LEONIDAS MPALIKHS
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 12:17

«Πράσινη» εβδομάδα στο Λύκειο Μεσσήνης

«Πράσινη» εβδομάδα στο Λύκειο Μεσσήνης

ΠΕΜΠΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Υπουργείο Παιδείας έχει καθιερώσει τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους ως Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Μεσσήνης, σκοπεύοντας να ευαισθητοποιήσει μαθητές και γονείς στις αξίες της αειφόρου ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιεί τις παρακάτω ενδιαφέρουσες δράσεις...

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
08.30 - 13.50

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ με Φύλλο Εργασίας Καταγραφής Απορριμμάτων στο σχολικό προαύλιο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ από ομάδες μαθητών με σακούλες απορριμμάτων και γάντια (προμήθεια από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με δημιουργίες των μαθητών, συζήτηση και έκθεση των έργων σε χώρους του σχολείου.
Θέμα: Το ιδανικό σχολικό προαύλιο:
• Πώς φαντάζομαι να είναι το προαύλιο τους σχολείου μου;
• Τι πρέπει να υπάρχει, για να περνάω ευχάριστα και δημιουργικά στα διαλείμματα;
• Σχεδιάζω το ιδανικό προαύλιο και διατυπώνω γραπτώς τις προτάσεις μου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ WALL-E (2008, διάρκεια 1,30').
Συμπλήρωση φύλλου εργασίας και συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές για τα περιβαλλοντικά θέματα που η ταινία θίγει.
WALL-E (2008) ΓΟΥΟΛ·Υ (WALL·E) ονομάζεται η ταινία κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2008, σε σκηνοθεσία Άντριου Στάντον. Η ταινία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Pixar και τη χρηματοδότηση ανέλαβε η Walt Disney Pictures.
Υπόθεση: Ο ΓΟΥΟΛ·Υ είναι ένα ρομπότ καθαρισμού αποβλήτων, το όνομα του οποίου είναι αρχικά και σημαίνουν Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης - Υδρόγειος (Αγγλ. WALL·E Waste Allocation Load Lifter·Earth class). Το ρομπότ ζει εκατοντάδες χρόνια πάνω στη γη, μέσα στην απόλυτη μοναξιά, αφού ο πλανήτης είναι πλέον εγκαταλελειμμένος από τους ανθρώπους λόγω της τεράστιας ρύπανσης. Μοναδικός σκοπός της ύπαρξής του: να καθαρίζει. Μια μέρα, όμως, ανακαλύπτει νέο νόημα στη ζωή του, όταν συναντά την ΕΥΑ (Εξωγήινης Ύπαρξης Αξιολογητής) - (Αγγλ. EVE Extraterrestrial Vegetation Evaluator), ένα ρομπότ εξερευνητή που επισκέπτεται τη γη για τη διεκπεραίωση έρευνας. Η ΕΥΑ συνειδητοποιεί ότι ο ΓΟΥΟΛ·Υ έχει ανακαλύψει κατά λάθος το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη και θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην έδρα της, το πολυτελές διαστημόπλοιο Axiom, όπου πλέον κατοικούν όλοι οι άνθρωποι της γης, για να τους ανακοινώσει το νέο. Ο ΓΟΥΟΛ·Υ ακολουθεί την ΕΥΑ μέσα στο γαλαξία και έτσι ξεκινά μια περιπέτεια, 700 χρόνια μακριά από σήμερα.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου
19.30 Αμφιθέατρο Λυκείου Μεσσήνης 
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Soylent Green (1973, διάρκεια 1,35')
Υπόθεση: Το έτος 2022 οι άνθρωποι είναι ακόμα οι ίδιοι. Θα κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν αυτά που θέλουν. Και θέλουν το Soylent Green. Γυρισμένο το 1973 από τον έμπειρο Richard Fleischer, το Soylent Green είναι ίσως μια πιο ανατριχιαστική εικόνα της Αποκάλυψης. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 2022, με την πόλη να έχει φτάσει τα 40 εκατομμύρια πληθυσμό (εκ των οποίων τα 20 άνεργοι). Ο υπερπληθυσμός έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους της γης και η τροφή είναι σπανιότατη. Η βάση της διατροφής των μαζών είναι τα προϊόντα της εταιρείας Soylent: Soylent Red και Soylent Yellow, «high energy vegetable concentrate» αλλά και το καινούριο δημοφιλέστατο Soylent Green, «the miracle food from high energy plankton, gathered from the oceans of the world» - το οποίο όμως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στην αγορά. Όταν ένα από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Soylent (Joseph Cotten) βρεθεί δολοφονημένο, ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Θορν (Charlton Heston) καλείται να λύσει το μυστήριο, σε μια έρευνα που θα τον οδηγήσει να μάθει πολύ περισσότερα από όσα πρέπει.