Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 22:06

Ένας Μέγιστος Διδάσκαλος επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας

Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Francisco Rodriguez Adrados Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Francisco Rodriguez Adrados

FRANCISCO RODRIGUEZ ADRADOS
Την τήβεννο του καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας ενδύθηκε νωρίτερα, σε λαμπρή τελετή, ο κορυφαίος γλωσσολόγος της εποχής μας, ο Ισπανός φιλέλληνας Francisco Rodriguez Adrados.

Στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, ο Ισπανός γλωσσολόγος και κλασσικός φιλόλογος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, Francisco Rodriguez Adrados, αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, παρουσία πλήθους καθηγητών, φοιτητών και παραγόντων της τοπικής κοινωνίας.
Για το τεράστιο έργο του επίτιμου καθηγητή μίλησε η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου. Υπογράμμισε ότι το Τμήμα της, τιμώντας τον Ισπανό γλωσσολόγο, τιμάται ουσιαστικά το ίδιο. Τόνισε ότι ο Francisco Rodriguez Adrados, με το έργο του και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλει την Ελλάδα στο σύγχρονο πνευματικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι είναι μέγιστος Πρέσβης της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε στο κορυφαίο έργο του, την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας.
Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, συνεχάρη το Τμήμα Φιλολογίας για αυτή την πρωτοβουλία του και ευχαρίστησε θερμά τον Ισπανό καθηγητή που αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημείωσε ότι ο Ισπανός είναι ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας που με το έργο του καλλιεργεί την προσέγγιση με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό μας, την ελληνική σκέψη.
Στο τιμώμενο πρόσωπο αναφέρθηκε και η κοσμήτωρ της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας, Ευριδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα.
Σημειώνεται ότι μήνυμα για την αναγόρευση του Ισπανού ως επίτιμου καθηγητή έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία.
Από την πλευρά του, στην ομιλία του (που έγινε στην ελληνική γλώσσα), ο Ισπανός επίτιμος καθηγητής αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία της ελληνικής λογοτεχνίας σε αντιδιαστολή προς τη θεωρία ότι στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία υπάρχουν ίχνη επίδρασης από τη λογοτεχνία των ανατολικών λαών. Ο Francisco Rodriguez Adrados τόνισε ότι «είναι βέβαιη αυτή η επίδραση, πάντα οι γείτονες βοηθούν τους γείτονες». Επιπλέον όμως παρατήρησε: «Είναι λίγο κουραστική η εμμονή τόσες φορές από αρκετούς σε ό,τι αφορά τα δάνεια που πήραν οι αρχαίοι Έλληνες και επίσης και οι νεοέλληνες. Είναι ήδη γνωστό, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μου σήμερα. Επαναλαμβάνω ότι δεν το αρνούμαι, αλλά τολμώ να ρωτήσω «και γιατί δεν θυμόμαστε αυτά που ανακάλυψαν οι Έλληνες, οι αρχαίοι οπωσδήποτε, και οι νεοέλληνες επίσης; Εγώ προσωπικά ξεκίνησα μια μικρή εκστρατεία σχετικά με ό,τι ανακάλυψαν, δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες και έπειτα διαδόθηκε, διαδίδεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο».
Σταύρος Μαρτίνος