κυριακή 9 Ιουλίου, 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας