Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 00:00

Ο Πρέσβης της Κούβας στην Καλαμάτα για τους φυλακισμένους επαναστάτες

ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ 
«Ο κόσμος αλλάζει, η ζωή αλλάζει όμως η επιθετικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι πάντα η ίδια, έστω και αν αυτή την περίοδο γίνεται πιο συγκεκαλυμμένα». Αυτό τόνισε ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ...

ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ 
«Ο κόσμος αλλάζει, η ζωή αλλάζει όμως η επιθετικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι πάντα η ίδια, έστω και αν αυτή την περίοδο γίνεται πιο συγκεκαλυμμένα». Αυτό τόνισε ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ...

...που επισκέφθηκε δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την Καλαμάτα. Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης και άλλων εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας «Venceremos», για τους πέντε Κουβανούς επαναστάτες που κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ με κατηγορίες για κατασκοπεία. Πρόκειται για τους Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες.
Η έκθεση θα λειτουργεί και σήμερα, Κυριακή, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ χθες μετά τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε ελληνοκουβανική βραδιά στον «Κήπο του Αλλάχ» με φαγητό, ποτό, τραγούδια της Κούβας και μουσική, παρουσία του Πρέσβη και της συζύγου του. Η δε έκθεση περιλαμβάνει ακουαρέλες του Αντόνιο Γκερέρο, από τη φυλάκισή του, τα βασανιστήρια που έχει υποστεί και τα προβλήματα υγείας που του προκλήθηκαν.
Τον Πρέσβη υποδέχτηκαν στην Καλαμάτα και στο Πνευματικό Κέντρο ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Venceremos», Ανδρέας Χαϊκάλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας Τάσος Νιάρχος κ.ά.
Εκεί ο κ. Μαρτίνεζ τόνισε ότι για τους Κουβανούς και την Κούβα είναι εθνικό θέμα να γυρίσουν ζωντανοί στην πατρίδα τους οι πέντε επαναστάτες, γι’ αυτό και σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης που γίνονται σε διάφορες περιοχές όπως και στην Καλαμάτα.
Ο Πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση του Kalamata Journal, τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, ο αποκλεισμός της χώρας συνεχίζεται με σκοπό να δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη χώρα και το λαό της, ο οποίος όμως, υπογράμμισε, δεν κάμπτεται και δεν θα καμφθεί.
Ο κ. Μαρτίνεζ σημείωσε ότι μπορεί να φαίνεται πως πάει να αλλάξει γενικά η στάση των ΗΠΑ σε διάφορα εξωτερικά θέματα, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αντίθετα τόνισε ότι επί Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ η επιθετικότητα έχει ενταθεί σε σχέση με την εποχή Μπους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολεμικές εστίες με την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, σε χώρες της Αφρικής κ.ά.
Η Κούβα, πρόσθεσε, από την πλευρά της προσπαθεί να ανταποδώσει την αλληλεγγύη που εισπράττει από πολλούς λαούς και σε αυτό το πλαίσιο έχει αποστείλει εκατοντάδες γιατρούς στην Αφρική για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Ένας ιός όπου, όπως τόνισε, έχει πλήξει και πολίτες των ΗΠΑ όμως η κυβέρνησή τους δεν έχει στείλει δικούς της επιστήμονες για να βοηθήσουν.
Ο κ. Μαρτίνεζ, τέλος, τόνισε ότι η επιδίωξη των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι μια επέμβαση στην Κούβα, ώστε να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους, ελπίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα το καταφέρουν ευκολότερα όταν φύγει από τη ζωή ο Φιντέλ Κάστρο και η υπόλοιπη γενιά της επανάστασης. Υπογράμμισε όμως ότι ο Κουβανικός λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την επανάσταση και πως και η νέα γενιά της χώρας έχει τα ίδια ιδανικά.
Στ.Μ.