Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 13:45

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσσηνία

Συγκρότημα Μούρτζινου - Τρουπάκη στην Καρδαμύλη Συγκρότημα Μούρτζινου - Τρουπάκη στην Καρδαμύλη

26-28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και τα Ακοβίτικα στην Καλαμάτα, καθώς και στον πύργο Μούρτζινου - Τρουπάκη στην Καρδαμύλη θα διεξαχθούν φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσσηνία…

26-28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και τα Ακοβίτικα στην Καλαμάτα, καθώς και στον πύργο Μούρτζινου - Τρουπάκη στην Καρδαμύλη θα διεξαχθούν φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσσηνία…

«Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα “Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά”, δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Οι Δρόμοι της Ελιάς και του Europe Direct Καλαμάτας. 
«Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αναβίωση των μνημείων, η εξοικείωση των ντόπιων με τα μνημεία της περιοχής τους, η ενσωμάτωση των μνημείων στην κοινωνική ζωή της περιοχής, η δημιουργία δεσμών μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η προώθηση των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τέλος η κινητοποίηση και η συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.
Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Για φέτος, το 2014, οι ΕΗΠΚ ξεκινούν με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Θέμα της φετινής χρονιάς είναι Τα πρόσωπα του χρόνου».

-Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (26/9)
«Από τη λύρα στον αυλό». Εκπαιδευτική περιήγηση στο πλαίσιο της έκθεσης «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας»
ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 27210 - 63100/26410 

-Αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικων Μεσσηνίας (26/9)
«Τα πρόσωπα του Χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων». Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές Δημοτικού
ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 27210 - 63100/26410 

-Καρδαμύλη, συγκρότημα Τρουπάκηδων - Μούρτζινων (26-28/9)
«Άνθρωπος - Γη - Χρόνος». Έκθεση εποπτικού υλικού και προβολή video 
Ξενάγηση για σχολικές ομάδες (26/9)
26η ΕΒΑ, τηλ. 27210 - 22534