Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 21:23

Η πρώην επαρχία Μεσσήνης, ο Παπατσώνης και ο αγώνας του ‘21

Η πρώην επαρχία Μεσσήνης, ο Παπατσώνης και ο αγώνας του ‘21

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ» 
Τη συμβολή των αγωνιστών της πρώην επαρχίας Εμπλακίων, σημερινού καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, στην επανάσταση του ΄21, επιδιώκει να αναδείξει η δημοτική αρχή και για το σκοπό αυτό έχει διοργανώσει επιστημονική εκδήλωση με διαλέξεις, που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο «Τάκη Κατσουλίδη», ενώ θα συμμετέχει με μπουλούκι του Δήμου και στην αναπαράσταση για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου.
Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο Μουσείο «Κατσουλίδη», θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αθανάσιος Χρήστου, και ο δικηγόρος Δημήτρης Παπανικολόπουλος. Οι ομιλίες θα ξεκινήσουν στις 7:30 το βράδυ.

Ο Αθανάσιος Χρήστου θα μιλήσει για το θέμα: «Η συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης -επαρχία Εμπλακίων - στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η συμβολή του Δημητρίου Παπατσώνη». Το θέμα που θα αναπτύξει ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι: «Η οικογένεια Παπατσώνη και η συμβολή του Δημητρίου Παπατσώνη στην Επανάσταση 1821».
Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής Μεσσήνης είναι και η ανάθεση φιλοτέχνησης της προτομής του Δημήτρη Παπατσώνη, προκειμένου να τοποθετηθεί μαζί με τις άλλες προτομές των αγωνιστών του ’21, γύρω από την πλατεία 23ης Μαρτίου Καλαμάτας.