LEONIDAS MPALIKHS
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 09:35

Μήνας επιστημονικής φαντασίας από την Κινηματογραφική Λέσχη

Μέρος της αφίσας για το αφιέρωμα της Λέσχης Μέρος της αφίσας για το αφιέρωμα της Λέσχης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Μάχη με διαστημικά όπλα στον πεζόδρομο της Αριστομένους πάνω από το Δημαρχείο και το REX; Όχι, μην τρομάζετε. Δεν «πλάκωσαν» εξωγήινοι στην Καλαμάτα. Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη ετοιμάζει αφιέρωμα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τύπωσε μια καταπληκτική αφίσα…

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Μάχη με διαστημικά όπλα στον πεζόδρομο της Αριστομένους πάνω από το Δημαρχείο και το REX; Όχι, μην τρομάζετε. Δεν «πλάκωσαν» εξωγήινοι στην Καλαμάτα. Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη ετοιμάζει αφιέρωμα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τύπωσε μια καταπληκτική αφίσα…

Να σημειωθεί ότι, μετά από αίτημα της Φάρις και του ΔΗΠΕΘΕΚ, οι προβολές στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου θα γίνονται πλέον κάθε Δευτέρα και όχι κάθε Πέμπτη όπως μέχρι σήμερα.
«Με όχημα τη φαντασία υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο στη Λέσχη. Από το Ταξίδι στη Σελήνη του Ζορζ Μελιές, ένα από τα πρώτα έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου, μέχρι σήμερα, το Φανταστικό δεν έπαψε να τροφοδοτεί με θέματα και προβληματικές το σελιλόιντ, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει και να εξηγήσει τις αναρίθμητες απορίες για το διάστημα και τη θέση μας στο σύμπαν, που ενυπάρχουν μέσα μας» γράφουν οι διοργανωτές του αφιερώματος Ιανουαρίου.
«Δύο από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ίσως οι ταινίες με την υψηλότερη αποδοχή σε κοινό και κριτικούς βασίζονται σε βιβλία των πατριαρχών του είδους Philip K. Dick και Arthur C. Clarke. Η ταινία του Ridley Scott που εγκαινιάζει την ενότητα της λέσχης [05/01 Blade Runner] θεωρείται μια από τις καλύτερες, ενώ αρχετυπικό στον χώρο του διαστήματος και αξεπέραστο μέχρι σήμερα θεωρείται το περφεξιονιστικό αριστούργημα του ιδιοφυούς Stanley Kubrick [19/01 2001: A Space Odyssey].
Δύο επίσης μεγάλοι δημιουργοί με προσωπική κινηματογραφική οπτική καταθέτουν τις δικές τους σκέψεις για το μέλλον. Και αν στο ποιητικό έπος του Tarkovksy οι ιδέες προέρχονται εν μέρει από τη νουβέλα των Arkadiy και Boris Strugatskiy [12/01 Stalker], ο Jean-Luc Godard κατασκευάζει με όχημα την φαντασία του μια νέα πολιτεία από τα θεμέλια και μαζί μια δυστοπική αλληγορία για το μέλλον [26/01 Alphaville].
Ο καινούριος χρόνος σηματοδοτεί εκτός των άλλων και μια καινούρια αρχή για τη Λέσχη. Μετά από αίτημα της ΦΑΡΙΣ και του ΔΗΠΕΘΕΚ η ημέρα προβολής μας μετακινείται την Δευτέρα.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Λέσχης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο ενός ειδικού αφιερώματος στον συνθέτη Γιάννη Χρήστου, θα προβληθεί μια μοναδική δημιουργία του Κωστή Ζουλιάτη πάνω σε μια από τις πιο σημαντικές και πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις δημιουργού [04/01 Anaparastasis].
Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για τη Λέσχη ο designer Tomas Kralik, concept artist του Studio Slovack, πάνω σε μια όμορφη φωτογραφία του πεζόδρομου της Αριστομένους από την Σοφία Κοτσιλιέρη».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 05 Ιανουαρίου
21.15
BLADE RUNNER [1982]
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παίζουν: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου
21.15
STALKER [1979]
Σκηνοθεσία: Andrei Tarkovsky
Παίζουν: Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
21.15
2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ [2001]: A SPACE ODYSSEY [1968]
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
21.15
ΑΛΦΑΒΙΛΛ - ALPHAVILLE, une étrange aventure de Lemmy Caution [1965]
Σκηνοθεσία: Jean-Luc Godard
Παίζουν: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff

Χώρος προβολών: Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Κυριακή 04 Ιανουαρίου
«Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου [2012]
Σκηνοθεσία: Κωστής Ζουλιάτης
Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ, 21.00
Είσοδος ελεύθερη