Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 20:35

Οι πρόσφυγες με τη βάρκα, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες τους στο Θέατρο Νηπιαγωγείο

Πάνος Ταντής, Καλλιρρόη Βελέντζα, Ελένη Χρηστίδου και Γιώργος Κολοκάθης Πάνος Ταντής, Καλλιρρόη Βελέντζα, Ελένη Χρηστίδου και Γιώργος Κολοκάθης

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “...ΣΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ” 
Η ξενιτιά, η προσφυγιά είναι το θέμα που πραγματεύεται η μουσικοθεατρική παράσταση “...Στις βάρκες”, η πρεμιέρα της οποίας θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ, 11 Ιούλη, στο Θέατρο Νηπιαγωγείο, στην οδό Λεΐκων 24, στις 09:15. Πρόκειται για μαρτυρίες προσφύγων που συνοδεύονται από τραγούδια παραδοσιακά και ρεμπέτικα, με μια σύγχρονη προσέγγιση. Η σκηνοθεσία και η σύνθεση του κειμένου είναι της Καλλιρρόης Βελέντζα, η οποία μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την παράσταση με τους υπόλοιπους συντελεστές, Ελένη Χρηστίδου, Πάνο Ταντή και Γιώργο Κολοκάθη…

“Σε αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση θα ακουστούν αληθινές μαρτυρίες προσφύγων και τραγούδια από την παράδοσή μας, την παράδοση γειτονικών χωρών, σύγχρονα τραγούδια και κάποια ρεμπέτικα”, είπε η Καλλιρρόη Βελέντζα, που παίζει κιόλας στο έργο. Μαζί της παίζει η παλιά συνεργάτιδά της στο Θέατρο Νηπιαγωγείο Ελένη Χρηστίδου, ενώ ο Πάνος Ταντής, που επίσης είναι παλιός συνεργάτης, με τον Γιώργο Κολοκάθη παίζουν μουσική.

Η παράσταση “...Στις βάρκες” θα παιχτεί τέσσερις συνεχόμενες Τετάρτες, από μεθαύριο μέχρι και την 1η Αυγούστου, στο αίθριο του Θεάτρου Νηπιαγωγείο. Όπως σημείωσε όμως η Καλλιρρόη Βελέντζα, επειδή οι θέσεις στο αίθριο είναι λίγες το κοινό θα πρέπει να κάνει κράτηση στο τηλέφωνο 6948930181. Επιπλέον ανέφερε ότι και σε αυτή την παράσταση δεν θα υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά, δηλαδή στο τέλος ο κόσμος θα δίνει το ποσό που εκείνη τη στιγμή θα αποφασίζει, ανάλογα με το πόσο ικανοποιημένος έμεινε.

Ο Πάνος Ταντής σημείωσε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο μουσικό μέρος, ότι το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι “είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας, όπως άλλωστε και όλη η συνθήκη που βιώνουμε σε αυτή την παράσταση”. Είπε, σε ό,τι αφορά τα τραγούδια, πως “αυτό που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να μην αναπαράγουμε πιστά τα κομμάτια αλλά να προσθέσουμε και το δικό μας στοιχείο, λίγο πιο μοντέρνο ίσως”.

Συγκινημένη για τη συμμετοχή της στην παράσταση δήλωσε η Ελένη Χρηστίδου, η οποία υποδύεται τη Σμυρνιά και αφηγείται μαρτυρίες, δεδομένου ότι προέρχεται και η ίδια από ξεριζωμένη από τη Σμύρνη οικογένεια. Πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον στην παράσταση έχει η εναλλαγή των μουσικών οργάνων μεταξύ των συντελεστών, ενώ σημείωσε ότι έχει γίνει μια πολύ ωραία ομαδική δουλειά με μια συνεργασία όπου ο ένας συντελεστής συμπληρώνει τον άλλο.

Τέλος, τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην παράσταση τόνισε ο Γιώργος Κολοκάθης, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο του βάπτισμα στο θέατρο, ενώ, σε ό,τι αφορά τα τραγούδια που ερμηνεύονται στο έργο σημείωσε ότι ‘τα βλέπουμε από μια σύγχρονη ματιά, κρατώντας όμως το παλιό μοτίβο, τη ρίζα της παράδοσης”.

Στ.Μ.