Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 02:29

"Δημήτρη Βαλαβάνη η Μεσσήνη σ’ αγαπάει", απέδειξαν χθες το βράδυ οι Νησιώτες

Ο Δημήτρης Βαλαβάνης ανάμεσα στον Μιχάλη Γαβρά και τον Δημήτρη Δημητρόπουλο που τον βράβευσαν εκ μέρους του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών "Ο Πάμισος" Ο Δημήτρης Βαλαβάνης ανάμεσα στον Μιχάλη Γαβρά και τον Δημήτρη Δημητρόπουλο που τον βράβευσαν εκ μέρους του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών "Ο Πάμισος"

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
Χθες το βράδυ η Μεσσήνη απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ξέρει να τιμάει τους ανθρώπους που την τιμούν. Οι Νησιώτες προσήλθαν στον τόπο της πόλης τους που σέβονται περισσότερο, το προαύλιο της Αγίας Παρασκευής, και ανταπέδωσαν στον Δημήτρη Βαλαβάνη τα βαθιά αισθήματα που τρέφει για τη Μεσσήνη και τους συμπολίτες του…

(φωτογραφίες)

Η βραδιά λόγου και μουσικής για τον Δημήτρη Βαλαβάνη διοργανώθηκε από το Σύλλογο Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», τον Θεατρικό Όμιλο του Λυκείου Μεσσήνης και το Σωματείο Εθελοντών, και ήταν εξαιρετική.
Μέσα από την αφήγηση και δραματοποίηση κειμένων του τιμώμενου προσώπου, την οποία επιμελήθηκε ο Νίκος Φουσιάνης, οι Νησιώτες είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν πρόσωπα και γεγονότα της πόλης τους, να συγκινηθούν, να γελάσουν και κυρίως να νοιώσουν ότι κάθε ένας, με την παρουσία και τη δράση του, γράφει και ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Μεσσήνης και βάζει ένα θεμέλιο για την πρόοδο της κοινωνίας.
Το τι ακριβώς όμως είναι ο Δημήτρης Βαλαβάνης και το τι προσφέρει, το έγραψε ο μεγάλος Νησιώτης ποιητής της Ελλάδας, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, στο μήνυμα που έστειλε στους διοργανωτές της εκδήλωσης. Στην αρχή του μηνύματος ο Γιώργος Μαρκόπουλος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της δικής του και των επόμενων γενιών προς το τιμώμενο πρόσωπο «και λέω την "ευγνωμοσύνη μου" διότι ο Δημήτρης Βαλαβάνης κόσμησε και κοσμεί με το ήθος του την πόλη μας. Τον χαρακτηρίζει μια απαράμιλλη πραότητα, μια προσήνεια, μια μοναδικής ποιότητας σοφία, τον Δημήτρη, ενώ ταυτοχρόνως εκπέμπει μια καλοσύνη, μια γλυκύτητα που μας έρχεται από μακριά, από πολύ μακριά, από τις μέσα τις πολύ μέσα πηγές της ψυχής του, αλλά και μια σπάνια όσο και ιαματική γαλήνη.
Μια γαλήνη που μόνο αγαθοποιά στοιχεία σαν αυτόν μπορούν να εκπέμψουν.
Όσο για το πνευματικό του έργο, το σπουδαίο του έργο, θέλω να επισημάνω ότι το διακρίνει μια αφηγηματική δεινότητα, μια καλλιέπεια γραφής δυσεύρετη, ένας πολύ καλά φιλτραρισμένος ρομαντισμός, μια λεπτοτάτων αποχρώσεων νοσταλγία, ένας λόγος χυμώδης, στέρεος, ένας λόγος που υπερασπίζεται με ευδιάκριτη διακριτικότητα τη γλώσσα αλλά και τη ζωή και τα έθιμα άλλων καιρών της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Καιρών, που τους υπερασπιζόταν πάνω απ’ όλα μια ανεπιτήδευτη αθωότητα. Μια αθωότητα την οποία ο Βαλαβάνης αταλάντευτα αλλά και αγιάτρευτα πιστός της, την κρατάει και τη διασώζει με τρόπο που μόνο αυτός με τη μαεστρία και το ταλέντο του, ξέρει.
Προσωπικά πολλά έχω διδαχθεί και πολλά έχω κερδίσει από την πεζογραφία του.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε και οι οποίοι απαιτούν αυτοσυγκέντρωση και επιστροφή σε αξίες άφθαρτες, τόσο το παράδειγμα της ζωής, όσο και τα βιβλία του Δημήτρη Βαλαβάνη θα πρέπει να είναι ένα από τα πολύτιμα εφόδια ένα από κειμήλια που θα πρέπει να πάρει κάθε ένας από όλους εμάς, μηδενός εξαιρουμένου στην προσωπική κιβωτό του, για να πορευτεί και για να σωθεί».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νησιωτών «Ο Πάμισος», Μιχάλη Γαβρά, ενώ το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, μίλησε για το σκοπό της εκδήλωσης και η Κωνσταντίνα Αντωνάκου, του Σωματείου Εθελοντών, παρουσίασε τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Βαλαβάνη.
Τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου του Λυκείου Μεσσήνης Γιολάντα Βασιλόγιαννη, Μαρία Κορδονούρη, Μαρία Παπαδοπούλου και Λευτέρης Παναγιωτόπουλος αφηγήθηκαν αποσπάσματα κειμένων του Δημήτρη Βαλαβάνη, ενώ τραγούδησαν ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Δημήτρης Χαρλέπας, η Μυρτώ Καμβυσίδη και η Μαρία Παπαδοπούλου. Μουσική έπαιξαν ο Αιμίλιος Κούμανης, η Σοφία Τσόγκα, ο Σταύρος Δεριζιώτης, ο Παναγιώτης Καψαμπέλης και ο Λευτέρης Παναγιωτόπουλος. Επίσης παρουσιάστηκε βίντεο που είχε ετοιμάσει ο Νίκος Φουσιάνης, για τον οποίο ο Δημήτρης Βαλαβάνης είπε ότι θα μπορούσε να είναι σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου.
Ο Δημήτρης Βαλαβάνης μίλησε συγκινημένος αλλά σκόρπισε και συγκίνηση στη σύντομη ομιλία του. Ευχαρίστησε θερμά τους φίλους του γι’ αυτή την εκδήλωση, όμως μίλησε για τους δύο μεγάλους απόντες, τα δύο μικρά του αδέλφια, που ωστόσο είπε ότι θα παρακολουθούν από ψηλά όσα έγιναν στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής. Έκλεισε δε την ομιλία του με ένα του κείμενο, την «κυρά δασκάλα», χάρη στην οποία ο Δημήτρης Βαλαβάνης βρίσκεται στη Μεσσήνη. Στα χρόνια της μεγάλης φτώχειας, μικρό παιδί, τον πήρε η μητέρα του από την Ήπειρο όπου ζούσαν, για να έρθουν με το τρένο στην Καλαμάτα, όπου δούλευε ο πατέρας του. Τα χρήματα όμως δεν έφταναν για όλο το ταξίδι, οπότε ο ελεγκτής του τρένου πήγε να κατεβάσει το παιδί, τον μικρό Δημήτρη Βαλαβάνη από το βαγόνι. Η κυρά δασκάλα όμως, μια άγνωστη γυναίκα, πλήρωσε η ίδια για το εισιτήριο του παιδιού και έτσι κατάφεραν με τη μητέρα του να φτάσουν στην Καλαμάτα. Ο Δημήτρης Βαλαβάνης ποτέ δεν έμαθε ποια ήταν αυτή η γυναίκα, που έδωσε τα χρήματα χωρίς να ζητήσει τίποτα, χωρίς να αποκαλύψει έστω το όνομά της…
Στον Δημήτρη Βαλαβάνη απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος από το Σύλλογο Νησιωτών «Ο Πάμισος», ενώ ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, μίλησε για εκείνον και την προσφορά του με ειλικρινά και επαινετικά λόγια.
Μεταξύ άλλων την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μεσσήνης Νίκος Τζώρτζης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας, η τραγουδίστρια Φανή Ντορέ, ο παλιός θρύλος του ποδοσφαίρου Σάββας Παπάζογλου.
Σταύρος Μαρτίνος