Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 11:22

Κάνοντας τέχνη με «άχρηστα» υλικά

Κάνοντας τέχνη με «άχρηστα» υλικά

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ» 
Κύκνοι από λάστιχα αυτοκινήτου, φλαμίνγκος από πλαστικά μπουκάλια, διακοσμητικοί καθρέφτες με μανταλάκια, νεραϊδόσπιτα σε κούτσουρα με σκεπές από κουκουνάρι, πάνινα ζωάκια ραμμένα στο χέρι…

(φωτογραφίες)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ» 
Κύκνοι από λάστιχα αυτοκινήτου, φλαμίνγκος από πλαστικά μπουκάλια, διακοσμητικοί καθρέφτες με μανταλάκια, νεραϊδόσπιτα σε κούτσουρα με σκεπές από κουκουνάρι, πάνινα ζωάκια ραμμένα στο χέρι…

Και τι δεν έφτιαξαν τα παιδιά του «Χαρταετού» στη διάρκεια του καλοκαιριού! Με την έμπνευση και την καθοδήγηση του Απόστολου Μυλωνά, υπεύθυνου του εικαστικού εργαστηρίου, όχι μόνο πέρασαν ευχάριστα και δημιουργικά τις διακοπές τους, αλλά έμαθαν πώς με απλά «άχρηστα» υλικά μπορούν να φτιάξουν πανέμορφα και χρηστικά πράγματα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους παρουσίασαν σε έκθεση που θα λειτουργεί μέχρι και αύριο στο εργαστήρι, το οποίο εδώ και λίγο καιρό στεγάζεται σε νέα διεύθυνση: Σπετσών και Αριστείδου 29.
Στην έκθεση μας ξενάγησε χθες ο Απόστολος Μυλωνάς, «ο κύριος Αποστόλης», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι μαθητές του. Το σκεπτικό ήταν το εξής: Στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ανά εβδομάδα η ομάδα δούλευε και ένα διαφορετικό θέμα. Όλα τα θέματα είχαν να κάνουν με κατασκευές, σε αντίθεση με τα χειμωνιάτικα μαθήματα όπου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη ζωγραφική, την κεραμική, το ψηφιδωτό κ.λπ. Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν πιο πρακτικά πράγματα σε μια πιο ανάλαφρη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, να δουλέψουν καινούργιες τεχνικές με πρωτότυπα υλικά, ενώ στο τέλος θα έπαιρναν και τα έργα τους στο σπίτι. Μάλιστα, κάποιες από τις κατασκευές άρεσαν τόσο που ζητήθηκαν από γνωστό κατάστημα της πόλης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ντεκόρ στη βιτρίνα του!
«Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά» λέει ο Αποστόλης Μυλωνάς, «γιατί φάνηκε ότι η δουλειά που κάνουμε εκτός από εκπαιδευτικό χαρακτήρα έχει και μια ποιότητα».
Αυτές τις μέρες το εργαστήρι ετοιμάζεται για τη νέα χειμερινή περίοδο. Εδώ η θεματική στην τάξη θα αλλάζει ανά μήνα, ενώ σημαντικό κομμάτι στη διδασκαλία θα έχει και η θεωρία. Τα παιδιά πέρα από την επαφή με το χαρτί, το πινέλο ή τον πηλό, θα γνωρίσουν μεγάλους ζωγράφους, θα διδαχθούν Ιστορία της Τέχνης με οπτικοακουστικά μέσα κ.λπ. Θα γίνουν μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, μικτών τεχνικών, κατασκευών, αλλά και εισαγωγικά μαθήματα στην κεραμική, το ψηφιδωτό, την αγιογραφία, την εγκαυστική, τη νωπογραφία.
Συνεργάτες του «Χαρταετού» σε όλες τις παραπάνω δράσεις είναι η παιδαγωγός Μιράντα Λώμη, η εικαστικός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρία Μπουρίκα και ο κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλος.
Μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 2,5 έως 12 ετών, ενώ σχεδιάζονται επίσης τμήματα για παιδιά Γυμνασίου και ενήλικες (το δεύτερο θα λειτουργήσει από Ιανουάριο).
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 16.30 - 20.00, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη.

Πληροφορίες
Εικαστικό Εργαστήρι «Χαρταετός», Σπετσών και Αριστείδου 29, έναντι Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, Καλαμάτα
Τηλ. 2721 1 10337, 6980779233
www.facebook.com/xartaetos 

Μαρία Νίκα