Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 17:30

Σχεδόν 9.000 θεατές στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γιώργος Βασιλόπουλος, Τζίνα Πετροπούλου, Θανάσης Κυριαζόπουλος Γιώργος Βασιλόπουλος, Τζίνα Πετροπούλου, Θανάσης Κυριαζόπουλος

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ 
Έναν πληρέστερο απολογισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έκαναν σήμερα οι διοργανωτές του, μια διοργάνωση που συνεχίζεται, με προβολές ταινιών σε σχολεία και με άλλες εκδηλώσεις, όπως μια διεθνή συνάντηση στην Καλαμάτα, που σχεδιάζεται να γίνει το Φθινόπωρο…

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ 
Έναν πληρέστερο απολογισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έκαναν σήμερα οι διοργανωτές του, μια διοργάνωση που συνεχίζεται, με προβολές ταινιών σε σχολεία και με άλλες εκδηλώσεις, όπως μια διεθνή συνάντηση στην Καλαμάτα, που σχεδιάζεται να γίνει το Φθινόπωρο…

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Θανάσης Κυριαζόπουλος, υπογράμμισαν και σήμερα την ικανοποίησή τους για την επιτυχία που είχε το Φεστιβάλ στις πέντε πόλεις της Πελοποννήσου όπου πραγματοποιήθηκε, την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη, τη Σπάρτη και την Αμαλιάδα της Ηλείας.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζόπουλος, τις 36 προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης τις παρακολούθησαν συνολικά 4.840 μαθητές (στην Καλαμάτα 3.100 μαθητές), ενώ τις 114 προβολές της κυρίως ζώνης τις παρακολούθησαν 4.070 θεατές (στην Καλαμάτα 2.290 θεατές).
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατοχυρώθηκε ως το πιο σημαντικό περιφερειακό πολιτιστικό γεγονός της περιοχής και επίσης κατοχυρώθηκε και ο διεθνής χαρακτήρας αυτής της διοργάνωσης.
Η Τζίνα Πετροπούλου από την πλευρά της σημείωσε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό το αφιέρωμα που έγινε στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή του συγγραφέα και διευθυντή προγράμματος της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης ORF Κρίστιαν Ράτνερ, καθώς και του κριτικού κινηματογράφου και καθηγητή πανεπιστημίου Λούκας Μάουερ, όπως και το αφιέρωμα στη Γαλλοεβραία σκηνοθέτη Σιμόν Μπιτόν.
Αναφέρθηκε επίσης στο αφιέρωμα που έγινε στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο, όπως και στο ειδικό αφιέρωμα για τα ερασιτεχνικά κινηματογραφικά αρχεία. Στο σημείο αυτό ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του Φεστιβάλ έχει προταθεί να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, τον Νοέμβριο, ευρωπαϊκή διημερίδα για τα ερασιτεχνικά κινηματογραφικά αρχεία.
Η Τζίνα Πετροπούλου πρόσθεσε ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι συμφωνήθηκε η αγορά των δικαιωμάτων προβολής τριών ελληνικών ταινιών στην Αυστρία, καθώς δείχνει στους Έλληνες δημιουργούς ότι μέσα από αυτή τη διοργάνωση μπορούν να προωθήσουν τα έργα τους στο εξωτερικό. Ακόμη σημείωσε ότι ήταν πολύ σημαντικές και επιτυχημένες οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση κόμικ στην Καλαμάτα, την Αμαλιάδα και το Παλλάδιον Κέντρο Αποκατάστασης της Τρίπολης, αλλά και η ειδική εκδήλωση για τη θεραπευτική αξία της τέχνης, επίσης στο Παλλάδιον Κέντρο Αποκατάστασης.
Η Τζίνα Πετροπούλου ακόμη ανέφερε ότι επειδή η εκπαιδευτική ζώνη είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και δεν κατέστη δυνατό να παρακολουθήσουν προβολές όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει προβολές το αμέσως επόμενο διάστημα στα ίδια τα σχολεία.
Όσον αφορά το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, η κ. Πετροπούλου σημείωσε ότι σχεδιάζεται αφιέρωμα στο αμερικανικό ντοκιμαντέρ, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτριας Αλεξάνδρας Άνθονι. Σχεδιάζεται αφιέρωμα και στον Νίκο Κούνδουρο, όπως επίσης θα οργανωθούν θεματικές προβολές στο Παλλάδιον Κέντρο της Τρίπολης.
Τέλος, οι διοργανωτές ρωτήθηκαν για το γεγονός ότι η διοργάνωση δεν στηρίχθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος δεν παραχώρησε και χώρο για τις προβολές και η απάντησή τους ήταν ότι οι ίδιοι επιθυμούν την καλή συνεργασία με όλους τους φορείς.
Στ.Μ.