Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 00:00

Ταινίες για παιδιά και εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Έμφαση στην εκπαιδευτική ζώνη δίνει το Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 2015, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία σημαντικών φορέων. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές για την περσινή εκδήλωση, «ήταν μεγάλη έκπληξη για μας το γεγονός ότι πάνω από 2.000 μαθητές...

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Έμφαση στην εκπαιδευτική ζώνη δίνει το Διεθνές Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 2015, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία σημαντικών φορέων. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές για την περσινή εκδήλωση, «ήταν μεγάλη έκπληξη για μας το γεγονός ότι πάνω από 2.000 μαθητές...

...παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ζώνη. Έτσι γίνεται μια πιο οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ούτως ώστε η εκπαιδευτική ζώνη να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Διευρύνοντας την συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, θα συνεργαστούμε φέτος με τους παρακάτω φορείς:

1. Be there! Corfu Animation Festival

Το Be there! Corfu Animation Festival θα παρουσιάσει μια επιλογή ταινιών animation μικρού μήκους, διάρκειας 70 λεπτών για παιδιά. Την επιμέλεια των εκπαιδευτικών animated ντοκιμαντέρ έχει ο κος Βασίλης Κρουστάλλης, καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Be there! Corfu Animation festival”. 
To Be there! Corfu Animation Festival είναι διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation, το οποίο διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2011 στην πόλη της Κέρκυρας. Έχει μια σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορους θεσμικούς φορείς και έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες βραβευμένους με βραβείο Oscar και Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ στην 4η έκδοσή του (16-19 Οκτωβρίου 2014) παρουσιάσθηκαν 165 ταινίες animation, με παράλληλα θεματικά αφιερώματα σε θέματα ταυτότητας και πολυπολιτισμικότητας και ρετροσπεκτίβες καλλιτεχνών, workshops Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κ.ά.

2. Comicdom Press 

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς: Στο σχολείο με τα comics! 
Τα comics αποτελούν πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Σε σχολεία, δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται καθημερινά νέα προγράμματα χρήσης της 9ης Τέχνης. Τί συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα; Το εργαστήρι αυτό έχει στόχο να καταγράψει και να συζητήσει το πώς μπορούμε να εντάξουμε τα comics στις σχολικές αίθουσες και να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το δημιουργικό αυτό Μέσο. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Συντονισμός: Λήδα Τσενέ, επιστημονική συνεργάτης και διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών). 

3. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Προβολή σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ες αύριον τα σπουδαία». Μια παραγωγή της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέρος της οποίας θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ζώνης. Oι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας. 
Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στην Κοινωνία. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κακοτοπιές και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι. 

4. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού 

Θα επιμεληθεί την προβολή οικολογικών ντοκιμαντέρ. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά. Από το ξεκίνημα οι στόχοι επικεντρώθηκαν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης και γενικότερα σε κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο και επηρεάζει τη ζωή του. 

5. CAID - Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης 

Το CAID Θα έχει την επιμέλεια της προβολής επιστημονικών ντοκιμαντέρ. 
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Caid - Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης ιδρύθηκε το 1992, με αρχικό σκοπό του την εκπαίδευση και επιμόρφωση στο βιομηχανικό σχέδιο και τις νέες τεχνολογίες. Έκτοτε το CAID έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο χώρο 
1) της Επικοινωνίας της Επιστήμης 
2) της Εκπαίδευσης 
3) της Τέχνης 
με βασική αρχή την εισαγωγή καινοτόμων αποδοτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις επιστημονικές, τεχνολογικές και επαγγελματικές προκλήσεις των εξελίξεων της νέας εποχής. 

6. Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ «Αγών»

Θα παραχωρήσει σειρά επιλεγμένων εκπαιδευτικών αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ. Στόχος είναι η μετάδοση της αρχαιογνωσίας στο ευρύ κοινό και η γεφύρωση του χάσματος με τον επιστημονικό κόσμο. Πιστεύοντας στον ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ ειδικότερα, δίνουμε την ευκαιρία, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, να ανακαλύψει ότι η αρχαιολογική ταινία δεν είναι μια βαρετή καταγραφή αρχαιολογικών ανασκαφών, δεν πάσχει από προγονοπληξία, αλλά με τρόπο ευρηματικό ανιχνεύει στο χώρο και το χρόνο σπίθες γνώσης, πνεύματος και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τέλος, ο σχεδιασμός για την υλοποίηση και προώθηση της εκπαιδευτικής ζώνης γίνεται σε συνεργασία με τους διευθυντές των τμημάτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Δημήτρη Σαρρή και Μάριο Αθανασόπουλο, και την εκπαιδευτική σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλική Σακκά. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σε ειδικό αφιέρωμα θα προβληθούν και ντοκιμαντέρ που έχουν υλοποιήσει μαθητές της Μεσσηνίας.

Τις προσεχείς ημέρες η καλλιτεχνική διευθύντρια (Τζίνα Πετροπούλου) και η οργανωτική επιτροπή θα δώσουν συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσουν το διεθνές τμήμα του πανοράματος και τις συνεργασίες με ξένους φορείς».