Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 06:09

11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας με river party στον Άρι

11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας με river party στον Άρι

*Της Βένιας Παπαδοπούλου

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας του Οργανισμού Νεολαίας και Εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., που κλείνει φέτος 11 χρόνια, μεταμορφώνεται εν μέρει σε river party, αφού, το μουσικό κομμάτι του μεταφέρεται στον Άρι, δίπλα από το Φράγμα του Ποταμού Παμίσου, όπου για τρεις ημέρες -από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου- θα λειτουργεί ολοήμερη κατασκήνωση με πολλά δρώμενα...

Με έκπληξη (ενθουσιαμού) ενημερωθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι το 11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας φέτος πάει στον Άρι και φέρνει στον τόπο μας μεγάλα ονόματα της ελληνικής ροκ και εναλλακτικής σκηνής, όπως τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Παύλο Παυλίδη και τον Σωκράτη Μάλαμα!

Μιλώντας από την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, με τον Φιλάρετο Βούρκο, για να μάθουμε λεπτομέρειες, πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν προσεχώς κι άλλες εκπλήξεις, που θα αφορούν στο αστικό κομμάτι του Φεστιβάλ Δρόμου, το οποίο έπεται του μουσικού και θα πραγματοποιηθεί εντός της Καλαμάτας.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο Φιλάρετος Βούρκος εξηγεί ότι η αλλαγή αφορά στον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής του μουσικού τμήματος του Φεστιβάλ, καθώς το αστικό κομμάτι του θα εξακολουθήσει να λαμβάνει χώρα εντός Καλαμάτας με όλα τα δρώμενα που μας έχει συνηθίσει. Μιλάει, επίσης, για το σκεπτικό και τους λόγους που οδήγησαν την διοργάνωση στην επιλογή νέου χώρου, απαντάει σε αυτούς που αντέδρασαν στην ύπαρξη εισιτηρίου για τις συναυλίες, και ζητάει απ’ όλους τους φίλους του Φεστιβάλ να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να ανακοινωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα.

-Γνωρίζουμε όλοι τί είχε γίνει πέρυσι με το Πάρκο ΟΣΕ και τον Δήμο Καλαμάτας. Ήταν αυτός ο λόγος της απόφασης να μεταφέρετε εκτός Καλαμάτας το Φεστιβάλ φέτος; Πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή του ΑΣΟ στον Άρι;

Φ.Β: Υπήρχαν έτσι και αλλιώς κάποιες σκέψεις, το μουσικό κομμάτι να μπορεί να γίνει και κατασκηνωτικό, όπως σε πάρα πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, σίγουρα επηρέασε και αυτό που έγινε πέρυσι, δεν μπορώ να πω όμως ότι ήταν το μόνο καταλυτικό στοιχείο, έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ θα εξακολουθήσει να γίνεται στην πόλη της Καλαμάτας.

-Τί εννοείς;

Φ.Β: Δεν μπορούμε ακόμη να το ανακοινώσουμε, είναι κάπως σαν έκπληξη. Θα ανακοινωθεί όμως σύντομα. Θα γίνει και φέτος στην πόλη της Καλαμάτας, ίσως κάτι μικρότερο, και ήδη οργανώνουμε για του χρόνου συνεργασίες απ’ όλη την Ελλάδα -έχουμε ήδη μιλήσει με καλλιτέχνες- για να γίνει κάτι πιο μεγάλο στο κομμάτι το καλλιτεχνικό μέσα στην πόλη.

-Δηλαδή, θα ‘τρέχει’ ένα παράλληλο Φεστιβάλ Δρόμου στην πόλη τις ίδιες ημερομηνίες με το Φεστιβάλ στο Ποτάμι;  

Φ.Β: Όχι, θα γίνει λίγο μετά. Η ιδέα είναι, το Φεστιβάλ να έχει πλέον το κομμάτι της πόλης, το αστικό κομμάτι, και το μουσικό κομμάτι, για διάφορους λόγους, να πραγματοποιείται σ’ έναν χώρο που να μπορεί να το φιλοξενήσει ως ένα ολιστικό μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ, δηλ. να έχει την κατασκήνωση, τις συναυλίες, διάφορα δρώμενα, συζητήσεις, να συμπεριλαμβάνεται ό,τι βλέπουμε σ’ ένα φεστιβάλ από αυτά που γίνονται στην Ελλάδα.

-Ποιοί είναι οι λόγοι που ανέφερες πριν;

Φ.Β: Από την πρώτη διοργάνωση μέχρι και πέρυσι το φεστιβάλ συνεχώς εξελίσσεται, ανεβαίνει και μεγάλωνει.

-Εννοείς ότι δεν υπάρχει στην Καλαμάτα ένας χώρος που να μπορεί πλέον να φιλοξενήσει τον όγκο του Φεστιβάλ;

Φ.Β: Δεν είναι μόνο ο όγκος, το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια έχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας κι επίσης το μουσικό κομμάτι δυσκολευόταν πάρα πολύ να διοργανωθεί μέσα στην πόλη.

-Επειδή κάποιοι ενοχλούνται από την μουσική στο Πάρκο;

Φ.Β: «Δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης, είναι θέμα κι ότι ο κόσμος, όταν ένα Φεστιβάλ πηγαίνει μέχρι τις 11, 12 η ώρα, δεν το ευχαριστιέται και τόσο πολύ όσο ένα Φεστιβάλ, το οποίο θα μπορούσε να έχει και την κατασκήνωση, να έχει και ολοήμερες δραστηριότητες, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και των θεατών αλλά και για εμάς βασικά είναι κάτι το οποίο μας αρέσει να κάνουμε.

-Μίλησέ μας για το κομμάτι της κατασκήνωσης...

Φ.Β: Θα μπορεί ο κόσμος με το εισιτήριό του να κατασκηνώσει –χωρίς επιπλέον επιβάρυνση- στον χώρο εκεί και τόσο για τους κατασκηνωτές όσο και για τους ντόπιους -γιατί θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στο χωριό που μας φιλοξενεί- θα γίνονται διάφορες δραστηριότητες όλη την ημέρα.

-Υπάρχει πρόβλεψη από την διοργάνωση για την μεταφορά των θεατών από την Καλαμάτα προς τον χώρο του Φεστιβάλ;

Φ.Β: Ναι, θα υπάρχει λεωφορείο, είμαστε σε συζητήσεις, δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμη εάν η μεταφορά θα γίνεται με δημόσιο ή ιδιωτικό μέσο.

-Φέτος βλέπουμε εισιτήριο, πέρυσι δεν υπήρχε, κάποιοι το έχουν ήδη σχολιάσει αρνητικά...

Φ.Β: Όσον αφορά στα μουσικά δρώμενα, είχαμε μία επιλογή. Ή θα συνεχίζαμε το Φεστιβάλ μόνο με τοπικά συγκροτήματα ή θα φέρναμε μεγαλύτερα ονόματα, που ο κόσμος θα πρέπει να πάει Αθήνα για να τα δει.  Αυτό το κομμάτι, δυστυχώς δεν ‘έβγαινε’ ποτέ στο Πάρκο. Γι’ αυτόν τον λόγο μπήκε και η είσοδος και κυρίως με τα ονόματα που θα έρθουν είναι μια είσοδος που προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται.  

-Θα καθιερωθεί ο χώρος στο Φράγμα για τις επόμενες διοργανώσεις ή είναι νωρίς για να το πείτε αυτό;

Φ.Β: Νομίζω είναι νωρίς να το πούμε, θα δούμε πώς θα πάει φέτος.
Από την αρχή πειραματιζόμαστε με πολλά πράγματα και προσπαθούμε να δούμε πώς αυτό το πράγμα μπορεί να λειτουργήσει, να μπορεί να εκπληρώνει και τους σκοπούς του και να είναι βιώσιμο. Γιατί, μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως γινόταν τα τελευταία 4-5 χρόνια, μας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Συν όλα τα άλλα προβλήματα που έχει ο τόπος όπου γινόταν.
Οπότε, ουσιαστικά, η επιλογή ήτανε ή προχωράμε ή κάνουμε κάτι πολύ μικρότερο, όπως γινόταν στα πρώτα χρονιά του Φεστιβάλ.

-Ο Δήμος Καλαμάτας εκδήλωσε ενδιαφέρον να στηρίξει την φετεινή διοργάνωση;

Φ.Β: Δεν έχουμε μιλήσει με λεπτομέρειες, υπήρξε ένα ενδιαφέρον να μην μετακινηθεί το Φεστιβάλ, να μη φύγει, δηλαδή, από την πόλη της Καλαμάτας, αλλά γενικά δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω σε αυτό, να μιλήσουμε, δηλ., για το αν θα υπάρξει κάποια στήριξη ή όχι, έτσι κι αλλιώς τώρα είναι μεταβατικό το στάδιο (στον Δήμο).

Κατανοώ ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τα νέα δεδομένα, και για εμάς ήταν μια δύσκολη απόφαση που πήραμε, αλλά θα ήθελα να κάνει ο κόσμος λίγη υπομονή, μέχρι να ανακοινωθεί ολόκληρο το φεστιβάλ, δηλαδή, και το αστικό κομμάτι, και το τί ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας. Έτσι κι αλλιώς, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο, για να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί και  να ενισχυθεί  το κομμάτι της πόλης.


Villagers of Ioannina City

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας
Πέρυσι γιόρτασε τα 10 του χρόνια και φέτος το 11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας αλλάζει, μεγαλώνει και μεταμορφώνεται σε μια εκδήλωση με πλούσιο περιεχόμενο. Ξεκίνησε το 2008, ως ένα εθελοντικό φεστιβάλ του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., με σκοπό να προσφέρει ανοικτό πεδίο έκφρασης στις τέχνες και τα αθλήματα του δρόμου. Μουσικές, γκράφιτι, skates, street dance και θέατρο έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης. Μέσα στα χρόνια, ωστόσο, από ένα μικρό φεστιβάλ που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα, σε μια παραμελημένη πλατεία της πόλης, μετατράπηκε σε ένα διεθνές 4ήμερο φεστιβάλ, από το οποίο περνούν συνολικά περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω ήταν το τιμητικό σήμα της EFFE κι η ένταξή του στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, μια πολύ σημαντική διάκριση και αναγνώριση του έργου του.
Όσο και να μεγάλωσε όμως, το Φεστιβάλ κρατά αναλλοίωτες τις αρχικές του αξίες και συνεχίζει, πάντοτε με κύριο στόχο του να δώσει στις Τέχνες του Δρόμου τη θέση που τους αρμόζει.

Τί θα γίνει στον Άρι
Φέτος το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα σ’ ένα ειδυλλιακό μέρος, δίπλα από το φράγμα Παμίσου και στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ Παμίσου. Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Villagers of Ioannina City, Nightstalker, Social Waste και 6 ακόμη σχήματα θα μας χαρίσουν όμορφες και δυνατές μουσικές στιγμές, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε παράλληλες δραστηριότητες όπως: αθλήματα στο ποτάμι, αναρρίχηση, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, γκράφιτι, dirt bikes, ολοήμερα πάρτυ, bazaar, εργαστήρια για παιδιά, χορευτικά workshops, προβολές και πάρα πολλά άλλα, όπως κάθε χρονιά.

Info:
11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Παρασκευή 26, Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Ιουλίου 2019
@ Αποθήκες ΑΣΟ ΠΑΜΙΣΟΥ (δίπλα στο φράγμα Παμίσου)
Τ.: +30 27211 10740 | E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συναυλίες:
-26 Ιουλίου: Παύλος Παυλίδης-Γιάννης Αγγελάκας
-27 Ιουλίου: Πέτρος Μάλαμας- Social Waste-Σωκράτης Μάλαμας
-28 Ιουλίου: Nightstalker-Villagers of Ioannina City

Οι πόρτες ανοίγουν: 17.00 | ‘Ωρα έναρξης:18.00


Αγγελάκας, Παυλίδης

Εισιτήρια:
Νεανικό (ως 22 ετών)/ ανέργων: 10 ευρώ (ημέρας) – 25 ευρώ (τριημέρου)
Προπώληση: 13 ευρώ (ημέρας) – 30 ευρώ (τριημέρου)
Ταμείο: 15 ευρώ (ημέρας) – 35 ευρώ (τριημέρου)
Προπώληση στο www.viva.gr και στην Καλαμάτα:
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρης, Γκαζόζα, Tricky, Μάμρα, Πολυχώρος ΑΣΟ Παμίσου