Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 17:03

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ρομά στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ρομά στο Μέγαρο Μαξίμου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ 
Ρομά υποδέχτηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν μαθητές, σπουδαστές, εκπρόσωποι φορέων Ρομά, καλλιτέχνες αλλά και κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαμεσολαβητές. Μεταξύ τους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ο Ηλίας Γιαννόπουλος από την Κυπαρισσία…


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη μέση, αριστερά ο δικηγόρος της Ελάν Πασσέ από την Κυπαρισσία, Ηλίας Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ - Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού”, ενώ σημείωσε ότι ο αγώνας για τη διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών, πρέπει να είναι διαρκής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την κυβέρνησή του, μέσα μάλιστα στην περίοδο της κρίσης, για την υποστήριξη των Ρομα και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Σημείωσε επίσης ότι “η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό» και πρόσθεσε: “Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή”, καθώς και ότι έγινε χαρτογράφηση “για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Έλληνες πολίτες”. Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες “δεν τιμούν τη χώρα μας (...) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι' αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα "κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση"”.

Πάντως ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Τέλος αναφέρθηκε στη στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε “χορτασμένα παιδιά”, στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Ενώ, σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσβαση στην Υγεία, με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους φραγμούς στη δημόσια περίθαλψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρομά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.