Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 10:31

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Από νέους και εφήβους ηθοποιούς αρχαίου δράματος θα γεμίσει για εννέα ημέρες το εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς ανοίγει σήμερα τις πύλες του, το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2019, με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων αλλά και σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας) από μαθητές και σπουδαστές-φοιτητές, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική-βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και την πολιτιστική κληρονομιά. Η παρακολούθηση των παραστάσεων και των δράσεων είναι δωρεάν...

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το γραφείο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης, που διοργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, σήμερα Τρίτη, η τελετή έναρξης καθώς και η παράσταση «Ιππόλυτος», στις 10:00, πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μεσσήνης. Το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου και όλες οι παραστάσεις-καιρού επιτρέποντος- θα πραγματοποιούνται στον χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ, καθώς ο πολύ σημαντικός αυτός θεσμός αποκτά θιασώτες και εκτός ελληνικών συνόρων. Στη φετεινή διοργάνωση, μάλιστα, συμμετέχουν από την Ισπανία ο Σύλλογος Χορού "Η χαρά του παιδιού" La Nave Argo ( (Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) και από την Αγγλία η δραματική σχολή Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημέρα

Ώρα

Έργο

Θεατρική Ομάδα

 
 

Τρίτη

9

09:30

10:00

Τελετή Έναρξης: (διάρκεια 15``)

Hipolito by Euripides

(Ιππόλυτος του Ευριπίδη)

Σύλλογος Χορού «Η χαρά του παιδιού»

La Nave Argo (Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante), Spain

 

11:00

Έγκλημα και τιμωρία στην αρχαία Μεσσήνη (διάρκεια 20``)

(Παράλληλη δράση) ΧΩΡΟΣ: Θησαυρός αρχαίας Μεσσήνης

1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης

 

Τετάρτη 

10

 

09:30

The Bacchae by Euripides

 (Βάκχες του  Ευριπίδη)

Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.), England

 

11:00

Προμηθέας Δεσμώτης  

του Αισχύλου

8ο Γυμνάσιο & Λυκειακές τάξεις Χαλανδρίου

 

Πέμπτη

11

09:30

Νεφέλες του Αριστοφάνη

Ιδιωτικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κολλέγιο Ψυχικού

 

18:30

The Bacchae by Euripides

 (Βάκχες του  Ευριπίδη)

ΧΩΡΟΣ: Αμφιθέατρο πάρκου Μεσσήνης

Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.), England

 

Παρασκευή

12

09:30

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Θεατρική Ομάδα «Το τρίτο κουδούνι»

 

11:00

 Αντιγόνη του Σοφοκλή

ΧΩΡΟΣ: Εκκλησιαστήριο αρχαίας Μεσσήνης

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας»

 

Σάββατο 13

 

 

 

 

Κυριακή 14

 

 

 

 

Δευτέρα

15

09:30

Ειρήνη  του Αριστοφάνη

7ο Γυμνάσιο & 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας

 

11:00

Ευμενίδες  του Αισχύλου 

Γενικό Λύκειο Νάξου

 

Τρίτη

16

09:30

Ευμενίδες του Αισχύλου

1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης

 

11:00

Ικέτιδες του Αισχύλου

18ο Γυμνάσιο Αθήνας & 18ο   ΓΕΛ Αθήνας

 

Τετάρτη

17

09:30

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Γενικό Λύκειο - Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου

 

Πέμπτη

18

09:30

Μήδεια του Ευριπίδη

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

 

11:00

Τελετή λήξης:  «Ειρήνη to be continued..» του Αριστοφάνη (διάρκεια 30``)

 BOLD Productions

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων, εργαστήριο κατασκευής κεραμικής θεατρικής μάσκας, δρώμενο-αναπαράσταση της αρχαιοελληνικής πομπής και βιωματική δράση-έρευνα για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.Ειδικότερα:
1.Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων«Μουσική και Μουσικοί στο Αρχαίο Δράμα»
(μέχρι 40 μαθητές -  διάρκεια περίπου 25’) από 10-17/4/2019, ώρα 10:30 – 11:00 π.μ.
ΧΩΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο στον αρχαιολογικό χώρο. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα γνωρίσουν την κατασκευή του «Aυλού του Πανός». Εκτός από την κατασκευή αυλού οι μαθητές θα πληροφορηθούν για τη χρήση του αυλού στο αρχαίο αττικό θέατρο. Επίσης, θα γνωρίσουν κι άλλα χειροποίητα μουσικά όργανα, όπως το βούκινο, τη βάρβιτο κ.α. Ταυτόχρονα, μέσα από παράλληλη αφήγηση, οι μαθητές θα γνωρίσουν την πορεία της μουσικής και τη ζωή των μουσικών στο Αρχαίο Δράμα.
2.Αρχαιοελληνική πομπή (μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα)
(μέχρι 40 μαθητές -  διάρκεια περίπου 25’)
από 10-17/4/2019, ώρα 10:30 – 11:00 π.μ.
ΧΩΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Η συγκεκριμένη δράση – δρώμενο είναι μια αναπαράσταση αρχαιοελληνικής πομπής με θεατρικό χαρακτήρα σε τρία συγκεκριμένα σημεία (τρεις ελιές) στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Το δρώμενο αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις (προετοιμασία, πορεία, λήξη) ως εξής:
Α` φάση στην 1η Ελιά: Διδασκαλία και εκμάθηση από τους μαθητές του αρχαιοελληνικού ύμνου «Χρυσέα Φόρμινξ» (= ο Α’ Πυθιόνικος του Πινδάρου) και του χορικού «Κατολοφύρομαι» από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη. Μέρος της ομάδας των μαθητών θα εφοδιασθούν με καλαμένια λάβαρα, τα οποία θα λειτουργούν ως τελεστικά αντικείμενα. Άλλη ομάδα των μαθητών θα εκπαιδευθεί στο χειρισμό αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων (αρχαίων αυλών και κρουστών). Μετά από σύντομη σχετική πρόβα γίνεται η Έναρξη της πομπής προς τη 2η Ελιά.
Β` φάση στη 2η Ελιά (στάσιμο και δέηση): Εκεί θα βρίσκονται έτοιμα άλλα τελεστικά αντικείμενα και θα γίνει εφοδιασμός των μαθητών με αρχαίες θεατρικές μάσκες και στεφάνια. Συνέχιση της πομπής προς την  3η Ελιά.
Γ` φάση στην 3η Ελιά: Παρουσίαση - Επιτέλεση του χορικού «Κατολοφύρομαι» από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη και αποθεωτική Λήξη της Πομπής. Η πραγματοποίηση και η προετοιμασία αυτής της δράσης γίνονται από μουσικό-μαέστρο φιλαρμονικής με την υποστήριξη δύο βοηθών μουσικών διδασκάλων. Η προετοιμασία περιλαμβάνει: κατασκευή αυλών, κρουστών οργάνων, στεφάνων, αρχαιοελληνικών μασκών κ.α., τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές των σχολείων.
3.«Μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης»(Έρευνα πεδίου)
(μέχρι 30 μαθητές -  διάρκεια περίπου 45’)
Μόνο στις  11 και 17/4/2019
ΧΩΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Πρόκειται για μια βιωματική δράση - έρευνα στο πεδίο (δηλαδή στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης) με Φύλλο Εργασίας και Θεωρητικό Υλικό για τον/την εκπαιδευτικό, που δίνουν τη δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες να γνωρίσουν το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, μετά τη λήξη των θεατρικών παραστάσεων.
4.Δράση εκπαίδευσης και πολιτισμού για μαθητές/τριες με θέμα: «Θεατρική μάσκα. Η κεραμική τέχνη στην υπηρεσία του Αρχαίου Δράματος»
(μέχρι 40 μαθητές -  διάρκεια δύο διδακτικές ώρες)
Ώρα προσέλευσης: 11:30 π.μ.      Ώρα αναχώρησης: 01:00 μ.μ.
από 09-18/4/2019
ΧΩΡΟΣ: ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (στο ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ)
Το πρώτο σκέλος της εκπαιδευτικής δράσης θα περιλαμβάνει τη διαδραστική παρουσίαση από κατάλληλους επαγγελματίες, της μόνιμης έκθεσης του χώρου πολλαπλών δραστηριοτήτων του παλαιού Δημοτικού σχολείου Καρτερολίου, προσαρμοσμένη κατάλληλα στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών/τριών Δημοτικών και Γυμνασίων. Το δεύτερο σκέλος θα περιλαμβάνει εργαστήριο κεραμικής, όπου οι μαθητές/τριες θα κατασκευάσουν από πηλό τις δικές τους θεατρικές μάσκες, υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου επαγγελματία κεραμίστα. Κατά τη διάρκεια του εργαστήριου οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν για τον σημαντικό ρόλο της θεατρικής μάσκας στο αρχαίο δράμα και όχι μόνο.Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τα έργα, αφού ψηθούν και μετατραπούν από πηλό σε κεραμικό, μπορούν να εκτεθούν στο χώρο του Δημαρχείου Μεσσήνης για σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά της έκθεσης  θα παραδοθούν στους μαθητές/τριες (δημιουργούς) που έλαβαν μέρος στις δράσεις ως αναμνηστικά καθώς θα φέρουν και σφραγίδα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.Στόχος οι μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους ερχόμενοι σε επαφή με την αρχαία τέχνη της κεραμικής  και με το μυστήριο της αρχαιότερης τεχνικής που υπηρετεί πιστά για αιώνες την τέχνη της θεατρικής αφήγησης, τη μορφή της μάσκας. Σκοπός να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώση και δεξιότητες στην κατασκευή θεατρικής μάσκας μέσα από την τέχνη της κεραμικής.