Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 18:02

Βιωματικό εργαστήρι εκπαίδευσης στη φύση

Βιωματικό εργαστήρι εκπαίδευσης στη φύση

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΟΙΦΑ 
Να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τη φύση, θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικοί και άλλοι φορείς, που διοργανώνουν «Βιωματικό εργαστήρι εκπαίδευσης στη φύση». Η ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία θα λάβει χώρα στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας «Φοίφα», που βρίσκεται στη Νέα Είσοδο, την Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις δυόμισι μετά το μεσημέρι.
Διοργανωτές είναι το παράρτημα Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με το πρόγραμμα «Re:Think» και την ομάδα «Σποροφύλακες» του δικτύου «Kalamatafreespace».

Μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παιδαγωγοί και εμψυχωτές ομάδων, όλοι δωρεάν.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «το εργαστήριο εκπαίδευσης στη φύση αποτελεί ένα βιωματικό εργαστήριο, που αποσκοπεί στην εναρμόνιση της καθημερινότητάς μας με τη φύση, καθώς και στην επαφή με τον πολιτισμό που αυτή παράγει. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμπνεύσουμε όσους ενδιαφέρονται για μια ζωή εναρμονισμένη με τους φυσικούς ρυθμούς, σε διαδικασίες και γνώσεις που μπορούν να μας καταστήσουν αυτάρκεις διατροφικά και ενεργειακά».
Κατά τη λειτουργία του εργαστηρίου, όσοι προσέλθουν, θα χωριστούν σε ομάδες και θα ασχοληθούν με τα εξής: «Α) Αυτοδιαχείριση του ενεργειακού μας αποτυπώματος στη φύση. Αυτοδιαχείριση των οργανικών σκουπιδιών μας, δημιουργία κομπόστ, γνωριμία με τα είδη κομπόστ που υπάρχουν, καθώς και με τις διαφορετικές μεθόδους κομποστοποίησης, δημιουργία κομποστοποιητή, εφαρμογή στη φυσική καλλιέργεια. Εισηγητές: Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια, Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος. Β) Αυτοδιαχείριση της διατροφής μας. Γνωριμία με τα είδη σπόρων της περιοχής μας, συλλογή, αποξήρανση, αποθήκευση σπόρων, δημιουργία αυτοσχέδιας τράπεζας σπόρων, χρήσιμες πληροφορίες για την αξία της συλλογής και διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, καθώς και της προστασίας και διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας. Εισηγήτριες: Χριστίνα Καραλέκα, καλλιεργήτρια, Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια. Γ) Τέχνη μέσα και από τη φύση. Land art, δημιουργικές κατασκευές από φυσικά υλικά. Εισηγήτρια: Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια».
Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή, στα τηλέφωνα 6977441638, 6972373426 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: Πλακονούρη Διονυσία, 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Χριστοπούλου Αφροδίτη, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Καραβά Λίλιαν, 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Στραβάκου Ελένη, Γυμνάσιο Πύλου, Θεοδοσάτος Γιώργος, 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας».