Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 04:14

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στη Σαϊδόνα που συνεχίζει να αντιστέκεται

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στη Σαϊδόνα που συνεχίζει να αντιστέκεται

«ΕΠΕΣΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ 
ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΣΕΙΣ»

«Αθάνατοι» φώναξαν με πίστη, δύναμη και υπερηφάνεια, αλλά και με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια, όσοι βρέθηκαν χθες το πρωί στη Σαϊδόνα για να δηλώσουν την ευγνωμοσύνη τους στους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ήταν εκεί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, καθώς επίσης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο γιος του δολοφονημένου μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος Λαμπράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κωνσταντίνος Καράμπελας και πολλοί άλλοι.
Η Σαϊδόνα είναι το ηρωικό χωριό της Μάνης, το οποίο μπήκε πρώτο σε όλη την Ελλάδα στον αγώνα της αντίστασης ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, τους οποίους και απώθησε. Ο δε πρόεδρος της Σαϊδόνας, ο Ηλίας Νοέας είναι ο πρώτος αγωνιστής που καταδικάστηκε από Ιταλικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε για αντίσταση κατά των επιδρομέων.
Στην εκδήλωση της Σαϊδόνας μίλησε ο Ηλίας Ξυδέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ-Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εξιστόρησε την ένοπλη σύγκρουση των Σαϊδονιτών με τους Ιταλούς και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Σημείωσε όμως ότι μαζί με τους Σαϊδονίτες αγωνιστές «τιμούμε και τα 63 χρόνια από την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι - Γράμμο. Δεν μιλούμε για ήττα, αφού οι ιδέες του Δημοκρατικού Στρατού είναι ακόμη επίκαιρες και οι απαιτήσεις που έβαζε τότε το κίνημα ακόμα δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιηθεί. Τα μηνύματα της εθνικής αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ βρήκαν συνεχιστές στα πρόσωπα των μαχητών αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού».
Επίσης ο Ηλίας Ξυδέας σημείωσε: «Σήμερα, 20 περίπου χρόνια μετά την υποχώρηση του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι «νικητές» καπιταλιστές επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία από την ανάποδη, να εξισώσουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό-φασισμό». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν πως το ΚΚΕ θα παραιτηθεί από τους αγώνες του για το σωστό και δίκαιο, για τα συμφέροντα της εργατοαγροτικής τάξης, της μικρομεσαίας επαγγελματικής τάξης, για την ανατροπή του βάρβαρου αυτού κοινωνικού συστήματος, του ιμπεριαλισμού-καπιταλισμού. Η όποια υποχώρηση του σοσιαλισμού δεν είναι σε θέση να ματαιώσει τη νομοτελειακή εξέλιξη και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού στη γη. Όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί πηγαίνουν οι λαοί».
Η Βάσω Ξυδέα-Κουτσογιαννοπούλου απήγγειλε με τρόπο που προκάλεσε δυνατά συναισθήματα το ποίημα του Κώστα Βάρναλη, «Οι Μοιραίοι».
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια ο κόσμος τραγούδησε τον αντάρτικο ύμνο «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από οργανώσεις των αγωνιστών, των συγγενών τους, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, από Σαϊδονίτες κ.ά.
Στο τέλος προσφέρθηκε στον κόσμο αναψυκτικό και παραδοσιακές δίπλες.
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση διοργάνωσε και φέτος ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, Σταύρο Ξυδέα.
Σταύρος Μαρτίνος