Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 13:13

Τέσσερα ντοκιμαντέρ για τις ημέρες του Πάσχα

"Το Πάσχα στ' Ανώγεια" "Το Πάσχα στ' Ανώγεια"

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Το Πάσχα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό τεσσάρων δημιουργών, είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο...

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Το Πάσχα μέσα από τον κινηματογραφικό φακό τεσσάρων δημιουργών, είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο... 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.00 Χαιρετισμός Μητροπολίτη Μεσσηνίας

19.30 «Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης» του Γιάννη Λάμπρου (46’)
Το ντοκιμαντέρ είναι μια περιπλάνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Η σπηλιά του Ιωάννη, το κάστρο με το μοναστήρι του που δεσπόζει σε όλο το Αιγαίο, θα μας αποκαλύψουν ανεκτίμητα έργα και κειμήλια της βυζαντινής τέχνης στο πέρασμα των αιώνων. Το Άγιον Πάσχα είναι πολύ ιδιαίτερο στο νησί του Ιωάννη.
Ο Νιπτήρας, το στόλισμα του Επιταφίου, η Ανάσταση αφήνουν στον επισκέπτη την αίσθηση του μοναδικού και της κατάνυξης.
Μέσα στο φως του πρωινού, η Πάτμος, αναδύεται σα να βγήκε μόλις από τη θάλασσα της ιστορίας. Η γαλήνη της, μένει ακόμη αράγιστη όπως την είδε κάποτε ο Σεφέρης.

20.30 «Κασσιανή η Βυζαντινή υμνογράφος» της Κλεώνης Φλέσσα (50’) 
Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναζητάει τα ίχνη της υμνογράφου Κασσιανής η οποία έζησε στην Κωνσταντινούπολη τον 8ο αιώνα μέσα στη δίνη των θρησκευτικών παθών του τέλους της εικονομαχίας. Της γυναίκας που δεν έμεινε σιωπηλή μπροστά στον Αυτοκράτορα Θεόφιλο, με ακριβό όμως τίμημα. Μιας γυναίκας που με το έργο της θα υμνήσει το Θεό και τη φιλία, θα λοιδορήσει τον άντρα όταν είναι επίορκος και φαύλος, θα αγκαλιάσει την παραστρατημένη και θα περιθάλψει τον πάσχοντα.

21.30 «Το Πάσχα στ’ Ανώγεια» του Αριστοτέλη Δασκαλάκη (22’)
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται όλα εκείνα τα έθιμα και οι παραδόσεις που αναβιώνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον τόπο αυτό τις ημέρες του Πάσχα. Αποκορύφωμα όλων είναι το έθιμο της καύσης του Αρφανού. Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο που διαρκεί καθ' όλη τη Σαρακοστή με τη σύσσωμη συμμετοχή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

22.00 «Μυρίζει Πάσκα» της Ελένης Αλεξανδράκη (50’)
Η σκηνοθέτις ακολουθεί τους κατοίκους της Νισύρου με την κάμερά της κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου, καταγράφοντας την καθημερινή ζωή και τα έθιμά τους. Όπως η ίδια σημειώνει, «Προσπάθησα να κοιτάξω τον κόσμο με την αθωότητα του ανθρώπου που επικοινωνεί με τη θρησκεία μέσα από την ποίηση που εκείνη αποπνέει. Με την αθωότητα του κινηματογραφιστή που χρησιμοποιεί το φακό σαν στυλό, για να καταγράψει και να ανασυνθέσει όλα όσα κάνουν την καρδιά του να χτυπά». Στη συγκεκριμένη εκκλησιαστική περίοδο μπορεί να δει κανείς καθαρά μια ιδιαίτερη πλευρά της Ορθοδοξίας, όπου το ιερό στοιχείο με το ανθρώπινο ενώνονται εντελώς φυσικά. Μέσα σ’ ένα άγριο και συνάμα ήρεμο ηφαιστειακό τοπίο, ένας πολύτιμος μικρόκοσμος.