Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 20:13

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Ανοίγει η αυλαία την Παρασκευή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Robert Rombout, Κλεώνη Φλέσσα, Τζίνα Πετροπούλου Robert Rombout, Κλεώνη Φλέσσα, Τζίνα Πετροπούλου

Η αγάπη στην τέχνη του ντοκιμαντέρ έκανε το κατόρθωμά της, υπέμεινε τους περιορισμούς της πανδημίας και τώρα σε συνθήκες ασφάλειας ήρθε η ώρα για να πραγματοποιηθεί και με ζωντανή παρουσία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που ανοίγει την αυλαία του την Παρασκευή 18 Ιούνη 2021, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιούλη. Το Φεστιβάλ θα γίνει επίσης, εκτός της Καλαμάτας, στις πόλεις Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιούλη. Σήμερα μίλησαν για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης Τζίνα Πετροπούλου και η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα…

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Robert Rombout, σκηνοθέτης από την Ολλανδία, ο οποίος συμμετέχει για τέταρτη φορά στο Φεστιβάλ και φέτος, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης, έχει ξεκινήσει ήδη, με φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα τα πορτραίτα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην έναρξη της διοργάνωσης.

Η Τζίνα Πετροπούλου αναφέρθηκε στο πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης, ενώ η Κλεώνη Φλέσσα μίλησε επίσης για τη σημαντική συνεργασία, που αρχίζει φέτος, του Φεστιβάλ με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα βοηθούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όρασης ή ακοής ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν ταινίες του Φεστιβάλ. Επίσης κάλεσε τους κατοίκους της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής να μη χάσουν την ευκαιρία να επισκεφθούν έκθεση κόμικς, από αναγνωρισμένους διεθνώς καλλιτέχνες, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο στο Χώρο Τέχνης Α/49. 

Την Παρασκευή, ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, θα προβληθούν δύο ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ. Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, τις Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι και Μην πεις ποτέ σου «Είναι αργά», για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. 

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “στόχος είναι να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης. Την εκδήλωση  θα χαιρετίσουν ο Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ. 

Το ολοκληρωμένο φετεινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ και δύο αφιερώματα, το “Διεκδικώντας την Ελευθερία”, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και το αφιερωμα στην Ισότητα των δύο φύλων. Οι προβολές θα ξεκινουν καθημερινά στις 21:00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Αριστοδήμου 119) και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου.Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται επίσης σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας τις οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Το Βραβείο Ισότητας θα δώσουν οι Laura Cini (Ιταλία–Σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία-Σκηνοθέτις) και  Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Ελλάδα-Σεναριογράφος/Σκηνοθέτης). Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του Φεστιβάλ. Το Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο τμήμα.

Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου). 

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της φετεινής διοργάνωσης, που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει δύο σεμινάρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ, το πρώτο από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με τίτλο «Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ – Πορτραίτα», για  φοιτητές τoυ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και το δεύτερο από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli με τίτλο Σινεμά του Δρόμου (Street Cinema),  για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και τους νέους της περιοχής. 

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των δύο σεμιναρίων θα προβληθεί στο κοινό της Καλαμάτας, στις Τελετές Έναρξης (Πορτραίτα) και Λήξης (Σινεμά του Δρόμου) του Φεστιβάλ. 

Φέτος, η Τέχνη των Κόμικς έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση Η 7η Τέχνη συναντά την 9η, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Giuseppe Palumbo, Andrea Bruno, Danijel Zezely, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο, Soto Anagno). Την έκθεση, που θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49) από 18 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού  «Βαβέλ». Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: Η Μάχη της Πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Andrea Bruno. O Γιώργος Μπότσος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός, Andrea Bruno, θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στην δημιουργία ενός κόμικ σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.  

Η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου με την ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, Ο Νοτιάς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Σινεμά ο Σταθμός. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο Σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη Νοηματική.

Συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα είναι ο Δήμος Καλαμάτας".