Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 01:04

Πέτρος Θέμελης: Να γεμίσουν κόσμο και εκδηλώσεις τα αρχαία μνημεία

Πέτρος Θέμελης, Νίκος Φουσιάνης και Ανδρέας Μαρκαντωνάτος Πέτρος Θέμελης, Νίκος Φουσιάνης και Ανδρέας Μαρκαντωνάτος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 7ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 
Πιο πολύ κόσμο στα αρχαία μνημεία, μεγαλύτερο ζωντάνεμα των αρχαίων χώρων θέασης, πρότεινε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Μεσσήνη, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με θέμα “Αρχαίο Δράμα, χώροι θέασης και Δημοκρατία”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής, που παρουσίασε τους δημόσιους χώρους της αρχαίας πόλης της Μεσσήνης, έδειξε και την αναστηλωμένη Παλαίστρα, δίπλα στο Στάδιο, σημειώνοντας ότι θα ήταν θαυμάσιο να στηθεί εκεί ένα ρινγκ και να γίνονται αθλητικοί-εκπαιδευτικοί αγώνες…

Ήταν μια παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ, το οποίο συνεχίζεται, που πραγματοποιήθηκε στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης, με ομιλητή, εκτός από τον Πέτρο Θέμελη, τον καθηγητή της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, ενώ συντόνισε ο εκπαιδευτικός του Λυκείου Μεσσήνης Δημήτρης Φουσιάνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου, Γεωργίας Παναγοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τον Πέτρο Θέμελη για το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη και για το γεγονός ότι έχει καταστήσει αυτό το αρχαίο μνημείο ως ένα τόπο διδασκαλίας για μικρούς και μεγάλους.

Ο Πέτρος Θέμελης παρουσίασε τους τόπους θέασης και τους δημόσιους χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης, σημείωσε ότι το θέατρο αναπτύχθηκε την περίοδο της δημοκρατίας της Αρχαίας Αθήνας, επισήμανε όμως ότι τα πρώτα του βήματα τα έκανε νωρίτερα, στη περίοδο της τυραννίας του Πεισιστράτου.

Ο καθηγητής Ανδρέας Μαρκαντωνάτος έκανε μια πιο εξειδικευμένη εισήγηση για το αρχαίο θέατρο και τη δημοκρατία.

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τις Τρωάδες του Ευριπίδη από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Αγγλίας. Αύριο, Τετάρτη, στις 9:30 το πρωί στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, ενώ στις 11:45 η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Αγγλίας θα παρουσιάσει ξανά τις Τρωάδες όμως στο αμφιθεάτρο του πάρκου στην πλατεία της Μεσσήνης.
Στ.Μ.