Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 01:52

Παρά τους δύσκολους καιρούς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κρατάει ψηλά τον πήχη

ULTIMA VEZ_What the Body Does Not Remember 2013_b12 C Danny Willems.jpg ULTIMA VEZ_What the Body Does Not Remember 2013_b12 C Danny Willems.jpg

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μετ’ εμποδίων έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιούλη και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απεργία των δημοσιογράφων δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση με την καθιερωμένη συνέντευξη στο υπουργείο Πολιτισμού…

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα κάνει πρεμιέρα, εφόσον δεν προκύψουν νέα προβλήματα, στο Μέγαρο Χορού, που θα ανοίξει με τη βοήθεια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα στελέχη του οποίου διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη λειτουργία του εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε χθες στην Αθήνα συνεργασία με την ηγεσία του Μεγάρου Μουσικής.
Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του έξι παραγωγές από το διεθνή χώρο και πέντε παραγωγές από την Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα), Αφρική (Νιγηρία) και Νότιο Αμερική (Εκουαδόρ).
Περιλαμβάνει επίσης δύο σεμινάρια - εργαστήρια για επαγγελματίες και σπουδαστές ανώτερου επιπέδου με εκπαιδευτές από την Ισπανία και την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού, «επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, το Φεστιβάλ εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του προγράμματός του σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινού για το σύγχρονο χορό όσο και στη διεύρυνση των προσδοκιών αυτού του κοινού. Όραμά του είναι να συνεχίσει ν’ αναδεικνύει την τέχνη του χορού προσελκύοντας όλο και μεγαλύτερο κοινό, να συμβάλλει στην εκπαίδευση των φιλότεχνων και να εμπλουτίζει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες των θεατών από το τοπίο του χορού. Στη συνείδηση όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταγραφεί ως μια έντονη καλλιτεχνική εμπειρία και καλλιτεχνικό γεγονός υψηλού επιπέδου, που δημιουργεί ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.

Το Φεστιβάλ σε δύσκολες εποχές
Όπως είναι φυσικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεων του Φεστιβάλ Χορού, επιφέροντας τις αναγκαίες περικοπές. Ωστόσο, σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων του προγράμματος, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι, με την υποστήριξη του Υπουργείου, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπόρεσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτή η συνθήκη χρηματοδότησης τού δίνει ακόμα τη δυνατότητα να φέρνει το ελληνικό κοινό σε επικοινωνία με τους μεγάλους καλλιτέχνες του διεθνούς χώρου. Η επικοινωνία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα. Το Φεστιβάλ Χορού επιλέγει επίσης να επενδύσει στο εκπαιδευτικό του όραμα, προτείνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξίσου υψηλής ποιότητας, όπως κάθε χρόνο. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων, έχοντας παράλληλα καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών».

Το πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως εξής:

Πέμπτη 18/7:
«Drumming», Rosas - Anne Teresa de Keersmaeker

Παρασκευή 19/7:
«STILL/life», Qudus Onikeku
«Drumming», Rosas - Anne Teresa de Keersmaeker

Σάββατο 20/7:
«STILL/life», Qudus Onikeku
«Exposition universelle», L’A/ Rachid Ouramdane, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου

Κυριακή 21/7:
«Exposition universelle», L’A/ Rachid Ouramdane, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου
«What the body does not remember», Ultima Vez / Wim Vandekeybus

Δευτέρα 22/7:
«Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν», Fabian Barba

Τρίτη 23/7:
«Mothers», ΖΗΤΑ / Ίρις Καραγιάν

Τετάρτη 24/7:
«μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ», Αγγελική Στελλάτου Pausing
«Cie Projet 11/», Γιάννης Μανταφούνης & May Zahry

Πέμπτη 25/7:
Εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ, Δημήτρης Παπαϊωάννου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη 23/7:
Διάλεξη του Fabian Barba με θέμα την παράσταση «Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν»
«JINX 103», József Trefeli & Gábor Varga, με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

Τετάρτη 24/7:
«Το απομεσήμερο ενός Φαύνου», Γιάννης Νικολαΐδης

Πέμπτη 25/7:
Παράσταση ερευνητικού εργαστηρίου playforKalamataDanceFestival
«JINX 103», József Trefeli & Gábor Varga, με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

17/7–25/7 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ Όταν η παράσταση κυλάει με τον Jorge Crecis
20/7–25/7 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ, playforKALAMATADANCEFESTIVAL με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες Ιωάννα Αποστόλου: 6972 558593, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.