Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 13:10

Λαμπρός εορτασμός για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Λαμπρός εορτασμός για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

ΠΥΛΟΣ
Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Η τέχνη ως ιστορικό τεκμήριο», που εγκαινιάζεται το απόγευμα στην οικία Τσικλητήρα, ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, το πενθήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 188ης Επετείου της Ναυμαχίας (20 Οκτωβρίου 1827). Οι εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν την Τρίτη 20 Οκτώβρη, διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, με συμμετοχή εκπροσώπων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία...

...ενώ περιλαμβάνουν ημερίδα, μουσικοχορευτική παράσταση, δραστηριότητες για παιδιά, απονομή των βραβείων Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη, αλλά και επισκέψεις στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΜΚΗΡΙΟ»
Ώρα: 18.00
Τοποθεσία: Οικία του oλυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα
Διοργάνωση: Costa Navarino σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος
Η συλλογή των έργων τέχνης της Costa Navarino, εστιάζει θεματικά στον Ελληνικό Αγώνα για ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στόχος της συλλογής είναι η διάσωση, η διάδοση των ιστορικών τεκμηρίων και η προβολή της ιστορικής περιόδου αυτής, μέσω μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ»
Ώρα: 19.00
Τοποθεσία: Οικία του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα
Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου και Δήμος Πύλου - Νέστορος
Η Μουσικοχορευτική Παράσταση ''Από την Επανάσταση στη Ναυμαχία'', στόχο έχει να εμπλουτίσει της ιστορικές γνώσεις των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα να τους ψυχαγωγήσει με παραδοσιακή ζωντανή μουσική από την Ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το Λαογραφικό Όμιλο Χώρας, τις Χορευτικές Ομάδες Φοινικούντας, Κορυφασίου, Παπουλαίων, Γλυφάδας, Γυναικών Χιλιοχωρίων και του Συλλόγου Κυριών Πύλου. Η παράσταση θα ξεκινήσει με την πορεία των χορευτικών συγκροτημάτων μέσα από τα σοκάκια της Πύλου στις 19:00 και θα συνεχιστεί στην Οικία Κ. Τσικλητήρα στις 19:30.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗ: ΝΑΥΑΡΙΝΟ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Ώρα: 11.00
Τοποθεσία: Ινστιτούτο Νέστωρ
Διοργάνωση: Διεθνής Οργανισμός Βιοπολιτικής
Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διοργανώνει ημερίδα και συνέντευξη τύπου με θέμα «Βιοτουρισμός στη Μεσσηνιακή Γη: Ναυαρίνο - Διεθνές Εφαλτήριο Έμπνευσης και Ανάπτυξης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Νέστωρ την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 - 14:00. Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, θα συντονίσει η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, καθ. Αγνή Βλαβιανού - Αρβανίτη, και θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τζεν, βουλευτές, επιχειρηματίες κ.ά. Η ημερίδα διεξάγεται στα πλαίσια υλοποίησης ευρωπαϊκού έργου Leader με τίτλο «Bιοτουρισμός και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη», το οποίο έχει στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας και της διαχρονικής αξίας του πολιτισμού της ελιάς για την τουριστική ανάπτυξη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ»
Ώρα: 17.00
Τοποθεσία: Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος
Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος
Οι δάσκαλοι του Συλλόγου Κυριών Πύλου, μαζί με όλα τα παιδιά της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν χειροτεχνίες με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΑΣΟΥ ΤΣΩΝΗ: «Ο ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΗΡΩΑΣ»
Ώρα: 19.30
Τοποθεσία: Οικία ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, Πύλος
Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος
Μέσα από τη θεατρική παράσταση σκιών με τίτλο “Ο δωδεκάχρονος Ήρωας”, του καραγκιοζοπαίχτη Τάσου Τσώνη, τα παιδιά θα μάθουν για τη Ναυμαχία, διασκεδάζοντας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ «90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ & 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ»
Ώρα: 12.00
Τοποθεσία: Ινστιτούτο Νέστωρ
Διοργάνωση: Δήμος Πύλου - Νέστορος
Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Πύλου - Νέστορος θα πραγματοποιήσει την απονομή των βραβείων «Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη» στους τρεις πρωτεύσαντες, κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μαθητές των Γενικών Λυκείων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Χώρας για το σχολικό έτος 2014-2015.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1828 - 1832 ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ
17.00: Παράταξη της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού προ του Ιερού Ναού «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» στη Γιάλοβα.
17.15:
• Πέρας προσέλευσης Αρχών και επισήμων στον Ιερό Ναό.
• Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ πεσόντων και θυμάτων.
• Κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος και τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας.
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων.
• Εθνικός Ύμνος.
• Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον συγγραφέα - λαογράφο Κωνσταντίνο-Μπαλαφούτη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ώρα: 19.30
Τοποθεσία: Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος
Διοργάνωση: Δήμος Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

ΤΡΙΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 188ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ  
10.15: Τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν: Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών, οδηγών ναυτοπροσκόπων και πολιτιστικών συλλόγων στην κεντρική Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Μετά τη λήξη της δοξολογίας, μετάβαση Ιερού Κλήρου, Αρχών και Κοινού στην κεντρική Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων, τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αθανάσιο Χρήστου, επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Το έπος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και η απήχησή του στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι».
11.15: Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.
11.45: Συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων.
13.30: Παράθεση γεύματος από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος στους επίσημους προσκεκλημένους.
17.40: Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά τους στο Δημαρχείο.
18.00: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 16:00-19:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 10:00-13:00
ΤΡΙΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  12:00-15:00