Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 18:30

Βραδιά αστυνομικής λογοτεχνίας με τον τόμο «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο»

Δήμητρα Δημοπούλου, Θανάσης Παντές, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γεωργία Παπαλυμπέρη και Γιάννης Ράγκος Δήμητρα Δημοπούλου, Θανάσης Παντές, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γεωργία Παπαλυμπέρη και Γιάννης Ράγκος

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ 
Ο συλλογικός τόμος «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο», των εκδόσεων Τόπος, έδωσε την ευκαιρία να βρεθούν στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, τρεις από τους συγγραφείς του τόμου, ο…

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ 
Ο συλλογικός τόμος «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο», των εκδόσεων Τόπος, έδωσε την ευκαιρία να βρεθούν στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, τρεις από τους συγγραφείς του τόμου, ο…

…Παναγιώτης Γιαννουλέας, η Γεωργία Παπαλυμπέρη και ο Γιάννης Ράγκος και να μιλήσουν για τα διηγήματά τους, καθώς και για τα υπόλοιπα διηγήματα που αποτελούν τον τόμο.
Πρόκειται για δέκα συν μία αστυνομικές ιστορίες από συγγραφείς με διαφορετική τεχνοτροπία ο καθένας, που με αφορμή έναν τόπο που επέλεξαν «σκηνοθέτησαν» στον τόπο αυτό την ιστορία που αφηγούνται. Ιστορίες που έχουν έντονο το αστυνομικό στοιχείο, γνώριμο στους πολλούς φίλους του είδους.
Το ενδιαφέρον στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, ήταν η καθοριστική συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε, που με καίριες παρεμβάσεις έδωσε την ευκαιρία στους συγγραφείς να μιλήσουν εκτενέστερα για την αστυνομική λογοτεχνία και την απήχηση που έχει στο σημερινό αναγνωστικό κοινό.
Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Θανάσης Παντές, οργάνωσαν οι εκδόσεις Τόπος, το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις της Δήμητρας Δημοπούλου, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και ο Πολιτιστικός Αντίλογος.  
Στον τόμο περιέχονται τα εξής διηγήματα:
ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη
ΝΕΚΡΙΚΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΣΤΗΝ ΓΚΙΟΥΜΟΥΛΤΖΙΝΑ Γιάννης Πανούσης
ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ Δημήτρης Κεραμεύς
ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ (ΧΑΚΤΖΕ ΜΠΙΝΑΖ;) ΧΑΝΟΥΜ Αργύρης Παυλιώτης
ΟΥΙΣΚΙ Ή ΚΟΝΙΑΚ; Κυριακή Γεροζήση
ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΝΩΡΙΣ Κωνσταντίνα Μόσχου
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙ Γιάννης Ράγκος
ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ Γεωργία Παπαλυμπέρη
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ Παναγιώτης Γιαννουλέας
ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Αθηνά Μπασιούκα
ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Νεοκλής Γαλανόπουλος
Τον πολύ ενδιαφέροντα πρόλογο έχει γράψει ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, γνωστός και για την περίφημη ατάκα του «είμαστε όλοι παιδιά του Μαρή». Παρεπιπτόντως στην εκδήλωση το όνομα του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στη νεότερη Ελλάδα αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές και όχι άδικα φυσικά. Ο Γιάννης Μαρής αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της αστυνομικής λογοτεχνίας στη χώρα μας. Γι’ αυτό άλλωστε και τα βιβλία του διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται συνεχώς.
Θ.Π.