Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 17:49

Από την Καλαμάτα ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Από την Καλαμάτα ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
Ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας πενταετίας - τα περισσότερα βραβευμένα - σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ και επίσημους προσκεκλημένους από τη Γαλλία και την Αυστρία περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες...

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
Ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας πενταετίας - τα περισσότερα βραβευμένα - σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ και επίσημους προσκεκλημένους από τη Γαλλία και την Αυστρία περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες...

«Η προσπάθεια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με επίκεντρο την προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ) για τη διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, έχει ήδη αγκαλιαστεί από πολιτιστικούς φορείς όλης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η επιδίωξη του Κέντρου και όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι να εδραιωθεί ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που να αγκαλιάζει την Πελοπόννησο, αποτελώντας σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη τη γεωγραφική περιφέρεια» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το Φεστιβάλ του 2015 θα διεξαχθεί από 28 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα (αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος), την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στην Καλαμάτα στις 28 Ιανουαρίου, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι: 
• Ο διεθνής χαρακτήρας
• Η έμφαση στην εκπαιδευτική ζώνη για τους μαθητές
• Η διεξαγωγή σεμιναρίων για το ευρύ κοινό 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου περιλαμβάνει 77 ντοκιμαντέρ, από την Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ - αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα - για την εκπαιδευτική ζώνη, 7 διαφορετικά σεμινάρια από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, έκθεση κόμικ και επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως οι σκηνοθέτες Simone Bitton από τη Γαλλία, Christian Rathner και Lukas Maurer από την Αυστρία, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση μέσω skype με τον σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας The Act of Killing, Joshua Oppenheimer.

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια 
και τα αφιερώματα 

1. Αφιέρωμα στη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Simone Bitton (Αμαλιάδα 1/2/15, Καλαμάτα 2/2/15 - 5/2/15)

Η  διεθνούς φήμης σκηνοθέτις Simone Bitton θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ και θα δώσει ένα τρίωρο master class με θέμα «Κινηματογραφώντας την Ισραηλοπαλαιστινιακή πραγματικότητα», που θα είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό. 
Η σκηνοθέτις, Ισραηλινή και Γαλλίδα πολίτης, αλλά που επίσης θεωρεί τον εαυτό της ως μια Μαροκινή ημεδαπή, Εβραία και Άραβα, έχει ελάχιστα επισκεφθεί την Ελλάδα - έρχεται μετά από 23 χρόνια. Όλες της οι ταινίες μαρτυρούν τη βαθειά προσωπική και επαγγελματική της δέσμευση στο να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις πολύπλοκες ιστορίες και τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πολλά έργα της έχουν μεταδοθεί από την ευρωπαϊκή, αραβική και ισραηλινή τηλεόραση και έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Θα προβληθούν τρία από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το συντονισμό έχει ο σκηνοθέτης Γιάννης Τριτσιμπίδας.

2. Αφιέρωμα στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ (Καλαμάτα 28/1 - 1/2/15, Τρίπολη 2/2/15)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα γίνει ένα ειδικό αφιέρωμα στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης ORF, Κρίστιαν Ράτνερ. Το αφιέρωμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα. 
Επίσημος προσκεκλημένος είναι επίσης ο κριτικός κινηματογράφου Lukas Maurer, ο οποίος θα προλογίσει τα αυστριακά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα συζητήσει με το κοινό.
Το συντονισμό του αφιερώματος έχει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης.
Ο Αυστριακός Κρίστιαν Ράτνερ είναι συγγραφέας και διευθυντής της Δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης ORF. Φιλέλληνας, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα. Το σεμινάριο «Makingdocumentaries» που θα δώσει, θα έχει διάρκεια 6 ωρών και εστιάζει σε όλες τις φάσεις της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης στις διαφορές τηλεοπτικού και κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.  

3. Masterclass από τον Μάνο Παπαδάκη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Απαλλοτρίωση» (Μεγαλόπολη 30/1, Τρίπολη 31/1/15, Καλαμάτα 1/2/15, Αμαλιάδα 2/2/15)

Θέμα: «Το ανεξάρτητο πολιτικοκοινωνικό ντοκιμαντέρ και η επίδρασή του στην κοινωνία». Οι περιπτώσεις των ντοκιμαντέρ: «Μια τρύπα στο νερό», όπου ένα τεράστιο οδικό έργο ακυρώθηκε ενώ είχε ήδη ξεκινήσει, «Βγήκαμε από τα ρούχα μας», όπου, 16 μέρες μετά την προβολή, ο τότε δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και λίγους μήνες μετά τους υλοποίησε και «Απαλλοτρίωση», όπου για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 50 χρόνια διχασμού, η κοινωνία της Εορδαίας, με τα λιγνιτικά ορυχεία και εργοστάσια της ΔΕΗ, διεκδικεί ενωμένη τα δικαιώματά της.
Στο masterclass θα γίνει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα ντοκιμαντέρ αυτά προς όφελος του θέματός τους. Επίσης, θα γίνει λόγος για την ηθική του δημιουργού απέναντι στο υποκείμενο, στο θεατή και τον εαυτό του, τα όρια έκθεσης του υποκειμένου και του εαυτού μας, την τεκμηρίωση, την ευθύνη, αλλά και το τι σημαίνει άποψη του δημιουργού, αλήθεια, ψέμα και αν υπάρχει αντικειμενικότητα.
Είναι χρήσιμο οι συμμετέχοντες στο masterclass να έχουν παρακολουθήσει την «Απαλλοτρίωση». 

4. Workshop Σκηνοθεσίας: «Θα κάνω ταινία μόνος μου: Το ανεξάρτητο σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα», με εισηγητές τους σκηνοθέτες Δημήτρη Μπαβέλλα (Runaway day) και Γιώργο Γεωργόπουλο (Tungsten) - (Καλαμάτα, Πέμπτη 29/1/15)

Με παράδειγμα και αφετηρία τις βραβευμένες μεγάλου μήκους ταινίες τους, Runaway Day και Tungsten, οι σκηνοθέτες θα μιλήσουν για τις δημιουργικές προκλήσεις αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες που ένας κινηματογραφιστής καλείται να προσπεράσει προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να γυρίσει μια ταινία στη σύγχρονη Ελλάδα.
Διάρκεια Workshop: 3 ώρες 

5. Εργαστήριο για νέους ηθοποιούς, με τίτλο «Μπροστά στο φακό» (Καλαμάτα 31/1 - 3/2/15, Μεγαλόπολη 31/1/15)

Πόσο προετοιμασμένος είναι ένας νέος ηθοποιός να σταθεί μπροστά στον κινηματογραφικό φακό; Πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον ενός κινηματογραφικού γυρίσματος από τη θεατρική σκηνή; Πώς ένας ηθοποιός μπορεί να αποκτήσει μια πρώτη κινηματογραφική εμπειρία πριν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα casting;
Ο εκπαιδευτικός κύκλος θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις τρίωρες συναντήσεις, στις οποίες τη θεωρητική παρουσίαση θα ακολουθήσει μια πρακτική εξάσκηση σε συνθήκες πραγματικών γυρισμάτων και με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προσωπικού DEMO DVD για όποιους συμμετέχοντες το επιθυμούν.
Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο σκηνοθέτης Αλέξης Τσάφας. 

6. Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς: «Στο σχολείο με τα comics!» (Καλαμάτα 29/1 και 30/1, Αμαλιάδα 31/1)

Τα comics αποτελούν πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Σε σχολεία, ​δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται καθημερινά νέα προγράμματα χρήσης της 9ης Τέχνης. Τί συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα; Το εργαστήρι αυτό έχει στόχο να καταγράψει και να συζητήσει το πώς μπορούμε να εν​τάξουμε τα comics στις σχολικές αίθουσες και να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το δημιουργικό αυτό Μέσο. 
Επιμέλεια σεμιναρίου: Λήδα Τσενέ. Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

7. Ειδικό αφιέρωμα και συζήτηση ανοικτή στο ευρύ κοινό (Καλαμάτα, Τετάρτη 28/1)

«Ντοκιμαντέρ και ερασιτεχνικός κινηματογράφος: Τα δυσεύρετα ντοκιμαντέρ του Άγγελου Δελή και του Βασίλη Τριανταφύλλου - Το αρχείο των Ανωνύμων»
Το Οπτικοακουστικό Αρχείο των Ανωνύμων ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα με σκοπό τη διάσωση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση/μελέτη των ερασιτεχνικών ταινιών 8 και 16 mm. Σήμερα, μετά από 13 χρόνια διαδρομής, διαθέτει στη συλλογή του πάνω από 50 ώρες υλικού, που εκτείνεται από οικογενειακές ταινίες με στιγμιότυπα από διακοπές και γιορτές μέχρι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, γυρισμένες από μη επαγγελματίες, και οι οποίες κατά κανόνα κινήθηκαν έξω από το επίσημο κύκλωμα διανομής, συνεπώς παραμένουν δυσεύρετες. Ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, εκπροσωπώντας το Αρχείο των Ανωνύμων, παρουσιάζει τα ντοκιμαντέρ δύο εκ των πλέον σημαντικών ερασιτεχνών κινηματογραφιστών στη δεκαετία του 1970: του Άγγελου Δελή και του Βασίλη Τριανταφύλλου, καθώς και μια ανθολογία με υλικό από το Αρχείο των Ανωνύμων.
Στη συζήτηση θα παραβρεθεί ο Άγγελος Δελής.

Εκτός από το σεμινάριο κινούμενου σχεδίου που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, όλα τα άλλα μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Τα σεμινάρια δεν γίνονται μόνο για να δώσουν παραπάνω γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά για να βοηθήσουν σε έναν διάλογο μεταξύ ανθρώπων που ενδιαφέρονται για κοινά πράγματα όπως είναι το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η επιστήμη, η κοινωνία…
Όλες οι προβολές και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα στο κοινό. 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.peloponnisosdocfestival.com.