Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 12:57

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ: Εγκαίνια το Σάββατο

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ξεκινάει από αύριο, Σάββατο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του νέου χώρου, στην οδό Μπενάκη 11…

Ειδικότερα, η εκδήλωση των εγκαινίων αύριο (14/09) θα ξεκινήσει στις 20:00. Ο χώρος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, πίσω από το κτήριο της Φιλαρμονικής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα "Ασσόδυο" με τους Παναγιώτη Βιώνη, Πάνο Ταντή και Ελένη Χρηστίδου.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα ανοίξει τον χώρο του, στις 7:00 το απόγευμα, για μία ανοιχτή συζήτηση με την Αντιφασιστική Κίνηση Μεσσηνίας, όπου θα συζητηθούν το περιεχόμενο και οι άξονες του φετεινού Αντιφασιστικού-Αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται το Φθινόπωρο.

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας
«Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου»
, του οποίου η παραγωγή πήρε πέντε χρόνια, είναι η επιλογή του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ για την προβολή της ερχόμενης Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ.

Πρόκειται  για μια πολύ προσωπική, ποιητική ιστορία ενός κωφού άντρα που επιστρέφει στα μέρη όπου βρήκε καταφύγιο ως παιδί. Βρίσκει τις κρυψώνες του, ανασύροντας φρικιαστικές αναμνήσεις. Οι ήχοι επιστρέφουν, οι οποίοι, όπως περιγράφει ‘ήταν κλεισμένοι μέσα του σαν σε όστρακο’. Ο ήρωάς μας, ο Henryk Schoenker, θυμάται τους ανθρώπους που, κυριευμένοι από φόβο αρνήθηκαν να βοηθήσουν, και εκείνους που ανιδιοτελώς ρίσκαραν τις ζωές τους. Δεν πρόκειται για ιστορία πολέμου αλλά για μια αναφορά για το πώς ακόμα και η μικρότερη χειρονομία μπορεί να σώσει μια ζωή.

Η ταινία παρουσιάζει παντελώς άγνωστα γεγονότα για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη στην πόλη του Άουσβιτς, το οποίο διαχειριζόταν ο πατέρας του Schoenker. Τί πήγε τόσο απαίσια στραβά σε ένα μέρος το οποίο αργότερα έγινε διάσημο για τους θαλάμους αερίων του; Ο Schoenker μιλάει για αυτό τολμηρά, κοιτώντας απευθείας τον θεατή στα μάτια.