Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 21:06

Το Φεστιβάλ Χορωδιών συνεχίζεται: "Καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες με τραγούδια"

ΓΙΟΡΤΙΝΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗΝ «ΤΕΝΤΑ» 
Τα τραγούδια καλά κρατούν στην Καλαμάτα… Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με συναυλίες με διαγωνισμούς, γκαλά και κονστέρτα φιλίας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και στο Μέγαρο Χορού. Χθες το βράδυ, στην «Τέντα», έγινε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, μέσα σε μια ατμόσφαιρα με χαρά αλλά και συγκίνηση, ενώ ο εκπρόσωπος της Interkultur και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κρίστιαν Γιούρνγκεν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ αναφέρθηκε και στους πρόσφυγες, προτείνοντας στην Ευρώπη να τους υποδεχτεί με τραγούδια…

Κατά την τελετή έναρξης παρουσιάστηκε στους χορωδούς και το κοινό βίντεο με τα αξιοθέατα και τον αγροδιατροφικό πλούτο της περιοχής. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια, ύμνοι καθώς και το καλωσόρισμα από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που ευχαρίστησε θερμά την Interkultur, τους χορωδούς, τον μητροπολίτη και τον περιφερειάρχη, καθώς και τους εθελοντές, ενώ προέβαλε και την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021.
Ο Κρίστιαν Λιούνγκρεν μετέφερε το χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι ο επίτιμος καλλιτεχνικός πρόεδρος της Interkultur και με τον οποίο έχει τραγουδήσει πολλές φορές στην Ελλάδα, σε συναυλίες με χορωδίες. Τόνισε επίσης ότι «για εμένα προσωπικώς, η διεξαγωγή του φεστιβάλ είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές με τις χορωδίες μου - ορισμένες από αυτές μαζί με το Θεοδωράκη. Μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη στιγμή ήταν όταν ήμουν εδώ με μια παιδική χορωδία και τραγουδήσαμε σε ελληνικές φυλακές! Και λέω αξιομνημόνευτη επειδή με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο η χορωδιακή μουσική μπορεί να απευθυνθεί και στις μη προνομιούχες ομάδες. Έχοντας στο μυαλό μας την παρούσα κατάσταση στην  Ευρώπη, γιατί να μην καλωσορίσουμε όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη, με τραγούδια».
Η τελετή έναρξης έκλεισε με τις χορωδίες να τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη, με μαέστρο τον Σουηδό Κρίστιαν Λιούνγκρεν.