Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 19:18

Καλό σινεμά από αύριο με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Καλό σινεμά από αύριο με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

FILMHOUSE 
Λογικά οι σινεφίλ θα ζουν στιγμές ανυπομονησίας. Από αύριο το βράδυ το κινηματογραφικό πανί θα κρεμαστεί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου και θα ξεκινήσουν οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας (Filmhouse)…

Σήμερα «αποκαλύφθηκαν» κάποιοι από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου μίλησαν για την προσπάθειά τους και τους στόχους τους. Μαζί τους και ο πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης, με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Νίκο Ξανθούλη, οι οποίοι έχουν τείνει χείρα βοηθείας στη Νέα Λέσχη. 
Από τη Νέα Λέσχη μίλησαν η Αναστασία Λιόκουρα, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, ο Ανδρέας Πετροπουλέας και ο συνεργάτης για την οπτική επικοινωνία, Λευτέρης Σταματελόπουλος. 
Η Αναστασία Λιόκουρα κάλεσε το κοινό της Καλαμάτας να στηρίξει τη Νέα Λέσχη, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στην Καλαμάτα όσον αφορά τον ποιοτικό σινεμά. 
Ο Βασίλης Παπαευσταθίου ανέφερε ότι η παρέα της Νέας Λέσχης, μέσα από τη δραστηριότητα της παλιάς Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, αγάπησε τον καλό κινηματογράφο. Ο στόχος λοιπόν είναι, όπως σημείωσε, να βρει και πάλι χώρο προβολής ο καλός κινηματογράφος προς όφελος του κοινού. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της Φάρις και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη στήριξή τους. 
Ο Ανδρέας Πετροπουλέας αναφέρθηκε στην αυριανή, πρώτη προβολή της Νέας Λέσχης. Πρόκειται για την ταινία «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων», του Χίτσκοκ. 
Ο Νίκος Μπασακίδης συνεχάρη από την πλευρά του τους ανθρώπους της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, ενώ ο Νίκος Ξανθούλης προανήγγειλε κάποιου είδους συνέργεια του θεάτρου και του κινηματογράφου, από το ΔΗΠΕΘΕΚ, χωρίς όμως να γίνει περισσότερο σαφής προς το παρόν.
Σε κείμενο της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας για την προσπάθεια αυτή, καθώς και για το πρόγραμμα προβολών, σημειώνονται τα εξής:
Σκεφτήκαμε να ξαναφτιάξουμε το θίασο. Να πάρουμε πάλι τους δρόμους. Θα θέλαμε να' σαι μαζί μας όπως τότε…
…από τον ΘΙΑΣΟ του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Τη χρόνια απουσία ποιοτικού κινηματογράφου και την έλλειψη συστηματικής προαγωγής της κινηματογραφικής τέχνης στο κοινό της Καλαμάτας, έρχεται να καλύψει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ένας μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός φορέας.
Βασικός σκοπός της Λέσχης είναι η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σχετικής με την προώθηση του κινηματογράφου και την ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας.
Για το σκοπό αυτό, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προγραμματίζει την εβδομαδιαία διοργάνωση προβολών ταινιών στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης κάθε Πέμπτη βράδυ, ταινιών που αντιπροσωπεύουν όλα τα ρεύματα, τους σκηνοθέτες και δημιουργούς του κινηματογράφου. Για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού, οι προβολές αυτές θα πραγματοποιούνται με χαμηλό εισιτήριο (4 ευρώ) και με ελεύθερη είσοδο για τους νέους κάτω των 18 ετών.
Μέσα στα άμεσα σχέδια της Λέσχης περιλαμβάνεται η οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων που επιδιώκουν την ανάδειξη του Ελληνικού κινηματογράφου και την διάδοσή του ως μορφή τέχνης και πιο συγκεκριμένα την οργάνωση ταινιοθήκης, διαλέξεων, συνεδρίων και εργαστηρίων.
Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αποτελεί ήδη μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συνεργάζεται στενά με το Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις»,  και παράλληλα σχεδιάζει και επιδιώκει την συνεργασία με άλλες ευρύτερες κινήσεις και πολιτιστικούς φορείς.
Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών για τον μήνα Φεβρουάριο, αφιερωμένο στις ταινίες μυστηρίου. Ευχόμαστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία και για οποιαδήποτε θέμα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Πέμπτη 07/02
Στην σκιά των τεσσάρων γιγάντων /// North by Northwest (1959)
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: Cary Grant, Eva Marie Sant

Πέμπτη 14/02
Ραντεβού στο Παρίσι /// Charade (1963)
Σκηνοθεσία: Stanley Donen
Παίζουν: Audrey Hepburn, Cary Grant

Πέμπτη 21/02
Άθικτος /// Intacto (2001)
Σκηνοθεσία: Juan Carlos Fresnadillo
Παίζουν: Max von Sydow, Eusebio Ponsela
με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Cervantes

Πέμπτη 28/02
H νύχτα του κυνηγού /// The night of the hunter (1955)
Σκηνοθεσία: Charles Laughton
Παίζουν: Robert Michum, Shelley Winters

ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ -- 21:15

ΕΙΣΟΔΟΣ -- 4 ΕΥΡΩ

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ -- ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ