Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 00:29

Η “Αθέατη Μνήμη” στο οχυρό των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ  
Στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, στην παλιά Καρδαμύλη μεταφέρεται η φωτογραφική έκθεση “Αθέατη Μνήμη”, με θέμα ιστορικά ευρήματα που είναι αποθηκευμένα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Ιουλίου στις οχτώ το βράδυ και θα πλαισιωθούν με μουσικό μέρος με την Κλαούντια Ντέλμερ και με ανάγνωση κειμένων και αρχειακών πηγών για τη Μάνη, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2019…

Όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που συνδιοργανώνει μαζί με την κοινωνική συνεταιριστικών επιχείρηση A+A teleia KALAMATA την έκθεση, η πρώτη της παρουσίαση “έγινε τον χειμώνα του 2018-2019 στον χώρο τέχνης Α49 στην Καλαμάτα, περιλαμβάνονται εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα ευρημάτων από τις αρχαιολογικές αποθήκες της Μεσσηνίας που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό.

Η έκθεση «Αθέατη Μνήμη» είναι καρπός της δημιουργικής συνέργειας μεταξύ ενός δημόσιου φορέα και της συνεταιριστικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων με γνώση και αγάπη για τον πολιτισμό. Σκοπό έχει να φέρει το κοινό σε επαφή με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που φυλάσσεται, ασφαλές αλλά αθέατο, στις αρχαιολογικές αποθήκες. Μετά την αρχαιολογική σκαπάνη, την καταγραφή και τη συντήρηση, η φωτογραφική μηχανή πήρε τη σκυτάλη και ξαναφέρνει στο φως –στο βλέμμα των ανθρώπων– αντικείμενα του παρελθόντος, ερεθίσματα μνήμης, μάρτυρες ιστορίας.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η Διευθύντρια Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, οι αρχαιολόγοι Δημοσθένης Κοσμόπουλος και Μιχάλης Κάππας και ο γραφίστας Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, και από την πλευρά της A+A teleia KALAMATA ο Πρόεδρος Γεώργιος Λιόντος, ο φωτογράφος Θάνος Καρτσόγλου και ο γραφίστας Βαγγέλης Νικολάου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την Klaudia Delmer (τραγούδι) και τον Ηλία Κατελάνο (κιθάρα) με παράλληλη ανάγνωση κειμένων και αρχειακών πηγών για την Μάνη από την ηθοποιό Γιώτα Μηλίτση.

Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 27/07/2019-31/10/2019

Χώρος: Οχυρό Συκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη

Πληροφορίες: τηλ. 27210 22534/27210 63100

www.efames.gr 

www.aateleia-kalamata.gr”