Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 23:50

Συγκίνηση στην έπαρση της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  
Με συγκίνηση οι Καλαματιανοί μικρασιατικής καταγωγής παρακολούθησαν το απόγευμα της Τετάρτης μια από τις πιο παλιές μικρασιάτισσες της πόλης, δεύτερης γενιάς, την Αστρινή Ντορμούσογλου-Μαυρέα, να ανεβάζει στον ιστό της πλατείας της Ανάληψης, με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, την επετειακή σημαία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού…


Φωτεινή Βγενή-Κοτσογλανίδη

Αργυρώ Μητράκου

Με τη συγκεκριμένη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας “Ιωνία” και το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο πλαίσιο της τελετής αυτής η Αστρινή Ντορμούσογλου Μαυρέα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Μικράς Ασίας και των Μικρασιατών, ενώ ζήτησε και το λόγο για να αναφερθεί με οδύνη στο δολοφονία του μικρού αδελφού της από τα στρατεύματα του Κεμάλ αμέσως πριν ξεκινήσει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τα μικρασιατικά παράλια. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στον χαιρετισμό του μίλησε για τη μικρασιατική καταγωγή του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο, μίλησε για τις “4.000 βασανισμένες ψυχές” μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη και τόνισε ότι “δεν ξεχνάμε” αλλά και ότι “όλες οι καταστροφές γίνονται από δικά μας λάθη, ενώ όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα”. 

Χαιρέτισε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος. 

Ακόμη μίλησαν η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Φωτεινή Βγενή-Κοτσογλανίδη και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αργυρώ Μητράκου. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ νεανικό μουσικό σχήμα έπαιξε παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας και παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Στ.Μ.