Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 17:28

Η κρυφή θεατρικότητα του Θουκυδίδη στην Αρχαία Μεσσήνη με τα Μεσσηνιακά

ΤΑ ΕΝ ΠΥΛΩ ΚΑΙ ΕΝ ΙΘΩΜΗ ΔΡΑΜΑΤΑ 
Ο Σταύρος Μπένος είπε ότι θα είναι ό,τι ωραιότερο έχει φιλοξενηθεί στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, από καταβολής του! Το βέβαιο είναι ότι οι διοργανωτές με τις αναφορές τους κατάφεραν να διεγείρουν την προσμονή για την θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί το άλλο Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Αυγούστου…

MPENOS-ST-THEMELHS-P-LIGNADHS-GIA-RAPTH-ANDRONIKH-FRITZILAS-ST-03-08-17.jpg
Σταμάτης Φριτζίλας, Πέτρος Θέμελης, Γιάννης Λιγνάδης, Ανδρονίκη Μακρή και Σταύρος Μπένος

Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου ΙΙ: Τα Μεσσηνιακά». Το έργο βασίζεται σε κείμενο του καθηγητή, υπεύθυνου του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρου Θέμελη, για την επανάσταση των ειλώτων και τον τρίτο Μεσσηνιακό πόλεμο στην Ιθώμη (Αρχαία Μεσσήνη), καθώς και για τα γεγονότα της Πύλου το 425 π.Χ., τον αποκλεισμό των Λακεδαιμονίων από τους Αθηναίους στη Σφακτηρία. Η δραματοποίηση του κειμένου έχει γίνει από τον φιλόλογο και θεατρικό συγγραφέα, Γιάννη Λιγνάδη, που στη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση έδωσε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Τόνισε ότι εκείνο που τον παρακίνησε περισσότερο να δραματοποιήσει το Θουκυδίδη είναι η κρυφή θεατρικότητα, το κρυμμένο δραματοποιημένο συναίσθημα στο έργο του, το οποίο, συνέχισε, δεν λειτουργεί στην ανάγνωση αλλά μπορεί να αναδειχθεί στο θέατρο.  

Η συνέντευξη Τύπου για την παράσταση δόθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Εκεί ο Πέτρος Θέμελης ανέφερε ότι όταν ήρθε στη Μεσσηνία διάβασε πολύ προκειμένου να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Διάβασε λοιπόν και τα Μεσσηνιακά του Θουκυδίδη και όπως τόνισε, τον συγκλόνισαν οι λεπτομέρειες που δίνει, όπως ότι οι Μεσσήνιοι είλωτες κατά τον αποκλεισμό των Λακεδαιμονίων από τους Αθηναίους στη Σφακτηρία βουτούσαν στη θάλασσα με σακούλες με τρόφιμα και κολυμπούσαν στη βραχονησίδα για να τα δώσουν στους νέους Σπαρτιάτες ώστε να αντέξουν τον αποκλεισμό.

Ο καθηγητής συνέχισε σημειώνοντας ότι σε ανύποπτο χρόνο έγραψε κείμενο για τον Θουκυδίδη με σκοπό έλξει τους νέους να τον διαβάσουν ή ακόμη και να κάνουν θέατρο με το έργο του μεγάλου ιστορικού της αρχαιότητας. Όταν λοιπόν πέρσι ο Πέτρος Θέμελης παρακολούθησε την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Πόλεμος Βίβας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά» είπε ότι ενθουσιάστηκε και έδωσε το κείμενό του στον Γιάννη Λιγνάδη.

Τέλος ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το θέατρο αποτελεί ύψιστη παιδευτική λειτουργία και το ίδιο τόνισε ότι αποτελεί η θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί το άλλο Σαββατοκύριακο.

thoukydidis.jpgΟ Σταύρος Μπένος, επικεφαλής του Σωματείου «Διάζωμα» (ο Πέτρος Θέμελης είναι αντιπρόεδρος) σημείωσε ότι η παράταση θα είναι ό,τι ωραιότερο έχει φιλοξενηθεί στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης διότι πρόκειται να γίνει μια συνδιαλλαγή του μνημείου με το πιο ιστορικό κείμενο που αναφέρεται και στη συγκεκριμένη περιοχή, μέσα από το πνευματικό απόσταγμα του Πέτρου Θέμελη.

Όπως σημείωσε η Ανδρονίκη Μακρή, η παράσταση αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός», το οποίο υλοποιείται από τον φορέα που εκπροσωπεί, το Μορφωτικό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνισμού Πολιτισμού και στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές κλασικών επιστημών και δραματικής τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των σκοπών αυτού του προγράμματος, συνέχισε, είναι να παύσει η αποστασιοποίηση των νέων από τα αρχαία. Παρατήρησε μάλιστα ότι αυτό επιτυγχάνεται και από τη συμμετοχή των ξένων σπουδαστών στο πρόγραμμα, οι οποίοι πολλές φορές με τη γνώση τους επάνω στα αρχαία ελληνικά κείμενα παρακινούν τους Έλληνες σπουδαστές να τα πλησιάσουν.

Η παράσταση, η είσοδος  στην οποία θα είναι ελεύθερη, διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, το Διάζωμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Εφορείας, Σταμάτης Φριτζίλας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι με τη συγκεκριμένη παράσταση θα ξαναζωντανέψει το αξεπέραστο έργο του Θουκυδίδη.
Στ.Μ.