Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 11:04

Κοσμοσυρροή στη Γιορτή Σύκου αλλά και γενικολογίες για το μέλλον του προϊόντος

Κοσμοσυρροή στη Γιορτή Σύκου αλλά και γενικολογίες για το μέλλον του προϊόντος

ΦΘΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Περίπου 2.500 άνθρωποι επισκέφθηκαν χθες το βράδυ τον Πολύλοφο και διασκέδασαν, συμμετέχοντας στη 12η Γιορτή Σύκου. Η γιορτή ήταν πολύ ωραία όμως συγκεκριμένες απαντήσεις για τα χρόνια ζητήματα της συκοκαλλιέργειας, ιδίως την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των συκεώνων, δεν δόθηκαν…

(φωτογραφίες)

Οι συκιές στη Μεσσηνία έχουν γεράσει με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή αλλά και να πέφτει η ποιότητα, ενώ εάν δεν μπουν καινούργια δέντρα τότε σε λίγα χρόνια η παραγωγή θα έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Μόνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε ότι σε επαφές που είχε πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι στα διάφορα προγράμματα οι προτάσεις που έχουν σχέση με τη συκοκαλλιέργεια, τη βελτίωση της ποιότητας, τη μεταποίηση του προϊόντος, θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.
Επίσης ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι στο σχεδιασμό του Δήμου είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών φραγμάτων, για την άρδευση των συκεώνων αλλά και άλλων καλλιεργειών. Όπως σημείωσε, στο Δήμο Μεσσήνης παράγεται το 80% των σύκων που παράγουν η Μεσσηνία και η Λακωνία, κάτι που υποχρεώνει το Δήμο του να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Η Γιορτή Σύκου, η πιο μεγάλη γιορτή αγροτικού προϊόντος που γίνεται στη Μεσσηνία, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος», την Τοπική Κοινότητα, το Δήμο Μεσσήνης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, τη ΣΥΚΙΚΗ.
Και φέτος οι διοργανωτές προσκάλεσαν τον αγαπητό στον κόσμο Ευτύχη Μπλέτσα, μάγειρα και παρουσιαστή της γνωστής εκπομπής «Στην κουζίνα της μαμάς», ο οποίος μαγείρεψε με τις γυναίκες του χωριού διάφορες συνταγές που περιείχαν και το σύκο, ενώ χθες το βράδυ παρουσίασε την εκδήλωση και φυσικά έπαιξε μερικά από τα γνωστά τραγούδια του.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο κόσμος χόρεψε και τραγούδησε με τους γνωστούς καλλιτέχνες Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Τάκη Μίντζια και Μαρία Μαυρομάτη.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευάγγελος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θανάσης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Παναγιώτης Νίκας, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου.
Στ.Μ.