Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 17:47

Μια εβδομάδα στον μαγικό κόσμο του κουκλουθέατρου

Μια εβδομάδα στον μαγικό κόσμο του κουκλουθέατρου

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Άψυχες κούκλες που ζωντανεύουν και μεταδίδουν χαρά, προβληματισμούς, μηνύματα, τέχνη. Είναι οι πολλές δεκάδες κούκλες που είτε θα παίξουν είτε θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, το οποίο ξεκινάει στις 7 Μάη και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του μήνα. Κάλεσμα στον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, γονείς και εκπαιδευτικούς, να προσέλθουν στις παραστάσεις, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια απεύθυναν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, Λέττα Πετρουλάκη και η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη...

“Είναι πολύ σημαντικό σε εποχές ακραίας οικονομικής κρίσης να υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι, οι οποίοι όχι μόνο οραματίζονται αλλά κάνουν πράξη αυτά που σκέπτονται” τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στους ανθρώπους της Πειραματικής Σκηνής και ιδιαίτερα στην πρόεδρό της, Λέττα Πετρουλάκη, που διοργανώνουν το Φεστιβάλ αυτό. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια κ. Πετρουλάκη και συνέχισε σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό Φεστιβάλ γιατί “η Καλαμάτα αποκτά άλλη μια μεγάλη, μια πανελλήνια εκδήλωση, στο χώρο του κουκλοθέατρου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα έρθουν δεκάδες σχήματα από όλη την Ελλάδα και θα δοθεί μια μοναδική ευκαιρία στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα παιδιά μας να απολαύσουν σειρά παραστάσεις ή να απολαύσουν μια άλλη μορφή τέχνης με κατασκευές, λόγο, εικόνα, διδάγματα, παιδεία”.

Τέλος ο κ. Νίκας ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο της Φεστιβάλ και να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ενώ τόνισε: “Καλώ τους Καλαματιανούς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά μας να πάρουν το πρόγραμμα και να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις γιατί είναι βέβαιο ότι θα περάσουν όμορφα”.

Τα συγχαρητήριά της στη Λέττα Πετρουλάκη και τους συνεργάτες της στην Πειραματική Σκηνή για το έργο τους γενικότερα και ειδικότερα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ έδωσε και η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πειραματικής, κ. Πετρουλάκη, σημείωσε ότι “το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας είναι μια δράση και ένα όνειρο που ξεκίνησε πέρσι πολύ πολύ δειλά, μέσα σε ενάμιση μήνα με πιο λίγες παραστάσεις, με πολύ άγχος επειδή δεν ξέραμε πως θα ολοκληρωθεί. Φέτος νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί διοργανώσαμε ένα φεστιβάλ που είναι το μοναδικό στη νότια Ελλάδα, δεν είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, γίνεται ένα στη Θεσσαλονίκη που είναι πάρα πολύ αξιόλογο και διεθνές”.

Επισήμανε ότι θα πάρουν μέρος 14 ομάδες κουκλοπαιχτών, θα παίξουν 36 κουκλοπαίχτες 46 παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ και στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, ενώ θα γίνουν εννέα εργαστήρια-σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς, ενήλικες, γονείς και παιδιά και μόνο για παιδιά.

Στα σεμινάρια-εργαστήρια αυτά, συνέχισε η κ. Πετρουλάκη, ειδικοί “θα διδάξουν την κατασκευή θεατρικής κούκλας, την τέχνη του κουκλοθέατρου, την εμψύχωση της θεατρικής κούκλας, που είναι και το πιο μαγικό και ενδιαφέρον σε όλη αυτή την ιστορία, γιατί στο κουκλοθέατρο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το να μπορείς να ζωντανέψεις μια άψυχη κούκλα”.

Η πρόεδρος της Πειραματικής υπογράμμισε ότι αυτό το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χάρη στη μαζική υποστήριξη που απολαμβάνει, πρώτα από το δήμαρχο και στη συνέχεια από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διέθεσε χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της οποίας βοήθησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Επιπλέον τόνισε ότι βοήθησαν πολλοί χορηγοί. Ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει και διήμερη κάλυψη της διοργάνωσης από την ΕΡΤ, ύστερα από απόφαση του προέδρου της, Χρήστου Λεοντή, τον οποίο ευχαρίστησε και για τον οποίο σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την Καλαμάτα. Τέλος αναφέρθηκε στη βοήθεια και υποστήριξη που προσφέρεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το μεταφεστιβάλ, το Μουσικό Σχολείο και την εκπαιδευτικό Εύη Ντινοπούλου.
Στ.Μ.