Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 13:34

Η "ερωτική" Μικρή Ανθολογία Μεσσήνιων Ποιητών του Θανάση Παντέ

Νινέτα Σωτηράκη, Θανάσης Παντές, Αντωνία Παυλάκου και Βασίλης Φλώρος Νινέτα Σωτηράκη, Θανάσης Παντές, Αντωνία Παυλάκου και Βασίλης Φλώρος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δεν συνηθίζεται αυτό που διέκρινε τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση της Μικρής Ανθολογίας Μεσσήνιων Ποιητών, την οποία έχει επιμεληθεί ο Θανάσης Παντές. Έγινε σε ένα σχετικά μεγάλο χώρο, στο καφέ «Σταθμός», ωστόσο κατά τη διάρκεια των δύο ωρών περίπου που ήταν η διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος από το κοινό. Ο κόσμος αφοσιώθηκε, αισθάνθηκε και ταξίδεψε μέσα από την εναλλαγή ποιημάτων που απήγγειλαν οι ομιλητές αλλά και από την περιγραφή που έκανε ο καθένας για το πώς έχει αντιληφθεί την προσωπικότητα του Θανάση Παντέ…


Οι ποιητές Γιώτα Αργυροπούλου και Κώστας Μαρκάκης, ο οποίος είναι και ο εκδότης του βιβλίου

Είναι ένα ερωτικό βιβλίο, ένα βιβλίο με ποιήματα που όσοι νοιώθουν έρωτα για την ποίηση θα αισθανθούν ότι τα έχουν γράψει οι ίδιοι ή ότι είναι οι ίδιοι μέσα τους. Έτσι περιέγραψε ο Θανάσης Παντές την ανθολογία που επιμελήθηκε.

Ο χώρος γέμισε από φίλους της ποίησης και γενικότερα της λογοτεχνίας και του πνεύματος, καθώς και του Θανάση Παντέ, Για τη Μικρή Ανθολογία Μεσσήνιων Ποιητών μίλησαν η φιλόλογος και συγγραφέας Αντωνία Παυλάκου, η καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Νινέτα Σωτηράκη και ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης  Βασίλης Φλώρος.

Ο Θανάσης Παντές ανήγγειλε την έκδοση και μεγάλης ανθολογίας Μεσσήνιων Ποιητών, όχι αποκλειστικά από τον ίδιο αλλά από μια ομάδα ανθρώπων της ποίησης και του πνεύματος που ζουν στην περιοχή μας.

Τέλος, αφιέρωσε την εκδήλωση στην πρωτοβουλία του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου για την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και ιδιαίτερα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώροι πολιτισμού από τους οποίους αποκλείονται συνάνθρωποί μας.

Η Μικρή Ανθολογία Μεσσήνιων Ποιητών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φαραί,  ενώ η παρουσίασή της χθες το βράδυ ήταν υπό την αιγίδα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Στο βιβλίο έχουν ανθολογηθεί ποιήματα των: Παναγιώτη Αργυρόπουλου, Γιώτας Αργυροπούλου, Γιάννη Γαρδίκη, Κώστα Γαρμπή, Κώστα Ζωτόπουλου, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Σωκράτη Κουγέα, Ελένης Κοφτερού, Παναγιώτη Κριμπά, Θάνου Λαμπρούκου, Αντώνη Μακρυδημήτρη, Γιώργου Μαρκόπουλου, Βλαδίμηρου Ρεμπωτσέα, Νίκου Σαββάκη, Γιούλας Σαρδέλη, Εύας Σταματοπούλου, Σοφίας Φίλντιση και Δημήτρη Χιλλ.
Στ.Μ.