Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 10:47

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη

ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Ο Διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη (14/11) το απόγευμα (17:00-20:00) στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη...

Ο φετεινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην Οικογένεια. 

«Στόχος μας, φέτος, είναι να αναδειχθεί και το γεγονός ότι ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από το διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας», τονίζει ο Σύλλογος, που δραστηριοποιείται από το 1998. «Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας. Ο ερχομός του διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την έλευση του διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη», προσθέτει.

Την Πέμπτη, λοιπόν, στην κεντρική πλατεία θα φωταγωγηθούν τα αγάλματα με χρώμα μπλε, όπως έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου.

Στο χώρο αυτό θα στηθεί τέντα, όπου θα γίνουν χαιρετισμοί, ενώ, επιστήμονες Υγείας θα μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα για το Διαβήτη και την πρόληψή του καθώς και μηνύματα υπέρ της υγιεινής διατροφής και της άθλησης.

Παράλληλα, θα γίνονται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα, ενώ για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια με τον κλόουν Βούλη και facepanting. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων ο Σύλλογος επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά  για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Π.Ε. Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ., της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΠΟΜΑμεΑ Πελοποννήσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.