Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Το Φεστιβάλ Μηδέν ταξιδεύει στη Ρωσία

Το Φεστιβάλ Μηδέν ταξιδεύει στη Ρωσία

Στην Αγία Πετρούπολη ταξιδεύει το Festival Μηδέν της Καλαμάτας, αλλά και στην Πάτρα, καθώς συνεχίζει τις εξορμήσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, θα παρουσιάσει στη ρωσική πόλη ένα αφιέρωμα στην ελληνική βιντεοτέχνη...

Στην Αγία Πετρούπολη ταξιδεύει το Festival Μηδέν της Καλαμάτας, αλλά και στην Πάτρα, καθώς συνεχίζει τις εξορμήσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, θα παρουσιάσει στη ρωσική πόλη ένα αφιέρωμα στην ελληνική βιντεοτέχνη, ενώ μέχρι τις 28 του μήνα συμμετέχει στην έκθεση «RE-culture III: Διακινδύνευση» της Πάτρας. 

Το Festival Μηδέν προσκλήθηκε να παρουσιάσει μια ειδική ενότητα αφιερωμένη στην ελληνική βιντεοτέχνη στο φετινό Videoforma, μια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τη βιντεοπερφόρμανς που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη και διοργανώνεται από ένα σημαντικό μουσείο της πόλης, το Sergey Kuryokhin Center for Modern Art. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ Videoforma φέτος είναι 5 και 6 Δεκεμβρίου. 
Το Festival Μηδέν επέλεξε γι' αυτή την παρουσίαση 8 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών περίπου με τίτλο «Do you hear the image moving?», σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου. Κοινό στοιχείο των έργων η διάδραση και η ισότιμη παρουσία ήχου και εικόνας: έργα για τα οποία γράφτηκε πρωτότυπη μουσική ή ηχητική επένδυση ή όπου ο ρυθμός της εικόνας και η δράση τους φαίνεται να παράγει τον ήχο. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες/έργα:
1. Μαίρη Ζυγούρη, Bull Market, Ελλάδα 2012, 5.50
2. Σοφία Σιμάκη, Recall of a funeral, Ελλάδα 2005, 2.00
3. Άρης Μιχαλόπουλος, No In No Cent, Ελλάδα 2013, 4.27
4. Ιοκάστη Ιωάννου, 12+1, Γερμανία 2013, 2.50
5. Δημήτρης Τραπέρας, Chaos theory 
- Butterfly effect, Ελλάδα 2014, 1.44
6. Άννα Βασώφ, Fanfare Toilete, Ελλάδα 2012, 2.59
7. Μάρθα Κουμαριανού, Pixel in the rain, Ελλάδα 2008, 2.44
8. Θανάσης Τσιμπίνης, DUST, Ελλάδα 2014, 7.45

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν σε αυτό το αφιέρωμα και η Μαίρη Ζυγούρη, με καταγωγή από την Καλαμάτα, μια αξιόλογη παρουσία στον ελληνικό εικαστικό χώρο και ειδικά στο χώρο της περφόρμανς, η οποία πρόσφατα παρουσίασε στα Αισχύλεια, στην Ελευσίνα, μια ιδιαίτερη δράση/εγκατάσταση σε συνεργασία με τον Ιταλό πρωτοπόρο εικαστικό -και εμβληματική φιγούρα της Arte Povera- Μικελάντζελο Πιστολέτο.

Στο Re-culture III
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προβολές του Festival Μηδέν στην Πάτρα στο πλαίσιο του "RE-culture III: Διακινδύνευση", παρουσιάζοντας έργα βιντεοτέχνης απ' όλο τον κόσμο σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σταυράκη και Γιούλας Παπαδοπούλου.
Το RE-culture πραγματοποιείται φέτος για τρίτη φορά στην Πάτρα παρουσιάζοντας μια σειρά από επιμέλειες και εκθέσεις εικαστικών τεχνών στην Αγορά Αργύρη και στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο. Η διοργάνωση έχει ήδη πάρει τη θέση της στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες εικαστικών τεχνών της περιφέρειας και φέτος παρουσιάζει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, όπως την παρουσίαση της συλλογής Σ. Φέλιου, μιας σημαντικότατης ιδιωτικής συλλογής με έργα σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και γλυπτικής σε επιμέλεια του Κλεομένη Κωστόπουλου, το "Σκαγιοπούλειο project", ένα ομαδικό project βασισμένο στην ιστορία του Σκαγιοπούλειου Κέντρου σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά, και πολλές ομαδικές εκθέσεις από προσκεκλημένους επιμελητές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. 
Οι προβολές του Festival Μηδέν λαμβάνουν χώρα στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο και συνεχίζονται έως 28 Δεκεμβρίου.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Feargal Cunningham, Renata Ferraz, Mark Nieuwenhuis & Hugo Meijer, Paul Taylor, Miloushka Bokma, Christina Gangos, Samantha Dillehay, Greta Alfaro, Jan Brand, Boris Eldagsen, Chi-Yu Liao, Muhammad Taymour & Nouran Sherif, Adam Forrester, Miguel Andrés, Μαρία Κοσμαδάκη.