Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 18:35

“Πραγματεία” για τα όρια του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη του χορού

“Πραγματεία” για τα όρια του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη του χορού

24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τα “προεόρτια” του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει. Σήμερα η Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού ήταν γεμάτη παιδιά, για την ακρίβεια είναι γεμάτη από την περασμένη Παρασκευή. Είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στο σεμινάριο του Φεστιβάλ, με τίτλο “Η χαμένη κάλτσα” και με καθηγήτρια την Βιτόρια Κωτσάλου. Μέσα σε αυτό το Μέγαρο Χορού, με τα πολλά παιδιά που χόρευαν και διδάσκονταν, δόθηκε το μεσημέρι για πρώτη φορά η συνέντευξη Τύπου της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Λίντας Καπετανέα. Τα προηγούμενα 23 χρόνια οι συνεντεύξεις δίνονταν είτε στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Σχολής Χορού είτε στο Δημαρχείο. Φέτος όμως γίνονται και άλλα πράγματα για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, πιο σημαντικά από τη συνέντευξη Τύπου. Πρώτη φορά έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα της διοργάνωσης παράσταση για παιδιά (Τετάρτη οχτώ το βράδυ, κεντρική σκηνή Μεγάρου, Cartoon - Anton Lachky Company). Πρώτη φορά επίσης θα γίνονται καθημερινά παραστάσεις στην κεντρική πλατεία, κάθε απόγευμα στις εφτά, χωρίς εισιτήριο.
Είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας να ανοίξει το Φεστιβάλ στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα στο κοινό της Καλαμάτας και να φέρει το σύγχρονο χορό πιο κοντά στις παιδικές ηλικίες…

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Λίντα Καπετανέα απάντησε σε σχετική ερώτηση της Kalamata Journal: “Το θέμα είναι τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχω καλέσει εξερευνούν το σώμα σε τέτοιο βαθμό που θα το απολαύσουμε. Είναι καταπληκτικοί ερμηνευτές και όλες οι παραστάσεις είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Όλο το Φεστιβάλ στηρίζεται στο ανθρώπινο σώμα”.

Η κ. Καπετανέα εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των παιδιών στο Σεμινάριο, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Τρίτη, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα θα γίνει η σχετική παρουσίαση, στο Στούντιο του Μεγάρου, με τιμή εισόδου 5 ευρώ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 70 παιδιά ηλικίας από 4 έως 16 ετών.

Ικανοποιημένη είναι και από τη συμμετοχή στο επαγγελματικό σεμινάριο, που θα γίνεται παράλληλα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ανέφερε ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή 73 άτομα, πολλά από τα οποία είναι επαγγελματίες χορευτές και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

“FREE FALL”

Για την παράσταση με την οποία θα ανοίξει επίσημα η αυλαία του Φεστιβάλ, στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιούλη, το “Free Fall - Compania Sharon Fridman”, η Λίντα Καπετανέα σημείωσε ότι “νομίζω δεν πρέπει να τη χάσει κανείς. Είναι μια παράσταση που την επέλεξα ειδικά για την πρεμιέρα, γιατί αφορά όλο το κοινό, όλες τις ηλικίες. Είναι βραβευμένο έργο, έχει βραβεία καλύτερης παράστασης και καλύτερης χορογραφίας. Περιοδεύει από το 2014 και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα. Είναι ένας εξαιρετικός πολυπληθής θίασος και το έργο μιλάει για την ανθρώπινη επιβίωση, διαπραγματεύεται την τάση, την ταλάντωση, τη ροή, την πτώση. Όλη την ώρα της παράστασης τα σωματα ενώνονται και χωρίζουν”.

Προηγουμένως, δηλαδή στις οχτώ το βράδυ της Παρασκευής, στο Στούντιο, θα δοθεί η περφόρμανς “Transfiguration - Olivier de Sagazan”, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί μόνο το Σάββατο, 14 Ιούλη. Επειδή όμως εξαντλήθηκαν αμέσως τα εισιτήρια αποφασίστηκε να προστεθεί αυτή η περφόρμανς πριν από την παράσταση της επίσημης πρεμιέρας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές παραγωγές, η κ. Καπετανέα σημείωσε ότι το Φεστιβάλ είναι συμπαραγωγός και των τριών ελληνικών παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο. Σχολίασε δε ότι είναι σημαντικό να είναι συμπαραγωγός το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιατί αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται το όνομά του σε όποια χώρα πηγαίνει η παραγωγή για παραστάσεις.

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Για τις παραστάσεις στην πλατεία η Λίντα Καπετανέα έκανε λόγο για ένα καθημερινό χορευτικό ραντεβού της πόλης, τόνισε ότι οι χορευτές που έχουν προσκληθεί είναι εκπληκτικοί και σημείωσε την επιθυμία της να γεμίζει ο κόσμος την πλατεία σε αυτές τις παραστάσεις.

Τέλος, η Λίντα Καπετανέα ευχαρίστησε για τη στήριξή τους προς τη διοργάνωση το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, τη Φάρις, τα υπουργεία Πολιτισμού/Αθλητισμού και Οικονομίας/Ανάπτυξης για την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν,  τους χορηγούς, τους ευεργέτες, τις τοπικές επιχειρήσεις, την ίδια την πόλη και τους φίλους τους Φεστιβάλ.

Τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ άνοιξε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση είναι ανανεωμένη και έχει τη σφραγίδα της Λίντας Καπετανέα. Σημείωσε ότι η πώληση των εισιτηρίων πηγαίνει καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά, είπε πως αναμένεται πολύς κόσμος στην πόλη, δήλωσε ότι ο Τύπος στην Αθήνα γράφει τακτικά για το φετινό Φεστιβάλ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Τέλος ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα θα αποκαλυφθούν, μέσα στο κτίριο του Μεγάρου, αφιερώματα προς τα Ιδρύματα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τονίζοντας ότι οι οικογένειες που έχουν δημιουργήσει τα ιδρύματα αυτά αποτελούν τους μεγάλους χορηγούς για όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η πρόεδρος της Φάρις, δημοτική σύμβουλος Αναστασία Μπελογιάννη, από την πλευρά της διατύπωσε τη μεγάλη της ικανοποίηση, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στο κοινό ένα υπέροχο πρόγραμμα, σχεδιασμένο και προετοιμασμένο από τη Λίντα Καπετανέα και τη δυνατή ομάδα της, τα στελέχη της Φάρις, μια μεγάλη ομάδα εθελοντών και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των σχολών της Φάρις.

Στ.Μ.