Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 19:29

Ανοιξιάτικο σχολείο της φύσης στον Ταΰγετο

Ανοιξιάτικο σχολείο της φύσης στον Ταΰγετο

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το 1o Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης ξεκινά την Τετάρτη στον Ταΰγετο, με τη συμμετοχή 140 εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα. Σε τρεις βιωματικές ημέρες οι εκπαιδευτικοί, που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, θα επιλέξουν ελεύθερα σε ποια πεζοπορική διαδρομή θα πάρουν μέρος και σε ποιο από τα 30+1 βιωματικά εργαστήρια...

θα συμμετέχουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους, που θα συντονίζουν 50 εκπαιδευτές εθελοντικά.
Το 1o Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο (23 - 26 Απριλίου) οργανώνει η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (εκπαιδευτικοί για το περιβάλλον) σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη στήριξη πολλών φορέων, τοπικών συλλόγων και ομάδων από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν είναι: Ελεύθερη περιήγηση σε διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, περιβαλλοντικό μονοπάτι στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και στους νερόμυλους, εξερευνήσεις με ντόπιους σε «μυστικές» διαδρομές, παρατήρηση, μελέτη και σύγκριση του δάσους, που αναγεννιέται μετά την πυρκαγιά, και των μεσογειακών οικοσυστημάτων, ανακάλυψη του τόπου μέσω των αισθήσεων, στις διαδρομές των θεών και των νυμφών, εργαστήρια με υλικά της φύσης, εργαστήρια δημιουργίας σβόλων με σπόρους, γνωριμία με τα βότανα της περιοχής και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εργαστήρια γευσιγνωσίας, οικοτεχνίας, παραγωγής αλοιφών, σαπουνιού και αρωματισμένου λαδιού, δημιουργίας τοπικών συνταγών με προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στην περιοχή, παρατήρησης των πουλιών, αναγνώρισης της χλωρίδας, αστρονομίας και αστροπαρατήρησης, φυσικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εργαστήρια κίνησης, χορού, Τάι Τσι Τσουάν, δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης, παραμυθιών, φωτογραφίας και αυτοσχεδιασμών, οργανωμένων διαδρομών στα χωριά του Ταϋγέτου και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής λαϊκής κουλτούρας (τοξωτά γεφύρια, νερόμυλοι, μαγιοβότανα, ιστορικά μνημεία, καρναβάλι της Νέδουσας - αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, μουσικά όργανα, χοροί και τραγούδια) κ.λπ.
Ως συντονιστές των εργαστηρίων θα συμμετέχουν και επιστήμονες, στελέχη της Π.Ε. και εκπαιδευτικοί με εμπειρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέλη φορέων, τοπικών συλλόγων και Μ.Κ.Ο., οι οποίοι εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
«Την προσπάθειά μας έχουν αγκαλιάσει δεκάδες συνάδελφοι και για να πραγματοποιηθεί μας έχουν βοηθήσει φίλοι, εθελοντές, συνεργάτες, φορείς και σύλλογοι.  Μας πρόσφεραν με την καρδιά τους, βοήθεια, στήριξη, ιδέες, προϊόντα και πολλή ενθάρρυνση, στιγμές συντροφικές και αλληλέγγυες σε καιρούς που όλοι το αποζητούμε περισσότερο. Ελπίζουμε να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια ανάδειξης, προστασίας και στήριξης του Ταϋγέτου!» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ομάδα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου (Σίση Πλακονούρη τηλ. 6976390430, Λίλιαν Καραβά τηλ. 6972373426, Αφροδίτη Χριστοπούλου τηλ. 6936470427, Ελένη Στραβάκου τηλ. 6977441638, Δημήτρης Δημητρίου τηλ. 6972612275).