Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 16:59

Ελεύθερη αγορά στην υγεία και το κράτος στο «εκτελεστικό απόσπασμα»

Χάρης Σαββίδης, Στέφανος Μάνος, Λυκούργος Λιαρόπουλος Χάρης Σαββίδης, Στέφανος Μάνος, Λυκούργος Λιαρόπουλος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ 
ΣΑΒΒΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΔΡΑΣΗ»

Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» στήθηκε το κράτος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά την ημερίδα που ξεκίνησε το πρωί, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα τον ιατρικό τουρισμό. Ένας μόνο διαφοροποιήθηκε κατά τις εισηγήσεις που έγιναν το πρωί, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πάνος Μπόζος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για την παράδοση της υγείας στην ελεύθερη αγορά.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον υποψήφιο βουλευτή της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Χάρη Σαββίδη, και την πρωτοβουλία «ΚΑΠΠΑ», της οποίας είναι ιδρυτικό στέλεχος.
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής οικονομικών της υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με τη Δράση, ενώ έχει συντάξει διάφορα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της υγείας, υπογράμμισε ότι ο τομέας της υγείας κυριαρχείται από τη διαφθορά, τη σπατάλη και την κομματοκρατία και υποστήριξε ότι αυτό θα αλλάξει μόνο εάν η υγεία απαλλαγεί από το κράτος.
Ο πρόεδρος της αλυσίδας κέντρων αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος» (υπάρχει και στη Μεσσήνη), Δημήτρης Δημητριάδης, τόνισε ότι με τεράστιο κόπο, λόγω των μεγάλων εμποδίων που έβαζε το κράτος, κατάφερε να δημιουργήσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης, οι οποίες υπογράμμισε ότι πέρα από την εξυπηρέτηση που παρέχουν στους ασθενείς, στηρίζουν την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, φέρνοντας έσοδα στο κράτος. Επέμεινε ωστόσο ότι το κράτος αντιστρατεύεται την προσπάθειά του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει αναγκαστεί να αφήσει απλήρωτο το προσωπικό του για δύο μήνες, επειδή το υπουργείο έχει να πληρώσει τα νοσήλια εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πάνος Μπόζος, κατ’ αρχήν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι στην ημερίδα δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Όπως υπογράμμισε, το νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή, ενώ διαθέτει μονάδα αιμοκάθαρσης που είναι από τις ελάχιστες στη χώρα με πιστοποίηση κατά ISO. Σημείωσε δε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και για το σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία με την Costa Navarino, με την ομοσπονδία των ατόμων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, με τις τουριστικές επιχειρήσεις της Τριφυλίας κ.ά. Όσον αφορά τα περί κράτους και υγείας, ο κ. Μπόζος επικαλέστηκε τον διάσημο οικονομολόγο Γκρούγκμαν, που έχει πει ότι στην υγεία η ελεύθερη αγορά δεν χρειάζεται ποτέ ούτε στη θεωρία ούτε και στην πράξη.
Αντίθετα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, συμφώνησε ότι το κράτος λειτουργεί ως βαρίδι σε οτιδήποτε στο οποίο εμπλέκεται. Με την ευκαιρία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την αναστολή της παραχώρησης της αρμοδιότητας της υγείας από το κράτος στις αιρετές περιφέρειες. Τόνισε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και επέμεινε ότι η περιφερειοποίηση της χώρας, με επιπλέον και ενισχυμένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες, είναι το μοντέλο που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Επίσης ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι για τον κρατισμό που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση έχει ευθύνες η αριστερά, που αρνείται κάθε μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι την ορθότητα της άποψης αυτής την αναγνωρίζει πλέον και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Κουβέλης. Επιπλέον μίλησε για «κιότεμα του αστικού πολιτικού κόσμου» να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε δύο χρόνια η Costa Navarino θα είναι ένα κουφάρι» εάν δε γίνουν οι αναγκαίες υποδομές, οι οποίες πάντως διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν.
Στην ημερίδα χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ οι εισηγήσεις συνεχίζονται το απόγευμα.
Στ.Μ.