Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 16:17

Ξεκινά η γιορτή της Καλαμάτας, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

BADKE στο Κάστρο στις 19 και 20 Ιούλη BADKE στο Κάστρο στις 19 και 20 Ιούλη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η αυλαία του επετειακού 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκίνησε. Την Πέμπτη γίνεται η πρεμιέρα, με την προσδοκία να χαρεί η πόλη και αυτή τη διοργάνωση, που παρά τις αναποδιές και την αβεβαιότητα της εποχής, θα παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και έντονου κοινωνικού προβληματισμού…

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 
Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η αυλαία του επετειακού 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκίνησε. Την Πέμπτη γίνεται η πρεμιέρα, με την προσδοκία να χαρεί η πόλη και αυτή τη διοργάνωση, που παρά τις αναποδιές και την αβεβαιότητα της εποχής, θα παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και έντονου κοινωνικού προβληματισμού…

Το μεσημέρι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, η καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου και ο πρόεδρος της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης μίλησαν για το 20ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν, για όσα θα θαυμάσει το κοινό, για εκείνα που θα ζήσει η πόλη, για τις προοπτικές του θεσμού.
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι και η φετινή διοργάνωση ανταποκρίνεται στον πρωταρχικό στόχο, που είναι η παρουσίαση ομάδων υψηλού διεθνούς κύρους. Όπως είπε, η διοργάνωση θα μπορούσε να καλέσει περισσότερες ομάδες και να παρουσιάσει περισσότερες παραστάσεις ωστόσο τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταξιωθεί χάρη στην ποιότητά του και γι’ αυτό το λόγο η σταθερή επιλογή είναι η παρουσίαση ομάδων με μεγάλη διεθνή καταξίωση, έστω και σε βάρος της ποσότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε η κ. Μαραγκοπούλου, έρχεται η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ομάδα Nederlands Dans Theater, επισημαίνοντας μάλιστα ότι για πολλά χρόνια προσπαθούσε να την πείσει να έρθει, κάτι που κατέστη δυνατό να γίνει φέτος. Πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει ήδη δικαιωθεί, αφού τα εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα.
Ακόμη η κ. Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι τα έργα που θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες του φετινού Φεστιβάλ απηχούν την ταραχή της εποχής που ζούμε, τονίζοντας επιπλέον ότι «είναι διάχυτη σε κάποιες παραστάσεις η ανησυχία της εξορίας, όχι αποκλειστικά με τη γεωγραφική έννοια αλλά και με την υπαρξιακή ακόμη».
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι η φετινή διοργάνωση έκανε ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα όχι μόνο προς τους φορείς αλλά και στην ίδια την πόλη, μέσω της παράλληλης εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», μέσω εργαστηρίου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η σκυτάλη», όπου νεαροί ερασιτέχνες χορευτές της Καλαμάτας θα χορέψουν και στο Μέγαρο Χορού ή μέσω της παράστασης του εργαστηρίου «On the road».
Αναφερόμενη στα προβλήματα της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ, η κ. Μαραγκοπούλου εξέφρασε την ευχή να βρεθεί τρόπος ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή της ευχήθηκε να χαρεί η πόλη και το 20ο Φεστιβάλ αλλά και να υπάρχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, σχολιάζοντας ότι η εποχή είναι δύσκολη και η αντοχή των θεσμών δεν είναι πια δεδομένη.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε ως «ντροπή» την απένταξη της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ από το ΕΣΠΑ. Είπε ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης δόθηκε ένα ποσό για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, το ύψος του οποίου όμως σημείωσε ότι είναι άγνωστο ακόμη. Επέμεινε πάντως ότι η δημοτική αρχή έχει και την πολιτική βούληση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει τη διοργάνωση.
Επιπλέον ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι το Φεστιβάλ είναι ένα παράθυρο της Καλαμάτας αλλά και της χώρας στο εξωτερικό, προβάλλει την περιοχή κατά τον καλύτερο τρόπο, ενώ συνεχάρη τη κ. Μαραγκοπούλου για τις προσπάθειές της και το έργο της.
Τέλος ανακοίνωσε ότι στα εγκαίνια θα παραβρεθούν οι υπουργοί Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Στ.Μ.