Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 23:29

Ευγονική, ρατσισμός, φυλετισμός, από το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Θεωρητικά πρόκειται για την επιλεκτική αναπαραγωγή ή αποτροπή αναπαραγωγής με συγκεκριμένα κληρονομικά βιολογικά χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι πρόκειται για μια ρατσιστική επιλογή, την αποτροπή αναπαραγωγής, ακόμη και με στείρωση, ανθρώπων με συγκεκριμένα ιδιαίτερα ή όχι χαρακτηριστικά. Ο λόγος για την ευγονική, που είναι το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που έχει διοργανώσει για το Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Θίνες”...

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο και θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα.

Το ακριβές θέμα της ημερίδας είναι «Ευγονική δυστοπία: η επιστροφή του εφιάλτη;». Και αφορμή για την επιλογή του θέματος αυτού είναι το βιβλίο του Γ. Κόκκινου «Ευγονική δυστοπία-διαδρομές ιδεών» (Θίνες, 2018), το οποίο, όπως σημειώνει το Κοινωνικό Ιατρείο, “περιγράφει τη γέννηση της ιδέας της Ευγονικής, τη διαπλοκή της με τον φυλετισμό και τον ρατσισμό με απόγειο την ναζιστική «Τελική λύση» και το Ολοκαύτωμα και ανατέμνει το πέρασμά της στη σύγχρονη εποχή μέσα από τη Βιοπολιτική και την επιστήμη της Γενετικής.

Θα μιλήσουν:

  •         Ουρανία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών Μοριακής Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
  •   Κώστας Ζαχαριάς, Γιατρός-Πνευμονολόγος
  •   Μιχάλης Κοπιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
  •   Μιχάλης Μπορνόβας, Χειρουργός Οδοντίατρος, Πρόεδρος Κ.Ι.Α. Καλαμάτας
  •   Διονύσιος Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα ακολουθήσει συζήτηση”.

 

_____________________________________________

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Τηλέφωνο : 27210-89840

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

website: www.dikalkal.wordpress.com